Farklı bir tasarruf cihazı... çalışma mantığı farklı. yorumlarınız ve fiyatı...

Cihazı konu başlığına bakmadan energy saver cihazı olarak farzederek cevabı vermiş bulundum,kusura bakmayın,dalgınlığıma gelmiş.Ancak ups'li olup da elektronik sayaçla da kayıt altına alınıp çalışılsa,bu olumsuz kanaatim yine de ayni olacaktır,sebebini izah etmeye çalışayım.

Akülerin şarj süresi = Bataryanın boş kısmı / Şarj akımı + %25 kayıp ilavesi (Toplam saat olarak toplamdaki şarj saati toplamına %25 ekleme)

MEGEP dökümanından aldığım kesin bu bilgiye göre,siz akü diyelim 60 amperlik ve 3 amperlik şarj cihazınız vardır,ama bu akü 60/3=20 saatte tam olarak şarj olmuyor,%25 kayıp olan 5 saati eklediğizde kayıp enerji dönüşümleriyle net olarak tam bir boş 12 volt,60 amper akü,20+5=25 saatte ancak tam şarj oluyor.Bu sadece akü bakımından olaya bir bakış açımız.

Bir de ups içindeki ac-dc-dc-ac dönüşümleri sürekli bir döngü şeklinde tekrarlanıyor ve her dönüşümde de bir enerji kaybı kaçınılmaz olarak yine söz konusu oluyor.Örneğin kesinti anında destek veren bir ups,içindeki invertöre olan elektrik bağlantı kablolarında,inverter soğutulmasında,dc.'den ac.'ye evirtme işlemi sırasındaki yarıiletken kayıpları şeklinde,yine ac.'den dc.'ye akü şarj işlemi sırasında,redresör ve sabit akım,sabit gerilim vermeye çalışan regüle sistemindeki bu kayıplar göz ardı edilemez şekliyle de oluşuyor.

Tüm bu kayıplarla (Isı,elektrik,akü-inverter enerji dönüşümü verimliliği,vb.) hep birlikte,bir de akünün sürdürülebilir,yararlı bir kullanım ömrü de mevcuttur.Bu da,ortam şartlarına direkt bağlıdır,yani şartlar çok iyi değilse,sürdürülebilir akü ideal ömrü çok kısalacağından dolayı,bir de akü değiştirme maliyetini de bunlara ilave edip eklemeniz gerekecektir.Eğer tüm bu olumsuzluklar,gece tarifesinde elektronik sayaç denetimiyle kullanımla dengelenir,bu giderleri de rahatça geçebilirse,o zaman bir tasarrruf söz konusu olabilecektir.Takdir edersiniz ki,bunca olumsuzlukları aşıp da,net %50 (Bari % 10-15 deseydiniz daha inandırıcı olacaktı şüphesiz) tasarrufu sağlayacağına yeni geliştrilen bu cihazla olamayacağına ben kesinlikle hemfikirim.Zaten böyle bir tasarruf sağlansa idi,dünyada flaş bir haber olup,hergün bundan bahsedilerek yankılanması da söz konusu olurdu.Böyle önemli bir haberi de son günlerde hiç duyamıyoruz ne yazık ki.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Böyle bir cihaz veya sistemin yapıldığını farzedelim. kullanımı yaygınlaşırsa, abonelerin şebekeye belli saatlerde yüklenipde sistememi zorlamasınlar diye yapılan tarifeli elektrik satışının bir anlamı kalmayacaktır.
 
Şayet UPS lerdeki enerji dönüşümü verimli olsaydı ve ilk yatırımı, UPS+ en az 10 saatlik akü maliyeti makul olsaydı o vakit mantıklı olurdu. Ancak AC/DC ve DC/AC dönüşümü verimsiz ve bu kadar akü çok pahalı ve uzun vadede sorunlu bir iştir. Verimli olsaydı bu sistem Rüzgar türbinlerinde özellikle fazla enerjiyi depolamak için kullanılırdı..
 

Forum istatistikleri

Konular
129,446
Mesajlar
926,870
Kullanıcılar
452,003
Son üye
ersel75

Yeni konular

Geri
Üst