Fabrikada Bakım onarım bölümünde elektrik alanında işe başlayacagım. Ustalarıma sorularım olacak.

Katılım
19 Ara 2020
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
24
Merhaba ustalarım. Pazatesi günü büyük bir fabrikada Elektrik teknisyeni olarak işe başlayacagım. Meslek lisesi elektrik ve Elektronik haberleşme sistemleri mezunuyum. 1 sene büyük amerikan matbaa firmasında staj yaptım orada daha çok Bilgi Sistem olarak eğitim aldım. İş hayatımda 7 ay şantiye elektriginde çalıştım. Sonra 1 buçuk sene tekstil sanayi dikiş makinaları mekaniği üzerine çalıştım bir fabrikada ve ufak tefek elektrik arizalarina makinaların pinomatik ve hava valilerine baktım. 6 ay önce askere gittim askerde muhabereci olarak askerlik yaptım santralci ve hatçıydım. Telefon arızaları ve telefon hatları yaptım. ve 2 buçuk hafta oncede döndüm. Büyük bir firmada ise başlıyacağım ama sanayi elektriği hakkında pek bir bilgim yok mühendis ve ustalar olacak çalıştığım yerde ama ben ne yapabilirim. Kendimi nasıl ispatliyabilirim. Mühendis burada çok şey öğrenirsin dedi ama kafam çok karışık işimi iyi yapamam diye tereddüte düşüyorum. bana yardımcı olabilirseniz sevinirim hepinize teşekkür ederim şimdiden ve kolay gelsin.
 

Basarilar dilerim, fabrikada sistem PLC ile calisiyorsa, plc ye yönelin biraz diye nacizhane tavsiyem olur.
 
Genç arkadaş askerlik asıl şimdi başlıyor.
Saydığın şeyler mazide kaldı sen bu saatten sonra bilgiye ve öğrenmeye açık olacaksın kendini ispatlamak için yolun çok daha başındasın, daha çok pişmen lazım. Fabrikalar endüstriyel tesisler de plc, op. Panel, servo sürücü, hidrolik, pnomatik, transmiterlar sayamadığım birçok şeyi görürsün bunlara hakim olmak hemen he demeyle olmuyor,
Amacın para kazanmak dan önce bilgiye aç olacaksın, içinde heves ve aşk varsa kısa sürede uzun yol kat edebilirsin.
KİMSE EMEKLEMEDEN YÜRÜMEYİ ÖĞRENMEDİ....
başlayacağın işte bol şans.
 
Bilmediğini bil ! ,kimin bildiğini bil.Kendini
ve başkasını tehlikeye atma.Öğrenmek için soru sormaya utanma.Bu kadar ek-
meğe bu kadar köfte kafasına rağbet et-
me.Patron,iştir unutma.Kimse ile dalaşıp
kendini isbat etmeye çalışma.Kontrolun,
vicdanın ! olsun.
 
Öncelikle hayırlı olsun, çalışacağınız fabrikanın kullandığı sistemleri tetkik edin ,kumanda panoları,plc,pnömatik,sürücüler.Herkesin eksik olduğu konular vardır bunları zamanla tespit edip üstüne gidin.Öğrenmek ,bilgi yegane hedefiniz olsun,Elektrik emniyetine dikkat edin ,başınızdaki amirin emniyet uyarılarını daima dikkate alın.Kolay gelsin.
 
Basarilar dilerim, fabrikada sistem PLC ile calisiyorsa, plc ye yönelin biraz diye nacizhane tavsiyem olur.
Teşekkür ederim ustam.
Teşekkür ederim ustam dediginiz gibi sürekli yeni şeyler öğrenmek için çabalayacağım.
 
Fabrikanın tek hat şeması ve proje dosyalarını edinmeye çalış projelerde kullanılan malzemelerin neye yaradığını sahadaki kullanılan teçhizatları araştirin.
 
buradaki bütün ustalar da senin gibi ilk gün korkularını , heyecanlarını yasadı. zaten seni alan firma senden ilk başta müthiş işler beklemeyecek.20 yıllık bir tecrüben bile olsa yeni başladığın bir işletmede herşeye adapte olman 1-2 ay sürüyor. 6 ayda tamamen o işletmeye hakim oluyorsun..
gençsin tecrüben az ve bu da senin için bir avantaj aslında. herşey sende başlıyor ve sende bitiyor. kendini ispatlamaya ihtiyacın yok su anda kendini geliştirmeye ve öğrenmeye, sistemleri tanımaya ihtiyacın var.
20 yaşında bir personeli işe alan birim , personelin bilgi ve birikimlerini değil, geleceğini işe alır. pişeceksin ve 3-5 sene sonra işletmede bir usta gözüyle görecekler seni.
bir yerlere gelmek istiyorsan senden once oraya girmiş ustaların olaylara bakış açılarını yakala.
herşeyden once fabrikanın üretim prosesini öğren. ne fabrikası olduğunu bilmiyorum ama üretim aşamalarını bilmek arızalarda sana yol gösterecektir. calışmasını bilmediğin bir makınayı tamir edemezsin sonuçta.
genc olmanın avantajlarını kulan. arızaya gittiğin yerlerde systemin nasıl calıştığını sor. arızanın giderilmesinden sonra arıza ve tamir hakkında kafana takılan herseyi sor. bu seni bilgisiz yapmaz. zaten ustaların seni tecrübesiz olarak Kabul etmişler. soracağın sorular onlara senin kendini geliştirmeye çalıştığını izlenimi verecektir. soru sormazsan kimse anlatmaz ama aralarında ''bu gencin öğrenmeye ve bu işi yapmaya niyeti yok'' konuşmaları olacaktır.
PLC ve DRIVER ların çalışmasını öğrenmeye calış.plc programlarını drıver parametlerini oğrenmeye , proje okumayı enstrumanların genel calışma prensiplerini ogrenmeye calış. çalıştığın her makina ve sistemi ve tüm prosesi yavaş yavaş yakala.
kendini ispat etmen çalışkanlığınla ve öğrenme azminle olsun.
herkes ilk başladığı yıllarda zayıftı bu meslekte. ilk lehim attığımda elim titremişti. 30 yıl geçti aradan, elimizden havya düşmedi.
ileride 5-10-20 yıl sonra bilgi ve tecrübelerini ispat edeceğin günlerde başarılı olmak istiyorsan şimdi kendini ispat etme değil çalışmak ve öğrenme dönemi. tecrübesiz ve genç olmanın avantajlarını kulan ve her seyi sor. arızaya giderler seni çağırmazlarsa ben de geleyım de. işten korkma iş senden korksun. 20 sene sonra yeni bir işbaşı döneminde, bir usta olarak, bir formen olarak bu soruları soramazsın
once kendini geliştir. kendin için çalış. gelişme öğrenmek amaclı calış.
parayı ikinci plana at ki para bilginin ve becerinin peşinden koşar .
çok konuştum belki de biraz yasadıklrımı anlattım. sana iş hayatında ve mesleki alanda başarılar dilerim. hayırlıuğurlu olsun. Allah utandırmasın.
bu arada iş guvenliğini asla ihmal etme
 
Sen şuan ustalara malzeme taşıyacaksın yardımcı eleman olarak alınmışsın işe ama bu usta çalışacak sen oturacaksın veya sadece malzeme taşıyacaksın demek değil.Onların yaptığı şeyleri takip edeceksin arıza ve Elektrik işini böyle öğreneceksin hepimiz senin gibiydik zamanında kontrol kalemenini bile tutamıyorduk.
Kendim den örnek vereyim şimdi kablo makineleri,enjeksiyon makineleri,universal torna,testil makineleri ve preslerin panolarını toplar arızalarını yaparım
 
Teşekkür ederim dediklerinizi dikkate alacağım.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…