Faz çakışması hakkında

ciran

Üye
Katılım
5 Eyl 2007
Mesajlar
22
Puanları
1
Yaş
39
merhaba arkadaşlar,
aynı kesiciden beslenen iki trafoyu aynı baraya bağlasak faz çakışması olur mu, olursa neden olur bu mantıksız değl mi, sonuçta frekansları aynı değil mi
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
nasıl yani girişleri çıkışları paralel mi diyorsunuz? ona göre cevap vermeye çalışalım.
 
tam bilgisi olan arkadaşlar daha doğru cevap verebilir ama ben bu kadarını söyliyeyim tüm etiket değeri aynı olan iki trafo çıkışını faz faza kontrol ettikten sonra bağlıyabiliriz. ama etiket değerleri değişince olması mümkün değil çünkü trafoda da faz kaydırma olayı var, aynı değerlerde olanlarda problem olmaz çekilen yükler eşit olur hep aynı açıda kayma olacağından problem olmaz. frekans güç bağlantı grubu çevirme oranı değerleri aynı olacak
 
Aynı kesiciden eğer faz sıraları sabit kalmak kaydıyla çakışma olmaz. Sonuçta trafo gerilim değerini ayarlıyor. Geirilimi dalga şekli çakışacağı için bir sorun olmaz fakat trafo çıkış gerilimleri arasında fark var ise sorun olabilir diye düşünüyorum.
 
çakışma olur.
faz sırsını ayarlamak kaydıyla paralel bağlanabilir.
Trafoların Paralel Bağlanma Şartları

1- Trafoların bağlantı grupları aynı olmalıdır. Bu şartın gerçekleşmesiyle sekonder tarafta gerilimlerin aynı fazda olması sağlanır. Örnek olarak 1. trafonun bağlantı gurubu Dyn5 ise ikinci trafonun bağlantı grubu Dyn5 olmalıdır.
2- Dönüştürme oranları eşit olmalıdır. Bu şartla gerilimlerin genliklerinin eşit olması temin edilir. Dönüştürme oranları arasında küçük bir fark varsa kısa devre empedans gerilimleri arasındaki fark %10’dan küçük kalmak şartıyla paralel çalışma kabul edilir.
3- Trafoların nominal güçlerinin aynı olması gerekir. Gerektiğinde güçler arasındaki oran 1/3 kadar olabilir. Örneğin paylaşılan güç toplamı 40MWA ise trafolardan biri 30MWA ise diğeri 10MWA olabilir.
4- Trafoların faz sırası ile sistemin faz sırası birbirine uymalıdır. (primer ve sekonder)
5- Nominal akımlarındaki kısa devre empedansları eşit olmalıdır. Bu şartın gerçekleşmesi trafoların nominal güçleri ile orantılı olarak yüklenmelerini sağlar.

Güçleri farklı trafolar paralel çalıştığında küçük güçlü trafonun aşırı yüklenmesine mani olmak için kısa devre geriliminin daha büyük olması gerekir.
arz ederim
 
cahilliğimi bağışlayın neden ikitrafoyu paralal bağlamak gerekiyor.
 
cahilliğimi bağışlayın neden ikitrafoyu paralal bağlamak gerekiyor.

Trafoların yüklerinde bir artış olması durumunda, paralel bağlanmak suretiyle yükü paylaşmaları sağlanır Yük azaldığında ise paralel çalışan trafolardan bazıları devreden çıkarılarak en verimli çalışma durumu elde edilmeye çalışılır. Ayrıca işletmede bulunan trafolardan biri arıza yapar veya Bakım gerektirirse diğer trafo beslemenin sürekliliğini sağlarlar.
 
arkadaşlar bililerinizi paylaştığınız için teşekkürler
 
iki trafo paralel bağlamak için en önemli koşul bağlantı gurup adının yanındaki numarası aynı olmalıdır
Örnek: DZ5 = primer Üçgen + Sekonder Zigzag + 5 primer ve sekonder arasındaki faz açısı (5x30=150 derece)(*zigzag bağlantı aslında yıldız bağlantı türevidir ve dengesiz yüklerde kullanılır)
 

Forum istatistikleri

Konular
129,066
Mesajlar
922,958
Kullanıcılar
451,347
Son üye
mrosleon

Yeni konular

Geri
Üst