Starter
Neon gazı ile doldurulmuş, küçük bir gazışıl lambadır. Starter lambasına paralel bağlı kondansatörün görevi radyo parazitlerini giderici ( önleyici ) olarak çalışır ve voltaj darbesi zamanını uzatır. Starterin görevi ise floresan ampul devresinin otomatik olarak çalışmaya başlamasını sağlamaktır. Floresan ampul çalışmaya başladıktan sonra starter devreden çıkar. Starter nasıl çalışır? Starter lambasının biri ya da herikisi bir bimetal-termik elemandır. Starte 160 V civarında yani düşük gerilimde ışıldar ve elektrodu ısıtır. Isınan bimetal elektrot kıvrılarak akım devresini kapatır. Bu durumda akım şok bobini ( balast ) üzerinden ve lamba flemanlarından geçerek flemanları ısıtır. Bimetal elektrot bu arada soğuyarak eski durumuna döner ve akım devresini açar. İşte bu açma anında yüksek bir gerilim oluşarak floresan lamba ateşlenir.
Floresan Tüp
Bir floresan lamba yada floresan tüp bir gaz deşarj lambası olup, civa buharını uyarmak için elektriği kullanır. Uyarılan civa atomları kısa dalga ultraviyole ışını oluşturur, UV ışını ise fosforun parıldamasına neden olarak, görünür ışığın oluşmasını sağlar.
Balast
Balastın görevleri; Starterin açması anında, balast trafosunun özindüksiyonu nedeniyle yaklaşık olarak 1000 V gibi yüksek bir gerilim oluşturarak floresan lambanın ateşlenmesini sağlar. Floresan tüp ateşlendikten sonra balast trafosunun endüktif direnci nedeniyle süratle gerilim 100 V gibi bir ışıldama gerilimine düşer. Gerilim bu kademeye düşünce starter artık ışıldayamaz. Balast trafosunun endüktansı nedeniyle işletme anında bir faz kayması oluşacaktır, bu değer kompanzasyonla düzeltilir. Bu yüzden aydınlatmada balastların varlığının kompanzasyon gerektirebileceği unutulmamalıdır.
Girişte paralel bağlı kondansatörün görevi ise bireysel olarak bu balastın, şebeke tarafından bakıldığında, endüktif özelliğini ortadan kaldırmak yani bireysel kompanzasyonunu sağlayıp, güç faktörünü düzeltmek içindir.