Fabrikada bakım onarım işi yapan ustalarıma sorularım var

Bir ilave daha yapayım. İşyerinde sorumlu olduğunuz alan içinde ayar üzerinde çalişan ( ayarsız çalışanların da testi lazım ) ne kadar koruma devresi varsa set değerlerinin doğru olduğundan emin olun. Oluşacak çalışma durmalarının ve malzeme deformasyonlarının-kayıplarının ve en kötüsü insan başına gelebilecek kazaların ilk suçlusu siz olmayın.
İlk işe girdiğimde bize eğitim veren tecrübeli bir ağabeyimiz mühendisin bir ayağı hapiste bir ayağı mezarda olur oğlum demişti. O ne biçim laf demiştim. 20 sene sonra mahkemeye çıkınca anladım hakikatini.

Bir ilave daha yapayım. İşyerinde sorumlu olduğunuz alan içinde ayar üzerinde çalişan ( ayarsız çalışanların da testi lazım ) ne kadar koruma devresi varsa set değerlerinin doğru olduğundan emin olun. Oluşacak çalışma durmalarının ve malzeme deformasyonlarının-kayıplarının ve en kötüsü insan başına gelebilecek kazaların ilk suçlusu siz olmayın.
İlk işe girdiğimde bize eğitim veren tecrübeli bir ağabeyimiz mühendisin bir ayağı hapiste bir ayağı mezarda olur oğlum demişti. O ne biçim laf demiştim. 20 sene sonra mahkemeye çıkınca anladım hakikatini.
söz uçar, yazı kalır. yapılan her işlemi yazıp kayıt altına almasını tavsiye ettim. artı veya eksi fark etmez, değişmesi gereken parça değişmemişse sorumluluktan çıkar. alınan, değişen, işlenen her parçanın fatura kaydını bile tutsun derim ben.
balıkta çalışırken beni yağcı yapmışlardı. yani motordan ben sorumluydum. (gemi karşılığı çarkçı) orada çok şey öğrendim ustalarımdan. hepsi denizciydi, balıkçıydı. Türkçeyi bile zor konuşurlardı ama bir makine mühendisinden daha iyi anlarlardı makinelerden. oradan aldığım eğitim sayesinde hatchery de jeneratörün bakımını yaptım. hem dizel, hem de elektrik. makineyi enjektörlerine kadar test ettim ve sağlam çalışır durumda sezona hazırladım. fransız müdürüm, milastan servis çağırdı. adam hiç bir değişiklik yapmadı bakım açısından. yaptığım her şeyi anlattım. adam benim yapacağım bir işlem yok hepsini yapmışsın zaten dedi. ve geldiği için servis ve bakım faturası kesti, parasını aldı gitti. fransıza sordum neden? diye. bak şimdi bakım faturası var. yarın öbür gün bir sorun olursa biz servis bakımını yaptırdık fatura ile sabit belgeli dedi. anlayana ders.

Son düzenleme:
Hayırlı olsun,
Yol yakınken dönün 😂 geç değilken.
Şaka bir yana toplamda 26 yıl özel sektörde vardiyalı elektrik bakımda çalışmış biri olarak,
Tavsiyelerim arkadaşların yazdıkları ile benzerdir.
Sadece şunu söylileyim: bu işi seviyorsan işin detaylarını sonuna kadar kapmaya bak.
'Sanat altın bileziktik'.
Yeni emekli oldum ve şuanda makina otomasyonu üzerine oturup saatlerce konuşabilirim.
Birde 'İşini seven başarıya ulaşır'.
Saygı ve Selamlar

Şefim dedikleriniz tabiki bu işin olmazsa olmazı. Fakat burada yazar arkadaşımız mekanik işininde kendisine yivlendiginden bahsetmektedir. Anlaşılan o ki şuan benim çalıştığım gibi dandik bir yönetime ve dolayısı ile dandik bir patrona sahip, sap modülü denince aklina "Damsız girilmez diskotek" gelen bir işletmede başlayacak. Yoksa kurumsalda zaten mekanik işini elektrikçiye yaptirmazlar. Ne diyeyim inşallah arkadaşımız yemek arasını dinlenerek geçirebilir.
dediğiniz çok doğru, ben de benzer şeyler yaşadım zira.. devlet fabrikasıydı ama elektrik mühendisinin kimya mühendisi kadar proses ve kimya bilgisi bilmesi gereken bir sisteme düştük. Ben anlamam yapamam deme hakkın olmadığı bir düzende mecburen, olması gereken ph değerlerini de dişlinin sesinden arızanın nerede olduğunu da anlıyorsun :D hatta makine mühendisinin bana gıcık olduğu doğrudur. Mekanik işi yapmak zorunda kalırsa da zaten zamanla sıfırdan öğrenecek mecbur..

dediğiniz çok doğru, ben de benzer şeyler yaşadım zira.. devlet fabrikasıydı ama elektrik mühendisinin kimya mühendisi kadar proses ve kimya bilgisi bilmesi gereken bir sisteme düştük. Ben anlamam yapamam deme hakkın olmadığı bir düzende mecburen, olması gereken ph değerlerini de dişlinin sesinden arızanın nerede olduğunu da anlıyorsun :D hatta makine mühendisinin bana gıcık olduğu doğrudur. Mekanik işi yapmak zorunda kalırsa da zaten zamanla sıfırdan öğrenecek mecbur..
MSDS leremi dahil olmadık, exproof masrafı çıkmasın diye kombinemi kaçırmadık. Nedense Elk. Çalışanı=angarya

Diğer meseleye gelecek olunursa Mak. Müh. Ler ayna karşısında kendileri ile kavga eden insanlar olduğu için çok da şey etmemek lazım (benzerleri için bkz : iç mimarlar) iç mimar demişken ünlemli söylenme: 2 karış duvarı kırdık da noooldu noldu!

Makine mühendisi : Hesabı, kitabı ve teoriyi okulda bırakmış onlarla hiç işi olmayan mühendis.
Bir tane farklısını görmedim daha.

Son düzenleme:
Makine mühendisi : Hesabı, kitabı ve teoriyi okulda bırakmış onlarla hiç işi olmayan mühendis.
Bir tane farklısını görmedim daha.
"mühendis" kelimesinin, etiketinin tam olarak karşılığı yoktur. yani bir ziraat mühendisi dersen, kaç tane alt dalı var ben bilmiyorum. bir elektrik mühendisi dersen, kaç tane alt dal çıkar onu hiç bilmiyorum.
1733496431996.png

1733496465564.png

evet mühendis olan ustalarım, etiketinin tanımladığı işi yapan var mı?
şimdi kafama takıldı, ziraat mühendisi dedik, kaç tane alt dalı var ben bilmiyorum ya, adamımızın dalı hayvancılık olsun :( o da kendi arasında ayrılıyor balık, besi hayvanları (kanatlı hayvanlar, besi hayvanları) hadi kıyak geçelim besi hayvanlarından büyük/küçükbaş üzerine olsun mühendisliği. adamcağız bir it doktoru, pardon, nasıl deniyordu. baytar :) hah buldum veteriner. nerdeyse bir veteriner kadar bilgiye sahip olmalı değil mi? eee hani bu adam besi hayvancılığı mühendisiydi?

hayırlısı olsun bende 10 yıldır elektrik teknisyeniyim . 4 yıldır elektrik bakım sorumluğu( şef ) görevi yapıyorum tekstil sektöründe. Benim anlamadığım elektrik ve mekanik olarak işe başlaman. hem elektrik hem mekanik arızalara mı bakıyorsun
Evet. Mekatronik mühendisliği mezunuyum 4 yıl kadar hem mekanik hem elektrik elektronik kısımda kendimi bir şirkette geliştirdim tabi bu sektörde gelişme diye birşey olduğunu düşünmesem de
Hayırlı olsun Öncelikle, Bir fabrikada 5 yıl bakım onarım mühendisi olarak çalıştım. Çok bilgili tecrübeli olduğumu iddia etmeyerek anlatmaya başlayayım;

1.ilk aşama prosesi öğrenin bence, hangi makine ne amaçla çalışıyor ne kadar süre çalışıyor? fabrika için önemi ne derecede? Gücü nedir? Hangi panodan besleniyor? En sık karşılaşılan arıza nedir?

2. aşamada fabrikada kaç adet elektrik panosu var, kaç adet motor var bunları ve güçlerini öğrenin, liste ve proje olarak vardır eminim.

Bizim fabrikada çoğunlukla elektriksel arıza olarak, motor arızası olurdu, biz motor ölçümlerini yapıp, enerjilendiğinden ve yeterli gerilim olduğundan emin olup elektriksel bir arıza olmadığını söyledikten sonra mekanik ustalar pompayı kontrol ederdi. Çünkü ölçüm yapmak mekanik kontrolden daha hızlı ve pratik. Sonrasında akuple motor ve pompayı söküp mekanik zorlanma mı var veya pompa fanında sorun mu var buna bakılırdı. Aklıma bunlar geldi :) başka konuşma olursa, yine aklıma gelenleri eklerim.

Ve ama tabi en önemlisi LÜTFEN ÖNCE İŞ GÜVENLİĞİ!!!
Teşekkürler
Şefim dedikleriniz tabiki bu işin olmazsa olmazı. Fakat burada yazar arkadaşımız mekanik işininde kendisine yivlendiginden bahsetmektedir. Anlaşılan o ki şuan benim çalıştığım gibi dandik bir yönetime ve dolayısı ile dandik bir patrona sahip, sap modülü denince aklina "Damsız girilmez diskotek" gelen bir işletmede başlayacak. Yoksa kurumsalda zaten mekanik işini elektrikçiye yaptirmazlar. Ne diyeyim inşallah arkadaşımız yemek arasını dinlenerek geçirebilir.
Öncelikle Türkiye de mühendis olmak gerçekten çok zor. Malesef ben mekatronik mühendisliği mezunuyum fakat mezun oldugumda tek bir dala yönelmek gibi bir planım vardı ama olmadı kurumsal firmalarda da çalıştım. Çok iş değişen biri değilimdir kurumsal dediğimiz firmalar insanların hayatını monotonlastiran ve borclandirip ileri seviyeye götürmeyen firmalar olarak goruyorum nacizane kendi fikrimdir amacım kendimi bir tık daha ileriye atabilmek hayat bir mucadele tecrübelerimizi ve bilgi birikimimizi en iyi bu tarz yerlerde geliştirebileceğimi düşünüyorum umarım yanlış anlaşilacak birşey söylememişimdir değerli yorumunuz için teşekkür ederim

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
130,069
Kullanıcılar
453,064
Son üye
ElkMühAlpGlr

Yeni konular

Geri