Fluke 1630 Toprak Pens Metre

kkkmert

Üye
Katılım
4 Eki 2009
Mesajlar
231
Puanları
1


Bu ölçü aleti topraklama ölçümü yapıyor bu ölçü aletini kullanan var mı varsa sonuçlar nasıl paylaşabilirmi ?

Ticari, endüstriyel ve yardımcı tesis uygulamaları için Topraklama Loop Direnci ölçümleri Fluke 1630 tarafından kullanılan pens ile topraklama testi tekniği topraklama loop testini kolaylaştırır ve müdahelesiz kaçak akım ölçümü yapılmasını sağlar. Fluke 1630, kompakt ve sağlam tasarımı sayesinde küçük yerlerde ve ağır şartlarda kolaylıkla kullanılabilir. 'Gösterge hold’ ve sesli alarm fonksiyonlu süreklilik testi büyük kullanışlılık sağlar. Bu yenilikçi teknik sayesinde, devreye seri girmek zorunda kalmadan topraklama loop testi ve süreklilik testi yapılabilir.

Kazıksız test sistemi
Fluke 1630 Kazıksız test yöntemini kullanır. Bu testte, paralel topraklama çubuklarının devreden çıkartılması ve yardımcı topraklama kazıkları için uygun yer bulunması gerekmez. Böylece zaman tasarrufu sağlanır ve endüstri ve tesis elektrikçileri, saha servis elektrikçileri ve müteahhitler, diğer teknikleri kullanamadıkları, bina içi veya çelik elektrik direkleri gibi yerlerde topraklama loop testleri yapabilirler. Kazıksız test yöntemi sayesinde artık topraklama kazıkları gerekmemektedir. Fluke 1630 Topraklama Pensi topraklama çubuğunun veya bağlantı kablosunun etrafına geçrilir. Pensin bir yarısı tarafından bilinen bir voltaj endüklenir ve diğer tarafından ise akım ölçülür. Test cihazı otomatik olarak bu topraklama bağlantısındaki topraklama loop direncini belirler.
 
Cihaz, clamplı bir ampermetre gibi çalışıyor.Avometrenin omaj ölçümü yapan kısmının dediğiniz gibi seri olarak ölçüm yapılabildiğine eşdeğer olarak,yani toprak iletkenini zeminden sökmeden açılır kapanır pensi yardımıyla mağnetik yolla(Akım trafosu prensipli) ölçebiliyor gördüğüm kadarıyla.Bilmediğinizi farzederek(Belki biliyorsunuzdur kusura bakmayın.) bir clampmetrenin geçen akım şiddetini nasıl ölçtüğünü izah edeyim.Açılır pens kırmızı renkli mandala basılıp açılarak yakında bulunan kablo içine geçirilip pens kapatılıyor.Pensin kapanmasıyla iki adet menteşe halinde bir uçtan bağlı mağnetik devrede,kapanma halinde tam kuplaj sağlanır,yani kablodan geçen akımın şiddetiyle orantılı bir kapalı mağnetik devre bu yolla oluşturulmuş olur.Bu mağnetik devre üzerindeki başka alıcı bir bobinde de,trafolardaki gibi bir gerilim ve akım indüklenerek iç kısımdaki "yükseltici-komparatör-okuyucu-display" gibi devreler yardımıyla çıkışta(Display'de) dijital olarak amper,miliamper olarak okunuyor.Okunan bu değer "hold" tuşuna basılarak kayıt altına alınmış ve saklanmış oluyor."Fluke 1630 toprak pensmetre" cihazı da ayni şekilde bu prensiple çalışarak,omaj ölçümüne ayarlanan kısmında,çıkış değerini amper yerine toprak omaj değeri(Ohm.) olarak vermiş oluyor.Amper ve miliamper kısımlarına getirerek,yine clampmetre cihazındaki gibi ek olarak toprak iletkenindeki akım değerini de ölçebilmiş oluyor.Cihaz üzerindeki "hold" tuşuna ayrıca basılıp yine kayıt altına alınması sağlanıyor. Kolay gelsin.
 
ben ölçüm yaparken toprak ile ayrım yapıyorum yani baglantıyı soküyorum o şekilde manyetik alan oluşmaz çünkü kablonun yer ile baglantısı olup olmadığnı kontrol ediyorum.
 
Merhaba.
Pens tipi toprak direnci test cihazlarında (Ben kyoritsu 4200'ü daha fazla tavsiye ederim) ana presip temel topraklama yada daha teknik olarak loop'un olması gerekmektedir. Çünkü Pens içinde bulunan iki farklı yapı var. Bunlardan biri manyetik alan oluşturarak toprak hattı üzerinde gerilim indüklüyor ve bu gerilimden dolayı oluşan akımı ölçerek toprak direncini ölçüyor. Eğer system Loop (kapalı devre) olmaz ise oluşturulan manyetik alan ve gerilim sonucunda herhangi bir akım akmayacaktır ve dolayısıyla sonuç alınamayacaktır.
www.emfamuhendislik.com
 

Forum istatistikleri

Konular
130,339
Mesajlar
935,960
Kullanıcılar
453,633
Son üye
AdeGuneys

Yeni konular

Geri
Üst