tüm paylaşım yapan sevgili arkadaşlarıma verdikleri destek için teşekür ederim...
sevgili gunerdr rolemiz prophi janitza reaktif güç rolesidir. işletmemizin kompanzasyon panosunu bu işin duayenlerinden aktif mühendislik yapmışmıştır. 1 adet saat 5 adet 400 - 1600- 1000-1600-1000 kw trafolarımız mevcuttur. 400 ve 1000 kw lık trafolarımız kondaktör roleli diger rolelerimiz ise tristörlü dür.
işletmemiz radyatör üretimi yapmakta ve çok amper çeken punta makinaları mevcuttur. dengesiz enerji kullanımı söz konusu degildir.
konu: başlığımıza baktığımızda fabrika bakıma girdi indiktüf/aktif kapasitif / aktif üçtu demiştik ...
bu olayın sadece üretim dışında olduğunu anlatmak istiyoruz. sabit kondandansatör devreye alındığında bir süre reaktif oranının düşürülmesi söz konusu olmuş ancak bu dönem zarfında ise kapasitif orandaki artış engellenememiştir. cünkü bakım yapıldığı dönemde 1 ila 5 amperlik bir akım çekilmekte ve sabit kondansatörümüz (etiketi 20kvar) devrede kalmaktadır.
bu dönemlerde ben çözüm olarak manyetik rozanans yada manyatik alan bilgi :
Kompanzasyonun tanımında bahsedildiği gibi, şebekeye bağlı bir alıcı, eğer bir motor, bir transformatör, bir floresant lamba ise, bunlar manyetik alanlarının temini için bağlı oldukları şebekeden indüktif reaktif güç çekerler. İş yapmayan ve sadece motorda manyetik alan doğurmaya yarayan indüktif reaktif güç, iletim hatlarında, trafolarda, tablo, şalterler ve kablolarda lüzumsuz yere kayıplara sebebiyet vermektedir bu bilgi
KOMPANZASYON NEDEN GEREKLİDİR? sitesinden alınmıştır.
manyetik alnı engelleöek için trafomuzu kesiciden ayırıyorum. işletmemde elektrikli motorlat lambalar yada herşey bir kondaktör devresi üzerinden beslenmektedir.
işletmemizde monafaze tüketim çok azdır. mona faze tüketimi yok denecek kadar azaltmak için r s t fazları dengeli beslenmiş ve (monafaze pirizlerden bir kaçı hariç )tüm fazların hepsinin kullanılması zorunlu bırakılmıştır.
işletmemizde üretimin durduğu ve bakıma girdiğimiz dönemlerde eger trafolarımızı kapatmaz isek cezaya girmek söz konusu olacaktır.
işletmemizin elektrik sorumlusu olarak ufak düzenlemelerle işletmemizin reaktif yada kapasitif tüketim ödemesini engellemeye çalışmaktayım.
şimdi işletmemizin bakım yada üretime ara verildiği dönemde reaktifi, kapasitif oranı dengede tutarak reaktifi nasıl düzelte bilirim ?