Farkli bir kablo yapmak mumkunmu

Katılım
8 Tem 2007
Mesajlar
151
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaslar aklimi kurcalayan bi fikir var sizinle paylasip rahatlamak istiyorum :) . Kuvvet kablolarinin ceperi icindeki bakirin enerji tasinmasindaki rolu nedir .
Eger bi rolu yoksa
Silindir seklin de yapilmis ici bos kablonun enerji naklinde bi yan etkisi olurmu .
Yada bunun yerine ucuz metalleri bakir kaplama yontemiyle elde etmenin ne gibi bir sakincasi var
Birde bu durumun yuksek frekans analizi ne olabilir . Data iletimi icin kullanilabilirmi
Son olarak kablolarin uzerindeki zirhlarin enerji naklinde bir etkisi varmi . Sadece bakir bi havai hattin fayda ve zararlari nedir . (Ogrenmek istedigim guvenlik vs degil tamamiyle enerji naklidir)

Not : Konu biraz genis benim ve herkezin anlayacagi sekilde sonuca yonelik yorumlar olursa sikilmadan zevkle takip edebiliriz . Giris yapmak icin lutfen cevaba yonelik olmayan konularla ilgili satirlarca yazmayin

Yarumlayan herkeze cok tesekkurler
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
sorduğun soruyu fakültede 1 dönem boyunca manyetik alanlar dersinde anlatıyorlar.
Maxwel denklemlerini incelersen ve Akım yoğunluğunun birimi A/m^2 olduğunu bilmek sorunun cevabını bulmanda sana yardımcı olur.
ucuz metallerin bakırla kaplanması homojen olmayan bir yapı oluşturacağından maxwell denklemlerini homojen olmayan denklem çözümü ile çözmene neden olur ki bu pratik uygulamda kulanıcagın kablonun kaç amper akımı iletebileceğini kestirmem demektir.
kablo üzeirndeki zırh canlıları kablodan, kabloyu canlılardan ve korozyondan korur
 
Sn alg444 bey maxwell denklemlerine sizinkadar vakit ayirmasamda . Ac gerilim altinda deri olayi diye adlandirilan elektronlarin dis cepere yonelimini bir avantaja cevirebilirmiyizi irdeliyorum . Yanilmiyorsam denklemnizdeki a/m2 ifadesi dogru akim icin gecerli . Burada alanin etkisi direnci etkiliyor 50 hz gibi dusuk bir freknasta bu direnci artisini absorbe edecek bi yontem gelistirebilirmiyiz bunu dusunuyorum
Ayrica bahsettiginiz denklemleri gonderirseniz bizde daha kalici bir etki yaratir . tesekkurler
 
bende bu konudda cok bilgili değilim sorunu görünce ders notlarına acıp baktım.
A/m2 bir birim ac içinde dc içinde geçerlidir. senin avantaj dediğinden ben daha az metal kullanarak tel üretmek anladım
ama telin içini oyman telin kesitdeki alanı azaltacaktır bu da akım yoğunluğunu etkiler.
yani senin dediğin gibi bir kablo olsa 1 mm çaplı kablo ile akıtabileceğin bir akımı dış çapı 10 iç capı 9 mm olan bir boru ile yaparsın kısacası kulanacağın iletken miktarını azaltman mümkün ollmaz.(10 ve 9 mm il kafadan salladım hesaplamadım!!)
ekteki resimden maxwel denklemleri var.
 

Ekli dosyalar

  • 19092007.jpg
    19092007.jpg
    71 KB · Görüntüleme: 11
Moderatör tarafında düzenlendi:
yüksek gerilimde yalıtkandaki delinmeyi engellemek yani yalıtkanı tam anlamında kullanmak için iletkenin iç kısmı boşaltılarak yapılır.zaten uygulanan bir durumdur.hatta bu boşluğa kabloyu sogutmak için sıvı/gaz konulmaktadır.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,460
Mesajlar
926,997
Kullanıcılar
452,016
Son üye
kartalerdal67

Yeni konular

Geri
Üst