FSK modulasyonlu udea marka alıcı verici

Katılım
18 Ocak 2008
Mesajlar
1,088
Puanları
156
Yaş
40
Arkadaşlar öncelikle selamun aleyküm bir firmadan uzaktan kumanda alıcı verici sistemleri ile ilgili bir tasarım istiyorlar bu tasarıma göre alıcı ile vericinin arasında ki mesafe min 2,5km max 5km arasında olması ve yasal olması gerekiyor yaptığım araştırmalar neticesinde mesafesi 1-10 km arasında bir alıcı verici sistemi olan udea firmasına ait bir modul buldum "UFM-A12 WPA" modulu bildiğimiz arx34 ve atx34 alıcı vericiler ile yapılan iletişimin yazılımına çok benzer bir yazılım tekniği kullanıldığını zannediyorum ama bu cihazlar ile ilgili daha önce sadece arx34 ve atx34 modulleri ile çalıştım.
Arx34 ile Atx34 modulunun udea tarafından verilen datasheetlerine baktığımda ASK modulasyonu kullanıldığını ve pic ile tasarlanmış devrelerde rahatlıkla kullanıldığını görüyorum ve daha önceden bu moduller ile yaptığım çalışmalarımdan da çok güzel sonuçlar almıştım kaliteli bir veri aktarımları olduğunu gördüm yazılımlarının mantığını az çok çözmüş ve birkaç uygulama yapmıştım.
Ama söylediğim alıcı modulu yine udea tarafından verilen datasheet e göre FSK modulasyon kullanıyor ve bu modulasyon tekniği hakkında hiç bir bilgim yok acaba yazılımları birbiri ile aynımıdır data formatını ask de yaptığım gibi bir yazılım ile yönetebilirmiyim
Arkadaşlar bu "UFM-A12 WPA" modulunu daha önceden kullanan yada üzerinde araştırma yapan arkadaşlar bana biraz yardımcı olurlarsa çok memnun olacağım
Program olarak pic basic kullanıyorum
İlgilenen arkadaşlar varsa burada daha önceden Atx ve Arx moduller ile yaptığım programlara ait komutları memnuniyetle verebilirim.
Aşağıda firmaya ait linkleri vereceğim yardımlarınızı bekliyorum....

Modulun olduğu sayfanın link i

http://www.udea.com.tr/index.php?searchstring=UFM-A12WPA&x=3&y=3

Modul e ait datasheet in verildiği link

http://www.udea.com.tr/1/UFM-A12WPA KILAVUZ.pdf

Arkadaşlar yardımlarınızı bekliyorum ilgilenen herkese şimdiden teşekkür eder hayırlı çalışmalar dilerim.
 
Sn.has_artvin_li
FSK modülasyon temelde gönderilen bilginin frekans değişimi ile kodlanması demektir, diğer bir değişle bunu FM de diyebiliriz. Gönderilen frekansın genliği sabit frekansı değiştirilerek yapılır.

ASK modülasyonda ise frekans sabit olup genlik değiştirilir. yani gönderici girişine "1" vediğinizde gönderme işlemi yapılır "0" verdiğinizde yapılmaz. Bunun detaylarınıda AM modülasyonu araştırarak edinebilirsiniz. Zaten bunlarda ingilizce olarak kısatmadır.

FM = Frekans Modülasyon, AM= Amplitude Modülasyon
FSK= Frekans Shift Keying, ASK=Amplitude Shift Keying

bu kısım iki modül arasında olan bağlantı tipi ve yöntemi olduğu için genelde kullanıcı ile pek alakalı değildir. İki modülasyon yönteminin kendisine has üstünlükleri vardır. Ama FSK modülasyonu tercih etmeniz daha isabetli bir karar olacaktır. (Veri hızı, ...vs)

UDEA modüllerde de yanlış hatırlamıyorsam 2 farklı kullanıcı arabirimi var.
1. yöntem klasik diyebileceğimiz ATX modüllerde kullanılanla hemen hemen aynı
2. yöntemde ise siz sadece 2. bir pic le ya da pc nin seri portuyla haberleşme yapar gibi kullanıyorsunuz.

Tabi detayda küçük farklar içerebilir (protokol yapısında, hata kontrolü, kanal seçimi,...) Full Duplex haberleşme yapan modüllerde (iki yönlü) ise işler biraz daha detay kazanmakta

İyi çalışmalar
 
Sn abuzettin20 hocam yazmış olduğunuz cevap için çok teşekkür ederim.Öncelikle belirtmek istediğim konuları bir miktar anlatmışsınız teşekkürler ama bu cihazların bir tek tanesi 125 ytl gibi bir mebla kargo vs hariç bu sebepledir ki boşa kürek çekmek istemem ve kimse de istemez benim asıl endişelendiğim taraf bu ask için yaptığım yazılımla bu cihazları çalıştırabilirmiyim.
Bu cihazlar için kaynak kodunu nerden bulabilirim udea da bir mitar var ama c ile yazılmış ben pic basic ve proton basic kullanıyorum c de o kadar iyi değilim ve kendime güvenim yok
Bana bu cihazların yazılımla kontrolu hakkında da mümkünse biraz açıklama yapabilirmisiniz

İlgileriniz için sonsuz teşekkürlerimle
 
Ustam senin vermiş olduğun linkte zaten tüm detaylar mevcut neyin nasıl yapılacağı hakkında, eğer kullandığın dillerde seri haberleşme yapabiliyorsan sorun yok sadece orada basedilen küçük detaylar var onlarda basit zaten. anlamadığın kısmı daha net açıklarsan (bölüm ya da kısım söyleyerek) dahada net cevaplar bulabilirsin kanısındayım. Senin asıl ilgilenmen gereken kısım bu modüller istediğin veri hızı ve iletişim mesafesini karşılayıb karşılamadığı.

Saygılar
 

Forum istatistikleri

Konular
129,833
Mesajlar
930,591
Kullanıcılar
452,660
Son üye
sari59

Yeni konular

Geri
Üst