FLÜORESAN LAMBALARIN YASAKLANMASI

Şerif 58

Üye
Katılım
3 Ocak 2009
Mesajlar
35
Puanları
1
Arkadaşlar flüoresan lambalar ve tasarruf ampuller yasaklanacakmış.Bu konuda bildiklerinizi paylaşırmısınız. Teşekkürler
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Kim söylüyor yasaklanacağını?
Böyle bir şey ancak söylentidir.
 
Zannerdersem yanlış anlaşılma var. Avrupada 1 Eylül 2009 tarihinden itibaren Edison ampül yani akkor flamanlı ampul kullanımı yasaklandı. (100W ve üzeri). Bildiğim kadarı ile 2012'de tüm akkor flamanlı ürünler yasaklanacak.

Ayrıca konu hakkında bir alıntı: Ancak AB Komisyonu ışığa karşı duyarlı olanların enerji tasarruflu ampüllerin yaydığı ultra viyolet ışınlardan olumsuz yönde etkilenebileceği uyarısında bulunuyor. Işığın insan sağlığı üzerindeki etkisini araştıran Alexander Wunsch’in uyarıları şöyle: “Klasik ampül, en doğal yapay ışık kaynağı. Enerji ampülleri, doğru kullanılmadığı takdirde kalp-damar hastalıkları, diyabet, ostreopoz ve immun sistem hastalıklarına yol açabilir. Meme ve prostat kanseri riski artabilir.” Yeni ampullerin zararlı madde içerip içermediği konusunda ise uzmanlar “Yeni ampüller oldukça zehirli özelliği bulunan civa fülminatı sayesinde çalışıyor. Ancak ampüllerdeki civanın dışarı sızma tehlikesi yok denecek kadar az.”

Ancak işin ilginç yanı bu ampüllerin imhası veya çöpe atılması sonrasında doğaya karışacak civa ile ilgili hiçbir çalışma yok. Dahası ucuz Çin mallarının her zaman olduğu gibi tehlikesi daha yüksek... !
 
Dediklerinizin bu konuyla ilişkili olduğunu ilk defa duydum. Tasarruf ampullerin çok yaygın kullanımı enerji kalitesi açısından sorunlu olduğundan maliyeti arttırmaktadır. Bu nedenle devlet tarafından planlanarak kullanılması gerekir. Bunun üzerine çalışmalar başlayabilir diye duydum. Akkor flamanlı lambalar yasaklanamaz bu yüzden de. Çünkü en sağlıklı yüklerden biri. Direkt lineer değişim gösteren ışığa sahip ve lineer bir yük.

İyi günler.
 

Nasıl yasaklanamaz? Yasaklandı işte
 

Mekanik balastların reaktif güç çekerekten şebekeyi zarara uğrattığı kesin ama Elektronik balastlarda harmonikleri bozucu etki varmı ki ?
 
Kamu binaları ile ilgili genelge ektedir.
 

Ekli dosyalar

  • Resmî Gazete.doc
    28 KB · Görüntüleme: 39
benim duydugum meclis karaririyla hem floreasanlar hemde akkorflamanlı lambalar yasaklanacak.bunun yerine ledler kullanilacak.
 
Resmi gazete genelgesinde tasarruflu ampül kullanımı arttırılması için çalışma başlatılmış.Sorun şu ki tasarruf ampüllerin harmonik üreterek enerji kalitesini düşürmesi.Bu durumda yayınlanan genelge ne kadar dürüstçe
 
Mekanik balastların reaktif güç çekerekten şebekeyi zarara uğrattığı kesin ama Elektronik balastlarda harmonikleri bozucu etki varmı ki ?

Sayın Forum Arkadaşlarım,

Evet elektronik balastlarda da harmonik vardır. Adı üzerinde elektronik elemanlara sahiptir ve nonlineer yüktür. Bunun dışında bütün gaz deşarjlı lambalar birer nonlineer yüktür. Bu yüzden enerji kalitesinde problemler yaşanmaktadır. Bununla ilgili okulumda yapılan bir yüksek lisans tezini hocamız ölçümleriyle sınıfta anlattı, bu konuyu tartıştık. Bu lambalarda cosfi normal değerlerde iken gerçek enerji kalitesi ölçütü olan harmoniklerinde işin içine katıldığı gerçek güç faktörü 0.40-0.70 lere kadar gerilemekte ki deneydeki lambalar en bilindik ve en pahalı markalardı.

Bu söylediklerim çok yenidir. Resmi gazete 2008 yılına aittir. Bununla ilgili okulumuzdaki akedemisyenlerin bir çalışması büyük bir ihtimalle olacaktır.

Çoktan yasaklandı diyip kestirip atmamak gerekir. Bu lambaların aşırı derecede yaygınlaşması sisteme yararından çok zarar verecektir. Bu yüzden bu yaygınlaştırma işinin planlı yapılması lazımdır. Sayın Recep Tayyip Erdoğan üç çocuk yap dedi diye üç çocuktan az çocuk yapmak yasaklanmamalıdır bence

Not: Resmi gazeteye bakmayan arkadaşlar için Sn. R.T. Erdoğan tarafından imzalanmıştır o genelge. Ona atıf yaptım. Yanlış anlaşılma olmasın üç çocuğa kişisel olarak karşıyım
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…