Khan1984
Üye
Arkadaşlar merhaba,
Elimdeki bir proje ile ilgili olarak fan ve motor seçimi yapmam gerekiyor.
18300 m3/h debide toplam basınç kaybı 2000 Pa olan bir plug fan seçimi yapıyorum.
Fakat bu fana uygun motor seçimi yaparken aklıma takılan bazı noktalar var;
Öncelikle seçtiğim plug fana maximum 15 kW'lık elektrik motoru bağlayabiliyorum.
İstediğim debiyi elde etmek için ise fanı 1850 D/d ile çevirmem gerekiyor.
Bana gerekli olan güç : fan verimini % 70 aldığım zaman yaklaşık 14,5 kW
Gerekli olan tork ise yaklaşık : 75 Nm
Şimdi burada
teorik olarak 1500D/d'lık 15 kW bir motor + frekans invertörü ile bunu sağlayabilirim. Fakat kullanacağım elektrik motorunu bu frekansta çalıştırmam pek mümkün gözükmüyor.
Burada yine 15 kW'lık 3000 D/d bir elektrik motoru bağlasam çalışmasında bir problem olur mu? Zira 3000 D/d'lık motorun torku 1500 lük motorun yarısı kadar ve benim istediğim çalışma noktasının torkundan daha az. Bu 3000 lik motoru fana bağlayıp çalıştırdığım zaman nasıl bir senaryo ile karşılaşırım? Sorunsuz bir çalışma için gerekli olan torku sağlaması şart mıdır? 18,5 kW 3000 D/d lik motoru bağlayabilsem problem kalmayacak fakat fandan dolayı bunu yapamıyorum.
Umarım derdimi anlatabilmişimdir
Elimdeki bir proje ile ilgili olarak fan ve motor seçimi yapmam gerekiyor.
18300 m3/h debide toplam basınç kaybı 2000 Pa olan bir plug fan seçimi yapıyorum.
Fakat bu fana uygun motor seçimi yaparken aklıma takılan bazı noktalar var;
Öncelikle seçtiğim plug fana maximum 15 kW'lık elektrik motoru bağlayabiliyorum.
İstediğim debiyi elde etmek için ise fanı 1850 D/d ile çevirmem gerekiyor.
Bana gerekli olan güç : fan verimini % 70 aldığım zaman yaklaşık 14,5 kW
Gerekli olan tork ise yaklaşık : 75 Nm
Şimdi burada
teorik olarak 1500D/d'lık 15 kW bir motor + frekans invertörü ile bunu sağlayabilirim. Fakat kullanacağım elektrik motorunu bu frekansta çalıştırmam pek mümkün gözükmüyor.
Burada yine 15 kW'lık 3000 D/d bir elektrik motoru bağlasam çalışmasında bir problem olur mu? Zira 3000 D/d'lık motorun torku 1500 lük motorun yarısı kadar ve benim istediğim çalışma noktasının torkundan daha az. Bu 3000 lik motoru fana bağlayıp çalıştırdığım zaman nasıl bir senaryo ile karşılaşırım? Sorunsuz bir çalışma için gerekli olan torku sağlaması şart mıdır? 18,5 kW 3000 D/d lik motoru bağlayabilsem problem kalmayacak fakat fandan dolayı bunu yapamıyorum.
Umarım derdimi anlatabilmişimdir