Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
merhaba arkadaşlar,
aynı kesiciden beslenen iki trafoyu aynı baraya bağlasak faz çakışması olur mu, olursa neden olur bu mantıksız değl mi, sonuçta frekansları aynı değil mi
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
tam bilgisi olan arkadaşlar daha doğru cevap verebilir ama ben bu kadarını söyliyeyim tüm etiket değeri aynı olan iki trafo çıkışını faz faza kontrol ettikten sonra bağlıyabiliriz. ama etiket değerleri değişince olması mümkün değil çünkü trafoda da faz kaydırma olayı var, aynı değerlerde olanlarda problem olmaz çekilen yükler eşit olur hep aynı açıda kayma olacağından problem olmaz. frekans güç bağlantı grubu çevirme oranı değerleri aynı olacak
Aynı kesiciden eğer faz sıraları sabit kalmak kaydıyla çakışma olmaz. Sonuçta trafo gerilim değerini ayarlıyor. Geirilimi dalga şekli çakışacağı için bir sorun olmaz fakat trafo çıkış gerilimleri arasında fark var ise sorun olabilir diye düşünüyorum.
çakışma olur.
faz sırsını ayarlamak kaydıyla paralel bağlanabilir.
Trafoların Paralel Bağlanma Şartları
1- Trafoların bağlantı grupları aynı olmalıdır. Bu şartın gerçekleşmesiyle sekonder tarafta gerilimlerin aynı fazda olması sağlanır. Örnek olarak 1. trafonun bağlantı gurubu Dyn5 ise ikinci trafonun bağlantı grubu Dyn5 olmalıdır.
2- Dönüştürme oranları eşit olmalıdır. Bu şartla gerilimlerin genliklerinin eşit olması temin edilir. Dönüştürme oranları arasında küçük bir fark varsa kısa devre empedans gerilimleri arasındaki fark %10’dan küçük kalmak şartıyla paralel çalışma kabul edilir.
3- Trafoların nominal güçlerinin aynı olması gerekir. Gerektiğinde güçler arasındaki oran 1/3 kadar olabilir. Örneğin paylaşılan güç toplamı 40MWA ise trafolardan biri 30MWA ise diğeri 10MWA olabilir.
4- Trafoların faz sırası ile sistemin faz sırası birbirine uymalıdır. (primer ve sekonder)
5- Nominal akımlarındaki kısa devre empedansları eşit olmalıdır. Bu şartın gerçekleşmesi trafoların nominal güçleri ile orantılı olarak yüklenmelerini sağlar.
Güçleri farklı trafolar paralel çalıştığında küçük güçlü trafonun aşırı yüklenmesine mani olmak için kısa devre geriliminin daha büyük olması gerekir.
arz ederim
Trafoların yüklerinde bir artış olması durumunda, paralel bağlanmak suretiyle yükü paylaşmaları sağlanır Yük azaldığında ise paralel çalışan trafolardan bazıları devreden çıkarılarak en verimli çalışma durumu elde edilmeye çalışılır. Ayrıca işletmede bulunan trafolardan biri arıza yapar veya Bakım gerektirirse diğer trafo beslemenin sürekliliğini sağlarlar.
iki trafo paralel bağlamak için en önemli koşul bağlantı gurup adının yanındaki numarası aynı olmalıdır
Örnek: DZ5 = primer Üçgen + Sekonder Zigzag + 5 primer ve sekonder arasındaki faz açısı (5x30=150 derece)(*zigzag bağlantı aslında yıldız bağlantı türevidir ve dengesiz yüklerde kullanılır)