ulisess

Üye
Katılım
28 Ağu 2009
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
37
Arkadaşlar merhaba,

Bildiğiniz üzere Güneş Enerjisi teknolojilerinden CSP yani yoğunlaştırılmış güneş enerjisi üzerine eğilim gün geçtikçe artıyor. Ben de doktora tezimde kullanmak üzere deney setimin bir kısmında bu teknolojiden faydalanmayı planlıyorum.
İlgili kısmı kısaca anlatmak gerekirse, fresnel lens isimli büyük boyutlu mercekler vasıtasıyla güneş enerjisini kırarak küçük güneş pili hücrelerinin üzerine düşürecek ve erimesine engel olarak üzerindeki Elektrik enerjisi üretimi değişimini inceleyeceğim.
Gelgelelim, bahsettiğim büyük boyutlu fresnel lenslerini sadece çin uzantılı alış veriş sitelerinden temin edebiliyorum.
Bildiğiniz, bu lensleri Türkiye'den temin edebileceğim satıcılar var mı? Lensin boyutları minimum 80 x 80 cm olması gerekiyor.
Yardımlarınızı bekliyorum, saygılarımla.
 
Merhabalar,

Öncelikle kolay gelsin diyorum. Bir ara bende başka projelerimde fresnel lens kullandım. Ama kullandığım lenslerin boyutu A4 kağıt boyutundan büyük olmadı. Temin etmek istediğiniz boyutta Türkiye'de satan bir yer görmedim.

Sizinde tesbitinizdeki gibi ya yurt dışından temin edeceksiniz yada projeksiyon tv tamiri yapan elektronikçilere gideceksiniz.

Projeksiyon tv lerin ön görüntünün yansıtıldığı kısımda Ekran boyutunda fresnel lens bulunmaktadır. İster bu işin tamiri yapan bir yere gidin detaylı bilgi alın sorun yedek parça varmı öğrenin ( illaki birilerinde vardır ) yada ikinci el sitelerinde çalışır yada bozuk durumda projeksiyon tv alıp sökerek kullanın. İkinci el fiyatları durumuna göre 200 tl ile 1000 tl arasında değişiyor.

Tercih size kalmış ister yurt dışı temini ister söylediğim şekilde bulabilirsiniz.

Bu arada tez konunuz ilgimi çekti. Konu hakkındaki gelişmeleri bizimle de paylaşırsanız ölçüm sonuçlarınızı merak ediyorum.

Kolay gelsin iyi çalışmalar dilerim.
 
Reklam yapmak gibi olmayacaksa, aşağıdaki görüntü benim yapacağım deneye çok benziyor.


Aradığım fresnel lensi de bu ebatlarda olacak. Projeksiyon TV'lerin bu sistemle çalıştığını bilmiyordum. Yedek parça satan siteleri araştırdım ama bulamadım. İlk fırsatta Televizyon tamircilerini ziyaret edeceğim. Bulgularımı tekrar sizinle paylaşırım. Yardımlarınız için teşekkürler.
 
Tekrar merhabalar,

Solar konusunda bir çok yazıyı okuyorum bilgimi arttırmaya çalışıyorum. Bir arkadaşım Muğla Üniversitesi fizik bölümünde araştırma görevlisi. Fizik bölümündeki solar sistemler üzerine de çalışıyor. Kendisi ile teknik konularda çok konuşmuş tartışmışızdır. Kendisi benden solar konusunda detaylı bilgiye sahip. Bu odaklama ile ışık akısını arttırarak Panel verimliliğini yada elde ettiğimiz enerjiyi arttırmak konusunda konuşmuştuk.

Sonuçta ortada bir verim artışı var. Ancak en büyük sorunun panel sıcaklığının artması ve bundan dolayı yine verimin etkilenmesi ayrıca panel ömrünün düşmesi konularına da değindi.

Elbette bu konularda sizlerinde bilgisi vardır.

Fresnel lensle ilgili şu videonun 1.37 inci saniyesine dikkatinizi çekmek istiyorum. İzleyin konuyu burdan ilerletiriz.

 
Yanyana A4 dizerek büyük boy elde etmekte dezavantaj var mı nedir?
 
Her A4 boyutundaki fresnelin kendine ait birer odak noktasi olacağı için iki fresnelin iki odağı olacak ve bu iki odak noktasında ışık akısı yüksek iken bi iki odak arasında gölge alanı oluşacaktır. Bu istenmeyen bir durumdur.
 
Solar panelin hücrenin boyutu nedir?
 
Wattına göre değişir. Arkadaşımız ne boyutta bir hücreden bahsediyor bilmiyorum.
 
Şu anda pek nadir kullanılan hatta kullanılmayan tepegözlerde bulunan fresnel lens işinizi görebilir sanıyorum. 2. el satış yapan sitelerde bulabilirsiniz sanıyorum.
 
serkan_48, video için çok teşekkürler. İşimi çok kolaylaştıracağına inanıyorum. Dediğiniz gibi en büyük sorun güneş pilini soğutmak. Onun için yöntem geliştireceğim. Zaten derdim de pili yakmadan verimli enerji üretmesini sağlamak.
by lent, sekran_48'in de belirttiği gibi çok sayıda A4 ebatında lens kullanırsam odaklama sorunu yaşayacağım. Çok daha fazla güneş fotonunu yakalamak için daha büyük ebatta lens kullanmayı planlıyorum. Kullanacağım güneş pilleri için cam ve koruyucu filtre ile tasarlanacak tek bir güneş pilini kullanacağım ilk etapta. 40-50 W kapasiteli pil, gözlem için işimi görecek.
kaygusuz, tepegözler genellikle A3 ebatlarında oluyor. Büyük boyları mevcut mudur bilmiyorum. Ama serkan_48'in belirttiği projeksiyon TV'lere odaklandım şimdilik.
Katkılarınız için çok teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,806
Mesajlar
930,281
Kullanıcılar
452,608
Son üye
murat620

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst