Fabrika için acil aydınlatma sistemi

aslında biraz daha detay verilse maliyet hesabı yapılabilir.

acil durum ve yönlendirme armatürleri akülü olmalı
ayrıca ups sistemine bağlı olması lazım.

ups hattı normal güç hattından ayrı tavada gitmeli ya da seperatör ile ayrılarak muhakkak markalanmalı.

bu nedenle büyükçe bir ups yerine birkaç ups ile sorun çözülebilir. fiziki şartlarınızı tam bilemediğimden hangisi avantajlı kestiremiyorum. (kablo metrajı tek sistem açısından dezavantaj ancak bakım kolaylığı gibi bir avantajı var)
 
1983 diye belirtmemin sebebi fabrikanın çok eski olduğunu, sistemin çok karışık olduğunu çoğu makinelerin tesisatın bilgi ve bakımının zor yapıldığını anlamanız içindir. Tava durumu çok güzel tabi ama bizim fabrikada sıcaklık yüksek, borular makineler çok fazla ve karmaşık. Tava gibi sabit gitmesi gereken bir düzeneği kullanmak çok zor. Kabloları açıktan ilerletmek çok zor.

Sanırım en mantıklısı kendinden bataryalı armatürler temin etmek. Zaten fabrikamızda çok büyük güçlü bir dizel jeneratörümüz var. Bu jeneratörün devreye giriş süresini kurtaracak şekilde acil aydınlatma sağlansa yeterli bizim için.
 
1983 de kurulmuş şu anda atıl vaziyettemi ? anladığım kadarıyla Elektrik yok fabrikada eğer öyle ise solar Panel kullan 12 yada 24 volt aydınlatma kullanarak sürekli bir enerji elde edebilirsin
Fabrikamız çalışıyor çok şükür Atıl vaziyetteki fabrikada ne iş yapacağız

Burası devlet kurumu olduğu için düzen biraz farklı. Solar sistem asla kabul görmez
 
Bütün aydınlatmayı ups bağlamak yerine aydınlatma linyeleri uygun sa her bölgeden birer linyeyi ups bağlıysa bilirsiniz
bunu da düşündük lakin çok farklı bölümleri var fabrikanın. Birçok güç kaynağı gerekecek ve bağladığımız linyedeki armatürler acil aydınlatma koşullarına uyacak mı o şüphe var tabi :/
 
"Acil aydınlatma seviyesi açısından olması gereken değerin %50’si 5 saniye içinde, tamamı ise 60 saniye içinde sağlanmalıdır." şeklinde bir ibare buldum fakat kaynağını bulamıyorum. Bilgisi olan var mıdır?
 

fotoğraftaki acil durum aydınlatmasından işletmemizde 50 tane kadar var aylık olarak kontrolleri yapılıp sorunlu olanlar tamir ediliyor akülü sistem içinde 2 adet 12v 7ah akü var mantıken açil durum aydınlatmalarının herhangi bir şebekeye ihtiyaç duymadan çalışması gerekiyor hat beslemesi ups yada şebeke olabilir ama içinde akü şart diye düşünüyorum..yanlız şunu belirteyim bizde normal şartlarda Elektrik kesildiği zaman jeneratörlerden işletmeye 8 sn sonra enerji veriliyor..
 

Acil durum aydınlatması sistemi
MADDE 72

-
(1) Acil durum aydınlatma sistemi; şehir şebekesi veya benzeri bir dış Elektrik beslemesinin kesilmesi,
yangın, deprem gibi sebeplerle bina veya yapının elektrik enerjisinin güvenlik maksadıyla kesilmesi ve bir devre kesici veya
sigortanın aç
ılması sebebiyle normal aydınlatmanın kesilmesi hâllerinde, otomatik olarak devreye girerek yeterli aydınlatma
sağlayacak şekilde düzenlenir.
(2) Bütün kaçış yollarında, toplanma için kullanılan yerlerde, asansörde ve yürüyen merdivenlerde, yüksek risk oluşturan hareketli makineler ve kimyevi maddeler bulunan atölye ve laboratuvarlarda, elektrik dağıtım ve jeneratör odalarında, merkezi batarya ünitesi odalarında, pompa istasyonlarında, kapalı otoparklarda, ilk yardım ve emniyet ekipmanının bulunduğu yerlerde, yangın uyarı butonlarının ve yangın dolaplarının bulunduğu bölümler ile benzeri bölümlerde ve aşağıda belirtilen binalarda, acil durum aydınlatması yapılması şarttır:
a) Hastaneler ve huzur evlerinde ve eğitim amaçlı binalarda,
b) Kullanıcı yükü 200'den
fazla olan bütün binalarda,
c) Zemin seviyesinin altında 50 veya daha fazla kullanıcısı olan binalarda,
ç) Penceresiz binalarda,
d) Otel, motel ve yatakhanelerde,
e) Yüksek tehlikeli yerlerde,
f) Yüksek binalarda.
(3) Acil durum aydınlatmasının normal aydınlatmanın kesilmesi hâlinde en az 60 dakika süreyle sağlanması şarttır.Acil durum çalışma süresinin kullanıcı yükü 200’den fazla olduğu takdirde en az 120 dakika olması gerekir.
(4) Kaçış yolları üzerinde aydınlatma ünitesi seçimi ve yerleştirmesi,
tabanlarda, döşemelerde ve yürüme
yüzeylerinde, kaçış yolunun merkez hattı üzerindeki herhangi bir noktada acil durum aydınlatma seviyesi en az 1 lux olacak şekilde yapılır. Acil durum çalışma süresi sonunda bu aydınlatma seviyesinin herhangi bir noktada 0.5 lux’den daha düşük bir seviyeye düşmemesi gerekir. En yüksek ve en düşük aydınlatma seviyesine sahip noktalar arasındaki aydınlatma seviyesi oranı 1/40’dan fazla olamaz.
(5) Acil durum aydınlatması;
a) Kendi akümülatörü, şarj devresi, şebeke gerilimi denetleyicisi ve lamba sürücü devresine sahip bağımsız aydınlatma armatürleri,
b) Bir merkezi akümülatör bataryasından doğru gerilim veya bir invertör devresi aracılığı ile alternatif gerilim sağlayan bir merkezi batarya ünitesinden beslenen aydınlatma armatürleri,ile sağlanır.
(6) Normal aydınlatma maksadıyla kullanılan aydınlatma armatürleri, acil durum dönüştürme kitleri doğrudan armatür muhafazasının içerisinde veya hemen yakınında monte edilerek ve gerekli bağlantılar yapılarak bağımsız acil durum aydınlatma armatürlerine dönüştürülebilir.
(7) Merkezi batarya veya jeneratörden beslenen acil aydınlatma sistemlerinde, merkezi ünite ile aydınlatma armatürleri arasındaki bağlantılar metal tesisat boruları içerisinde veya mineral izolasyonlu veyahut benzeri yangına dayanıklı kablolar ile yapılır. Kendi başlarına acil durum aydınlatması yapabilen aydınlatma armatürlerine yapılacak şebeke gerilimi bağlantıları normal aydınlatmada kullanılan tipte kablolarla yapılabilir.
(8) Birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde, kaçış koridorları ve merdivenlerindeki acil aydınlatmanın, kendi başlarına çalışabilen bataryalı acil aydınlatma armatürleri ile sağlanması gerekir.

Acil durum yönlendirmesi
MADDE 73

-
(1) Birden fazla çıkışı olan bütün binalarda, kullanıcıların çıkışlara kolaylıkla ulaşabilmesi için acil
durum yönlendirmesi yapılır. Acil durum hâlinde, bina içerisinde tahliye için kullanılacak olan çıkışların konumları ve bina içerisindeki her bir noktadan planlanan çıkış yolu bina içindekilere gösterilm
ek üzere, acil durum çıkış işaretlerinin yerleştirilmesi şarttır.
(2) Yönlendirme işaretlerinin aydınlatması 72 nci maddede belirtilen özelliklere sahip acil aydınlatma üniteleri ile dışarıdan aydınlatma suretiyle yapılır veya bu aydınlatmada, aynı özellik
lere ve içeriden aydınlatılan işaretlere sahip acil durum yönlendirme üniteleri kullanılır.
(3) Acil durum yönlendirmesinin normal aydınlatmanın kesilmesi hâlinde en az 60 dakika süreyle sağlanması gerekir.Kullanıcı yükünün 200’den fazla olması hâlinde, acil durum yönlendirmesinin çalışma süresinin en az 120 dakika olması şarttır.
(4) Yönlendirme işaretleri; yeşil zemin üzerine beyaz olarak, ilgili yönetmelik ve standartlara uygun sembolleri venormal zamanlarda kullanılacak çıkışlar için “ÇIKIŞ”, acil durumlarda kullanılacak çıkışlar için ise, “ACİL ÇIKIŞ” yazısını ihtiva eder. Yönlendirme işaretlerinin her noktadan görülebilecek şekilde ve işaret yüksekliği 15 cm’den az olmamak üzere,azami görülebilirlik uzaklığı; dışarıdan veya kenarından aydınlatılan yönlendirme işaretleri için işaret boyut yüksekliğinin 100 katına, içeriden ve arkasından aydınlatılan işaretlere sahip acil durum yönlendirme üniteleri için işaret boyut
yüksekliğinin 200 katına eşit olan uzaklık olması gerekir. Bu uzaklıktan daha uzak nok
talardan erişim için gerektiği kadar yönlendirme işareti ilave edilir.
(5) Yönlendirme işaretleri, yerden 200 cm ilâ 240 cm yüksekliğe yerleştirilir.
(6) Kaçış yollarında yönlendirme işaretleri dışında, kaçış yönü ile ilgili tereddüt ve karışıklık yaratab
ilecek hiçbir
ışıklı işaret veya nesne bulundurulamaz.
(7) Yönlendirme işaretlerinin hem normal aydınlatma ve hem de acil durum aydınlatma hâllerinde kaçış yolu
üzerinde bütün erişim noktalarından görülebilir olması gerekir. Dışarıdan aydınlatılan yönlendi
rme işaretleri aydınlatmasının,
görülebilen bütün doğrultularda en az 2 cd/m² olması ve en az 0.5 değerinde bir kontrast oranına sahip bulunması şarttır.

http://www.emo.org.tr/ekler/4abec6732d53c4b_ek.pdf
http://www.eecelectronics.com.tr/da...atma_Sistem_Tasarimi_ve_Uygulama_Kilavuzu.pdf
 
Son düzenleme:
Eskiden beridir gençlere faydalı olabilmek için elimden geleni yaptım ve yapmaktayim. Forum yönetimi de sağolsun elinden geldiğince engel oldu. En son beni süresiz yasakladılar ve ilan bile etmediler ! Canları sağolsun...
 
En kolay ve ucuz çözüm bu!Ups alacaksın kablo ve kanal döşeceksin bunun yanında maliyet artıkça artacak zaten jeneratör de varmış!Elektrik kesildiğinde bu jeneratör otomatik devreye giriyordur zaten!Akülü acil aydınlatma lambalarının aküsü jeneratör devreye girene kadar zaten idare eder!
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…