Faz nötr hakkında

blade44

Üye
Katılım
20 Ağu 2010
Mesajlar
136
Puanları
1
Arkadaşlar herkese kolay gelsin, faz ile nötr kavramını günlerdir araştırıyorum ama tam olarak anlayamadığım konular var yardımcı olursanız sevinirim.
1- faz ile nötr kablosu arasında + ve - alternaslar saniyede 50 kez yer değiştiriyormu , mesala aşağıdaki animasyonda öyle gösteriyor ama öyle oluyorsa nötr nasıl bizi çarpmıyor ?


2- Fazdan giren akımın nötrden çıktığı söyleniyor ( kaçak akım roleleri konusunda okudum ) o halde cihaz çalışırken nötr hattından akım geçişi oluyor mu?

İnternette çok fazla animasyon , video izledim ama kafam karıştı net bir şekilde açıklarsanız sevinirim.
 
alternatif akımda nötr kavramı yoktur. nötr alternatif akımların vektorel toplamlarının sıfır oldugu noktadır. yıldız bağlantı araştırınız.
 
arkadaşlar o zaman bir tel hep toprak gibi davranıp bir telde artı ve eksi alternaslar arasında mı gidip geliyor
 
İki nokta arasında gerilim farkı var ise elektrik akımı olur. İki nokta arasındaki gerilim farkını ifade etmenin en kolay yolu ise birisini referans noktası yani "0 volt" kabul etmektir. Faz ve nötr hattının arasındaki gerilim farkı + ve - arasında gidip gelmektedir. Eğer nötr hattını referans alırsak faz hattı + ve - arasında gidip gelecektir.

Bir benzetme yapacak olursak. Bir asansör -2. kat ile 2. kat arasında inip çıkıyor. Burada zemin kat ı referans kabul ediyoruz. Onun yerine en alt katı referans alsaydık 0. kat ile 5. kat arasında inip çıkacaktı.
 
Notr carpmama sebebi notr toprakla irtibatli ve direnci bizim direncimizden daha dusuk. Akimda direnci dusuk olani secer. Ondan dolayi carpilmiyoruz.
Fazdan giden akim notrden doner. Ampermetre ile bunu gorebilirsiniz
 
iNTERNETTEN İZLEMİŞ OLDUĞUN BİLGİLERİN DOĞRULUĞU KESİN OLMADIĞI İÇİN KAFAN KARIŞIR
 
Merhaba. Voltmetreyi notr toprak arasına bağlayınca 0 Volt derken.
Faz toprak veya faz notr e bağlayınca 220V yazıyor? Sadece fazda +,- olayı oluyor, notr ise faz + iken -, -iken + olmuyormu? Teşekkürler

Nötr, artı ya da eksi olmaz Nötr prensipte ve teoride daima sıfırdır.
Ancak gerçekte nötr hattı üzerindeki gerilim asla sıfır olmayabilir. Yük unsuru doğrultusunda nötr hattı üzerinde bir gerilim indüklemesi veya gerilim düşümü olabilir.
Bu ikisi farklı şeylerdir. Burada bilinmesi gereken bir olgu vardır.
TOPRAK İLE İLİŞKİLENDİRİLMEMİŞ BİR HAT NÖTR HATTI OLAMAZ. Bu hat üzerinde belli bir miktar gerilim düşümü olsa bile bu hat daima nötr hattı olarak adlandırılır. Ama bir transformatörün çıkışındaki herhangi bir uç için burası nötr diyemezsiniz.

Şemadaki GROUND ROD bağlantısı, breaker panelden ayrılırsa N ile belirtilmiş hat için burası nötr'dür denilemez. Çünkü bu uç toprak ile ilişkilendirilmediği zaman buradaki potansiyel fark toprak hattına göre belli potansiyelde olacaktır.
Daha iyi anlayabilmek için TN (Terrastiel Neutral) karasal nötr hattı tekniklerini inceleyiniz.

Faz hattında neler olur?

Faz hattında bir gerilim (Potansiyel fark) bulunmaktadır. Bu gerilimin polaritesi nötr hattına göre saniyede 100 kez polarite değiştirmektedir. Yani saniyenin %1 inde artı, diğer %1 inde ise eksi polaritede olmaktadır. Sizlerin karıştırdığı olay budur.
Nötr prensipte daima sıfır potansiyelde olduğu için bu hat üzerinden akım akabilmesi için diğer ucun potansiyel farkının sıfırdan yüksek ya da alçak olması gerekmektedir. Bu potansiyel fark artı polaritede de olabilir eksi polaritede de olabilir. Sonuç değişmez. Zaten AC gerilimin mantalitesi de budur. Belli zaman periyotlarında kutup değiştirirler.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…