Fatek ile ETC4420 modbus haberleşmesi

bakkalamca

Üye
Katılım
30 May 2008
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
40
değerli arkadaşlar,

sizlere bir sorum olacak. modbus rtu üzerinden enda etc4420 ile fatek plc'yi haberleştirmek isitiyorum. amacım etc 4420'den set değerini ve o anki sıcaklık değerini okumak. konu hakkında çok bilgili olmasamda, fatek'in fun150 komutunun kullanımını defarlca okudum ve emrebahtiyar arkadaşın fatek ile toshiba inverter haberrleşme örneğini inceledim. sorum şu;

modbus table oluştuturken slave cihazın okunacank adresine ne yazmam gerekiyor. enda'nın kılavuzunda anlık değer değeri için input register olduğu ve (0000)h yazıyor, set değeri için ise (0013)h yazıyor. ama fatek'in table bölümü sadece rakamlar yazılabiliyor. nsaıl bir yol izlemem lazım yardımcı olursanız sevinirim.
 
ETC4420 Modbus Adres haritasında ölçülen sıcaklığın register adresinin (0000)h oluğunu görebiliriz. Yalnız ölçülen sıcaklık "Input register" olduğundan bunun için Modbus kullanırken (03)h komutunu kullanmalıyız. dolayısıyla ölçülen sıcaklığı plc ye okutman için modbus tablosuna 30000 yazman yeterli olur. (30001 de olabilir- daha önce enda kullanmadığım için kesin bir beyan bildiremiyorum)

aynı durum set değeri için de geçerli.. yalnız set değeri bir holding register olduğundan dolayı bunun için (04)h fonksiyon kodu kullanmalıyız. Adres haritasında set değerinin desimal değeri 19 olarak görünüyor. dolayısıyla plc de modbus tablosuna 40019 yazman yeterli olur.

Tabi tüm bu bilgileri Fatek PLC de Modbus fonksiyonunun kullanımını kavramış olduğunuzu varsayarak yazdım. Detaylı bilgi isterseniz tekrar yardımcı olurum..

Saygılarımla..
 
cevap yazan herkese çok teşekür ederim.

yalnız anlamadığım birşeyler var. isterseniz önce anladıklarımı yazayım. discerete coil, inputlar ve registerları okumak için ayrı ayrı fonsiyonlar var ve her mesajın başına bu fonksiyona karşılık gelen fonksiyon numarasını yazacağız. (sayın salih beyin vermiş olduğu web adresini inceledim gerçekten çok faydalı oldu kendisine tekrar teşekkür ederim )

mesela bir modbus ile haberleşen ve cihaz adresi (17)h olan bir cihazın (000F)h nolu adresindeki bir register'ın değerini 24 yapmak istiyorum. bu durumda önce fonsiyon nosunu yazacağım (write single register---> (06)h ) sonra adresi yazacağım ( 000F hexdeciamaldan ondalık sayı sistemine mi çevireceğim? yani 15 olarak ) son olarakta değerini yazacağım (yani 24 olarak kalacak mı bu değer?). bu durumda kod

fonksiyon no adress değer
06 0015 0024

acaba böyle mi olacak?
 
Eğer FATEK PLC ile haberleştirecekseniz öyle detaya girmeye gerek yok yalnız kendiniz bir program yada gömülü sistem üzerinden modbus haberleştirmesi yapacaksanız iletişim kurduğunuz moda göre (RTU / ASCII ) CRC veya LRC hesaplamanız gerekecektir.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,341
Mesajlar
935,987
Kullanıcılar
453,636
Son üye
Keremmesenn

Yeni konular

Geri
Üst