Merhaba arkadaşlar,
Benim flip-floplara ilişkin sormak istediğim birtakım sorular var. Örnek devre şemasını paylaşayım;
Şimdi çalışma prensibini özetleyecek olursak, devreye güç verildiği anda öncelikle kondansatörler dolmaya başlıyor.
Kondansatörlerin kapasiteleri aynı bile olsa, dolum sürelerinde muhakkak bir farklılık oluşuyor. Dolayısıyla bir kondansatör daha önce doluyor. Dolan kondansatör boşalırken, bağlı olduğu transistörün base(beyz) ayağını besliyor ve bunun sonucunda ilgili transistör iletime geçiyor ve hat üzerindeki led yanıyor. Ardından bu kondansatör dolmaya başlarken, diğer kondansatör boşalıyor ve bağlı olduğu transistörü kesimden iletime geçiriyor. Süreç bu şekilde ilerliyor.
Ancak benim bu süreçte tam olarak anlayamadığım bazı şeyler var.
Birincisi, kondansatörlerin neden boşaldığını anlayamıyorum. Bu size biraz tuhaf gelebilir. Ancak şekildeki devreyi bir kenara bırakıp daha basit bir devre düşünelim. Mesela bir adet pil ve kondansatörü birbirlerine bağlayalım. Kodansatörün bacakları arasında kaynaktakine eşit bir gerilim olacaktır. Bu durumda kondansatör dolmuştur diyelim. Ancak bu kondansatör boşalmaya başlamaz. Çünkü uçları hâlâ beslenmektedir. Ancak kaynağı çıkarır ve kaynak yerine bir direnç bağlarsak kondansatör boşalmaya başlayacaktır.
Şimdi ben de yukarıda bahsettiğim şeyi düşünerek kendi kendime diyorum ki, bu kondansatörün dolmasına neden olan bir kaynak var devrede. Dirençler de sabit olduğuna göre kondansatör ayakları arasındaki gerilim sabit olacaktır. Bu gerilim, bir nedenden ötürü düşürülmediği müddetçe de, kondansatör boşalmaya geçmez. Burada benim yaptığım düşünce hatası nedir?
İkincisi ise, kondansatörün dolmasına ilişkin bir durum. Kondansatör, şayet doğrudan kaynağa bağlı değilse, aniden dolmaz. Devredeki dirence bağlı olarak doluş hızı azalır. Ancak bu devreye güç kaynağını bağlar bağlamaz çalışmaya başlıyor. Bu kadar hızlı dolmalarını beklemezdim. Neyi yanlış düşünüyorum?
Teşekkürler.