Fiş takma yönünü değiştirince topraklama sorunu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Dümdüz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Hocam onları ben bağladım, elektrikçinin nasıl bağladığını hatırlamıyorum; bir şeyler denerken en son bu şekilde bağlamıştım. Ne solcuyum ne sağcı :P

sağcı mı, solcu mu olduğunuzu değil priz üreticisi faz ve nötürün nereye bağlanacağını belirttiği halde niye uymadığınızı sorguluyorum 🤠

Avrupa ülkeleri için satılan cihaz muhtemelen, onlarda elk tesisat kuralları daha sıkı canım ülkeme göre. Dolaylı olarak cihazın toprakalama bilgisini aldığı pin veya faz toprak ölçümü yaptığı yer tek yönlüdür. Ters takılınca cihaz otomatikman fazı nötr olarak algılar.

bahsi geçen cihazda koruma kalkanı tasarım gereği doğru yerde olması gerekir. ''topraklama yok'' ışığının yanması daha çok fazın yanlış konumlandığını ifade eder. sözde yüksek akım, gerilim ve yıldırım etkilerinin sönümlenebilmesi için tahkimatın faz hattına kurulması gerekir. allah muhafaza nötr hattına yapılacak gereksiz bi yığınak cihazı işlevsiz hale getirebilir.

fotodaki priz test cihazının kullanıldığı bi tesisatta prizdeki fazın sol tarafta olmasının bi sakıncası yok fakat kaçak akım testi yapmazsınız. test için fazın sağda olması gerekir. yani bu tür cihazlar tüm fonksiyonlarıyla kullanılabilmesi için faz konumlamasının doğru yapılması gerekir. (fişi ters takma ya da yarasa bakış açısını es geçiyorum)

latin alfabesi soldan sağa okunur
doğal sayılar 0,1... diye gider
sıfır birden küçüktür (0<1)
mantık bitleri; 0=yok, 1=var
nötr=soğuk, cansız; faz=sıcak, canlı

gereksiz ikna mısralarıyla fazı sağa yatırmanızı tavsiye eder işlerinizde kolaylıklar dilerim.

uni-t-ut07a.webp

Kaçak akım rölesi olan tam işlevli topraklaması olan bir yerde test etmeniz .

Gösterge Işıkları ve Anlamları

Protected (Koruma Altında) Işığı:
Genellikle yeşil renkte yanar. Aşırı gerilim koruma devresinin aktif olduğunu ve cihazlarınızı koruduğunu gösterir. Bu ışık sönmüşse priz normal akım vermeye devam edebilir ancak aşırı akım koruması bitmiştir.

Prizin Işık Göstergesi ve Durumu
Bu spesifik modelde dahili bir "Protected" (Koruma Altında) yeşil LED ışığı bulunur.
Bu ışığın durumu size topraklama ve koruma hakkında bilgi verir:

Yeşil Işık Yanıyorsa: Priziniz prize doğru şekilde takılmıştır, içindeki akım koruma sistemi (MOVs) aktiftir ve cihazlarınızı korumaya hazırdır.

Yeşil Işık Hiç Yanmıyorsa veya Sönmüşse:
Bu durum iki anlama gelir : Taktığınız duvar prizinde elektrik yoktur ya da Belkin priziniz daha önce büyük bir yüksek voltaj dalgalanmasını ( örneğin yıldırım düşmesi) göğüsleyerek ömrünü tamamlamıştır.
Koruma işlevi bittiği için prizin yenisiyle değiştirilmesi gerekir.

Not Grounded / Topraklama Işığı:
Bazı gelişmiş Belkin modellerinde bulunan bu uyarı lambası, taktığınız duvar prizinde bir topraklama sorunu olduğunu veya hattın topraklanmadığını gösterir.

1. Önce bir yanlışı düzeltelim, aslında daha önce de bu forumda defalarca tekrarlanmış olabilir:
Söz konusu ürün "Akım Koruma" değil "Voltaj koruma" için yapılmıştır, hatta Yükrek Voltaj sıçramalarına karşı, koruma amaçlı yapılmıştır.

2. Fiziksel boyut ve maliyet açısında bu ürünlerde "Metal Oksit Varistör, kısaca MOV kullanılır (diğer koruma elemanları da vardır TVS veya Transzorb diyotlar kullanılabilir.
Ve PCB tipi Termal-Sigorta kullanılır

3. Asıl problem MOV'ların aşırı gerilime kısa bir süre dayanmaları (mesela 1 saniye) ve alev çıkararak yanmalarıdır.

4. Burada bahsettiğimiz "güvenli süreler" milisaniye mertebesindedir.

5. Bazı üreticiler çıkan alevi, bir yangına sebep olmayacak şekilde Fiberglas kumaş ile kapatma veya yanmaz bant ile önlemeye çalışırlar.

6. Kullandığınız ürünün kendi sitesinde bu model ile ilgili bir sayfa bulunmuyor.
Onun için net bir şekilde yazıların ve LED'lerin(veya Neon), hangi durumda yandığını gösteren fotoğraflar ekleyin. Sizde 2 LED yanar görünüyor.

7. Mümkünse bir yük varken yani çıkış prizlerine bir şeyler taktığınızda ne oluyor (Özellikle rezistif yük, yani ısıtıcı taktığınızda).

8. Bilen birine evinizin toprak bağlantısını kontrol ettirin ve topraklama değerini ölçtürün.

9. Ayrıca, işi biliyorsanız (ben taktım, ben söktüm dediğiniz için söylüyorum), kapağını söküp devre elemanlarını fotoğraflrsanız iyi olur.

10. Sonuç olarak bu ürünler endüstriyel alanda kullanılmaz, ticari alanda tercih edilebilir, ancak bir çok cihazın içinde zaten MOV vardır.

Bu linkte detaylı olarak "işin" ne olduğu anlatılmıştır, hatta Belkin konusunda bazı anlatımlar da var:
https://www.electrical-forensics.com/SurgeSuppressors/SurgeSuppressors.html

11. Voltaj Korumalı Prizlerde "Toprak" olmazsa ne olur? sorusuna cevap:
https://engineerfix.com/what-to-do-if-your-surge-protector-is-not-grounded/

Kolay gelsin

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
133,419
Kullanıcılar
459,405
Son üye
FatalRyhme