Flip-Flop Devresine Dair Bir Soru

Katılım
28 Ağu 2018
Mesajlar
18
Puanları
1
Yaş
28
Merhaba arkadaşlar,

Benim flip-floplara ilişkin sormak istediğim birtakım sorular var. Örnek devre şemasını paylaşayım;

Screenshot_2.jpg



Şimdi çalışma prensibini özetleyecek olursak, devreye güç verildiği anda öncelikle kondansatörler dolmaya başlıyor.
Kondansatörlerin kapasiteleri aynı bile olsa, dolum sürelerinde muhakkak bir farklılık oluşuyor. Dolayısıyla bir kondansatör daha önce doluyor. Dolan kondansatör boşalırken, bağlı olduğu transistörün base(beyz) ayağını besliyor ve bunun sonucunda ilgili transistör iletime geçiyor ve hat üzerindeki led yanıyor. Ardından bu kondansatör dolmaya başlarken, diğer kondansatör boşalıyor ve bağlı olduğu transistörü kesimden iletime geçiriyor. Süreç bu şekilde ilerliyor.

Ancak benim bu süreçte tam olarak anlayamadığım bazı şeyler var.

Birincisi, kondansatörlerin neden boşaldığını anlayamıyorum. Bu size biraz tuhaf gelebilir. Ancak şekildeki devreyi bir kenara bırakıp daha basit bir devre düşünelim. Mesela bir adet pil ve kondansatörü birbirlerine bağlayalım. Kodansatörün bacakları arasında kaynaktakine eşit bir gerilim olacaktır. Bu durumda kondansatör dolmuştur diyelim. Ancak bu kondansatör boşalmaya başlamaz. Çünkü uçları hâlâ beslenmektedir. Ancak kaynağı çıkarır ve kaynak yerine bir direnç bağlarsak kondansatör boşalmaya başlayacaktır.

Şimdi ben de yukarıda bahsettiğim şeyi düşünerek kendi kendime diyorum ki, bu kondansatörün dolmasına neden olan bir kaynak var devrede. Dirençler de sabit olduğuna göre kondansatör ayakları arasındaki gerilim sabit olacaktır. Bu gerilim, bir nedenden ötürü düşürülmediği müddetçe de, kondansatör boşalmaya geçmez. Burada benim yaptığım düşünce hatası nedir?

İkincisi ise, kondansatörün dolmasına ilişkin bir durum. Kondansatör, şayet doğrudan kaynağa bağlı değilse, aniden dolmaz. Devredeki dirence bağlı olarak doluş hızı azalır. Ancak bu devreye güç kaynağını bağlar bağlamaz çalışmaya başlıyor. Bu kadar hızlı dolmalarını beklemezdim. Neyi yanlış düşünüyorum?

Teşekkürler.
 
kondansatör boşalır çünkü; lamba yanıyorsa Q1 transistör iletimdedir yani C ve E arası kısa devre düşün ( küçük direnci vb var elbet) yani kendine bağlı kondansatör C1 + ucu, bataryanın - ucuna bağlanmış olur, ters bağlantı gibi, bu da yavaşça boşalmasına sebep olur. diğer kondansatörün ise C2 - ucu, BE ucu üzerinden bataryanın - ucuna bağlanmış olur, yavaşça şarj olur...

ikincisi soru ise devre hemen başlıyor neden; çünkü kondansatörle alakası yok, ilk anda kondansatörler boş ve aslında transistörler hemen iletime geçer ve baskın olan lamba yanar, ve diğer taraftaki kondansatör dolunca transistörü çalıştıran Vbe voltajını düşürür ve Q1 transistörü kesime götürür kapatır, Q2 yanmaya başlar vb böyle devam eder...
 
Yanıtınız için çok teşekkür ederim. Transistörü iletim hâlindeyken kısa devre olarak ele almamıştım. Bu şekilde düşününce boşalma olayı ile ilgili aklımda bir soru işareti kalmadı.

Ancak gücün devreye verildiği ilk anda her iki transistörün de iletime geçme nedeni nedir? Beyz uçlarının kaynak tarafından beslenmesi mi? Yani nihayetinde kaynak tarafından toprağa kıyasla pozitif bir gerilim uca etki edecek, bu durumda her iki transistör de iletime geçecek. Sebebi bu mu?

Ve her iki transistör de iletime geçiyorsa, lambaların birinin önce yanma nedeni nedir? Bence lambaların her ikisi de yanmalı. Ayrıca her iki transistörün de iletimde olduğu bir anda, kondansatörlerin her iki bacağı da toprağa bağlı olacak. Bu durumda şarj olmaya başlamayacaklar. Dolayısıyla bu kısımı kafama iyi oturtamadım.

Aslında burada aşamamış olduğum sorun, transistörlerin bir tanesinin kesime, diğerininde iletime geçtiği ilk anı hayal edememek. Çünkü bu anı hayal ettikten sonra, devrenin tam olarak nasıl çalışacağını anladığımı düşünüyorum.

Yukarıda da söylediğim gibi, devreye güç verildiği anda, her iki transistörün de B ayağına toprağa göre pozitif bir gerilim düşmek zorunda. Bu durumda her iki transistör de iletime geçer. Ancak her ikisi de iletime geçince,zaten boş olan kondansatörler de deşarj durumuna geçiyor. Devrenin çalışabilmesi için bir şekilde, transistörlerden birinin kesim moduna geçmesi gerekli. Ki zaten geçiyor, ama neden?

Açıklamalarınız için tekrardan teşekkür ederim.
 
"kaynak tarafından toprağa kıyasla pozitif bir gerilim uca etki edecek " doğru.

İlk anda Transistörler her ikisi de iletime geçer, baskın olma durumuna göre hızlı davranan diğerinin devre dışı kalmasına sebep olur, sebebi ise mikro saniyelerde olan ve kondansatörün matematiksel modeliyle alakalı teknik bir olay, ilk anda kesimde olan transistörün aslında beyzinin de kondansötör gibi diğer transistör üzerinden topraklanmasına sebep olan olay, ve kesimde kalmasının sebebi böylece beyzinde sıfır volt görülmesi..

Yani ilk anda mikro saniyelerde her ikiside iletimdedir, bir tanesi kesime gitmek zorunda kalır..

diğer kondansatör dolar ve olaylar başlar..
 
Son düzenleme:
Açıklamanız için tekrardan teşekkür ederim. Şimdi meseleler aklıma daha iyi oturdu. Tekrardan teşekkürler.
 
Merhaba,
Ben bu devreyi çalıştıramadım.
 

Ekli dosyalar

  • AutoScreenRecorder_01 Oct. 22 12.56.rar
    81.8 KB · Görüntüleme: 10
Merhaba,
Arkadaşlar proteusta bu devreyi çalıştıramıyorum.Teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst