Faz farkı nedir?


Şimdi yukarıdaki devreye bakarsan ilk başta kondansatörün üzerinde sıfır volt olsun ve anahtar da açık olsun. Bu durumda akım geçmeyecektir.
Anahtar kapatıldığında kapasitör üzerindeki gerilim 0 olduğu için geçen akım maksimum yani 15/10k =1.5 ma olacaktır.
Ancak devamında C kapasitörü akım sebebiyle dolacağı için Beliri bir voltaja ulaşacaktır. Bu voltaja Vc1 diyelim. İşte bu anda devreden geçen akım (15-Vc1)/10k olacaktır. Yani bir miktar azalacaktır. Akım geçmeye devam ettikçe Vc1 voltajı artacak ve buna paralel olarak devre akımıda azalacaktır. Vc1 voltajı 15 volta ulaştığında ise devreden hiç akım akmayacaktır.
Yani ilk başlangıçta akım maksimum , belirli bir süre sonunda akım sıfır olacaktır.
15 volt yerine ac bir gerilim kaynağı bağlarsanız. Bu olay ac gerilimin anlık değerine göre devam edecektir. Yani devredeki gerilimin +15 ile -15 arasında salınım yaptığını düşünün. Temel prensip aynıdır.
Proteus veya ltspice 4 smilatörü ile devreyi kurup izleyebilirsiniz.
 
Ezber yerine böyle sorgulayıcı olman ve her şeyi derinlemesine incelemen çok güzel birşey kardeşim. Seni tebrik ederim. Malesef olaya bu şekilde yaklaşanlara bizim milletin genel tepkisi şu şekildedir:

"ya neden tekerleği tekrar icat etmeye çalışıyorsun? Adam yapmış zaten, al kullan!"

Hayır, tekerleği yeniden icat edeceğiz, çünkü ancak o şekilde o tekerlekle ilgili bilgileri en detaylı olarak öğrenebiliriz. Yoksa, adam yapmış, fiyatı da çok ucuz, al kullan mantığıyla gidersek, ya ileride adam bize ambargo uygularsa ne olacak? İşte o zaman o tekerleği yeniden icat etmek zorunda kalacağız, ama çok geç olacak.

Faz farkı genel anlamda birden fazla iki sinyalin (gerilim veya akım) sıfır ekseninden geçiş noktalarının farklı olmasıdır. Mesela V1 gerilimi t1 anında 0'dan geçiyor ve yükseliyor, V2 gerilimi t2 anında 0 dan geçiyor ve yükseliyor. Bu durumda V1 ve V2 arasında belirli bir faz farkı vardır. Bunlar akım da olabilir.



Mesela burada iki tane sinüsoidal sinyal var. Böyle peryodik olan iki sinyal arasındaki faz farkı açı değeri ile ifade ediliyor. 0 - 360 derece olabilir. Burada iki sinyal arasında 90 derece faz farkı var. 0 derece ise faz farkı yoktur ve sinyaller aynı anda 0 dan geçiyordur. 360 derece ve tam katları olursa da görünürde faz farkı yoktur, çünkü sinyal bir peryot ileri gitmiştir ve gene üst üste binmiştir.
 
Açıkcası bir ortaokul öğrencisinin bu tip şeylerle ilgilenmesi takdire şayan.
Anlamıyorum diye üzülme kardeşim çünkü burda verilen bilgiler bir orta okul öğrencisi için biraz ağır açıkcası. Sana şu anda hiç bir şey ifade etmeyen terimler olacaktır ama senin diğer konulardan da gördüğüm kadarıyla bu yaşta elektriğe bu kadar ilgin varsa zaten meslek hayatında başarılı olacaksındır , sorgulamaya devam et.
 
Açıklamalar için teşekkürler
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…