frekans yükseltmek zararlımıdır?

redwhite69

Üye
Katılım
8 Nis 2009
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
55
50hz'lik motoru 70hz de sürmek motora zarar verirmi? birçok sürücüde max. frekans aralıkları 50-400hz oluyor. motor etiketi 50 hz olan motoru 70 hz yada daha yüksek frekansta çalıştırmak bobinlere zarar verirmi? daha hızlı döneceğinden mekanik ömrünü kısaltabilir, peki akım yada sıcaklık değerleri artarmı?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Moment değişecektir.Bu işiniz açısından sıkıntı yaratmıyorsa çalıştırabilirsiniz.Motor daha hızlı çalıştığından daha fazla soğutma sağlar.Buna karşın akım artar.Akımın artması kaynaklı ısınma ile fanın soğutma kapasitesindeki artışın hangisinin daha fazla olacağı;yani yanma riski yük ile alâkalıdır.Denemeden bilemeyiz.Motor etiketinde 50hz-60hz için değer belirtilmişse genel olarak bu motorlar yüksek devre daha iyi tepki verir.En uygunu motor imâlatçıları ile görüşmeniz olacaktır
 
Son düzenleme:
Ben , 80 hz de motorlar calısdırım, bır sorunla karşılaşmazsınız, içiniz rahat olsun..
 
birşey olmaz frekansım 70 hz motorum 50kw sorun olmadı.
 
tamamen motorun yüküyle ilgili. Yani tam yükte etiket akımında çalışan bir motorsa frekans yükseltmek akımıda yükseltmek demektir. sonuçta motor yanar. Ama yarım yük çalışıyorsa tam akım çekene kadar yükseltebilirsiniz. Ben 20 mt lik vincin köprüsüne bağladığım redüktörlü 3kw motora yanlışlıkla 210hz vermiştim sadece sigortalar attı.75 hz e kadar sürebildim ki o andaki akımım etiket degeri oldu.
 
uzun vade de kullanmakta sıkıntı yaratacaktır yüke baglı olaraktan
 
Sonuçta iletken üzerindeki ısınma birim kesitten birim zamanda geçen elektron miktarı ile orantılıdır. Frekansı arttırdığınızda bu değer yükseleceği için ısınma kesinlikle artar. Ama bu değişim ne kadar olur onu bilemiyorum.
 
Hocam bilimsel olarak açıklamaya çalışayım;
XL=W*L dir
XL=Endüktif Direnç anlamına gelir
W=omegadır,Gerilim kaynağı ile ilgilidir
W=2*∏*f
Burada frekansı artırmamız demek XL nin yükselmesine neden olur.
XL yükselirse U=I*XL den gerilim artar.
Yani yüksek frekanslarda Motorlar yüksek akımlar çekmek isteyecektir.Bu sebep ten dolayı motor ısınmaya başlayacaktır.
Isınaması ise Yüke bağlı olarak değişecektir.
 
Ben 0.25 KW redüktörlü bir motoru 120 HZ e kadar deneme yaptım.Sorun olmadı,sadece güç ve tork kaybı oluyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,076
Mesajlar
923,048
Kullanıcılar
451,362
Son üye
alp2234

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst