Güç analizörü

phase

Üye
Katılım
13 Ara 2009
Mesajlar
270
Puanları
1
Arkadaşlar kısmi sayaçlarımızı kontrol etmek için analizör kullanmak istiyoruz ama ölçüm probu baraya göre olan pek göremedim acaba barayı tam kavrayacak pensi olan analizör var mı? Tavsiyeleriniz nelerdir?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Tüm seyyar tip analizörlerde,değişik tip akım pensleri ( akım miktarına göre ) bulunmakta
ve bu penslerin hangi büyüklükteki baralarda kullanılacağı belirtilmektedir.
 
Peki önereceğiniz bir cihaz varmıdır.Sayaç aktif gücünü sorunsuz kontrol edebileceğimiz ve fiyatı uygun?
 


Bahsettiğiniz şekilde ürünler piyasada var. Bazı ürünlerde bu parçalar orjinallarinde var.
Size tavsiyem pano tipi bir analizör alıp bunu portatife çevirmeniz ölçüm yapacağınız yerdeki ölçü grubuna ait akım trafolarını kullanmanız. Daha ekonomik ve sağlıklı bir çözüm olacaktır.
Para önemli değil ölçüm yaptığımız yerde havamız olsun derseniz portatif analizörlerde çeşit bol.
Linkte Fahri beyin bahsettiği farklı çaplarda clamp'lar mevcut;
 
Akım trafolarında sorun olup olmadığını öğrenmekte istiyoruz.Çünki sonradan elle yazmışlar giriş çıkışı birkaç yerde .hangilerinde bu aparatlar mevcut acaba bilginiz var mı? Tavsiye edilen cihazlar nelerdir ve fiaytlar kaçtan başlar?
 
Acaba pano tipi alsak bunda portatif olan ayrılabilir akım trafosu kullanabilirmiyiz.
Ne gibi değişiklikler yapabiliriz
 
Acaba pano tipi alsak bunda portatif olan ayrılabilir akım trafosu kullanabilirmiyiz.
Ne gibi değişiklikler yapabiliriz

Tabiiki kullanabilirsin istedikten sonra portatif kadar kullanışlı hale getirebilirsin. Ayrılabilir akım trafosu şeklinde clamplı kablolu aksesuarlar var.Analizör çıkışlarını kablo ile kutu üzerine jacklara taşıyıp tak-çıkar yapabilirsin. Bir takımda uçları krokodilli(mevcut akım trafolarına bağlantı için) kablo hazırlarsın sistem hangisine uygunsa o kablo takımını kullanırsın.
 
Fakat klamplı kablolu tip akım trafolarının çalışma prensibi farklı deniyor pano tipi için uymadığını okudum :S
 
Fakat klamplı kablolu tip akım trafolarının çalışma prensibi farklı deniyor pano tipi için uymadığını okudum :S

Portatif enerji analizörülerindeki akım klampları aslında transduserdir ve bildiğiniz akım trafolarından farklıdır ve çıkışları amper cinsinden değildir. bu yüzden portatif enerji analizörlerinde kullanılan akım klamplarını girişi 5A olan sabit enerji analizörlerinde kullanamazsınız. Sabit enerji analizörlerini portatif olarak kullanabilmeniz için;
1- Sabit bir akım trafosu (x/5) kullanmanız ve sekonderinden seri bağlamanız gerekir. Burda akım trafosunun VA değerini, kablo uzunluğunu, seri bağlanan cihazların VA değerlerini kontrol etmeniz gerekecektir. (VA değeri yükseldikçe akım trafosunun doğruluğu düşecektir. )
2- Ayrılabilir tip akım trafosu (Split core). Bu tip akım trafolarını normalde baraları veya kabloları sökmeden kullanabilirsiniz. Ancak bu durumda farklı akım seviyeleri için farklı akım trafoları kullanmanız gerekir. Örneğin 4000/5 akım trafosu ile 100A ölçümü sağlıklı olmayacaktır. Diğer bir nokta bu akım trafosu ayrılabilirde olsa eğer baralara uygulayacaksanız bunun için enerjiyi kısa bir süre bağlamak için ve yine kısa bir süre sökmek için kesmeniz gerekecektir.
3- Portatif Enerji analizörlerindeki klamplara benzer ancak çıkışı 1A veya 5A olan akım klampları kullanmanız gerekebilir. Bu akım klamplarını sabit bir enerji analizörüne vererek portatif olarak kullanmanız mümkün.

Bir enerji analizöründen ne istediğinize ve nasıl bir uygulama yapacağınıza bağlı olarak seçiminizi yapmalısınız. Pano tipi Enerji Analizörünün tanımı çok geniştir. Ürün fiyatları 50 dolardan başlar 10,000 dolara kadar çıkabilir. Bu tip enerji analizörlerini portatif olarak kullanmanız ek maliyetler getirecektir ve pratik olmaktan sizi uzaklaştıracağı gibi aslında fiyat/performans oranına baktığınızda aslında portatifin daha ekonomik olduğu anlaşılacaktır.

Ancak bazı durumlarda sabit enerji analizörlerinde bulunan bazı kayıt özellikleri, transient dalga formu yakalama biçimi, dalga formu kayıt örnekleme/peryot süreleri, iletişim vs sizin beklentilerinize yeterli gelmeyebilir. Bu durumda bu cihazları yukarıdaki yaklaşım ile portatife çevirebilirsiniz.

Portatif Enerji Analizörleri için SGE Mühendislik web sayfasına bakabilirsiniz.
Portatif Enerji Analizörleri
 
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler benden size +pop
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…