Güç kaynağım patladı

Suat_Korkmaz

Profesyonel Üye
Üstadlar elimde CNC makinemde kullandığım (2. el almıştım) aşağıdaki linkteki güç kaynağı var. Bir akşam prize taktığım anda yandı. İçini açtığımda ilk gözüme çarpan kondansatörün bir ayağının kopmuş olduğu. Aynısından alıp lehimledim fakat çalışmadı.

Sorumu saçma bulmazsanız başka hangi parçanın yanmış olabileceği konusunda bana fikir verebilir misiniz?

Sağolun varolun.

722779 - Lutze DRA 480-48A POWER SUPPLY - 10A, 48V, 480W SCREW TERMINAL

trafo ve trafodan sonraki doğrultucu diyotlar yanmış olabilir kontrol etmeniz lazım
Üstadlar elimde CNC makinemde kullandığım (2. el almıştım) aşağıdaki linkteki güç kaynağı var. Bir akşam prize taktığım anda yandı. İçini açtığımda ilk gözüme çarpan kondansatörün bir ayağının kopmuş olduğu. Aynısından alıp lehimledim fakat çalışmadı.

Sorumu saçma bulmazsanız başka hangi parçanın yanmış olabileceği konusunda bana fikir verebilir misiniz?

Sağolun varolun.

722779 - Lutze DRA 480-48A POWER SUPPLY - 10A, 48V, 480W SCREW TERMINAL

Trafonun yanıp yanmadığını anlamamın kolay bir yolu var mı? Nasıl kontrol ediliyor?

Yani gözle görünür bir şey yoksa nasıl anlarım diye soruyorum.

Yani gözle görünür bir şey yoksa nasıl anlarım diye soruyorum.

Ustam gözle görünmeyecek arızalar şunlar olabilir.Taş direnç açık devre gösteriyor olabilir.Sigortayı kontrol et (cam Sigorta),transistörler iç yapısında arıza gösterebilir veya diyotlar vs.. hepsine bakman lazım.Eğer hepsi sağlam ise işin cok zor çünkü bundan sonrası ya trafodandır yada entegreden dir denilebilir.Bunların arıza tespitide oldukça zahmetlidir.Hatta trafonun sağlamlık testini kimse yapmayıp direk muadili ile değişiyorlar.Trafo en son işin olsun önce devre elemanlarından başla sırasıyla sigorta taş direnç köprü diyot blok kondansatörler transistörler entegre gibi...

Son düzenleme:
Güç kaynağında lehimli bir cam Sigorta var. Dediğin gibi en basiti o galiba.

Keşke biraz anlasaydım Elektrik işlerinden. Sigorta tüp şeklinde ve beyaz olduğu için içindeki teli göremiyorum. Sigortayı değiştirmeden patlak olup olmadığını anlayabilir miyim? Eğer işe yarar dersen kullanmasını bilmediğim bir multimetrem de var.

Ustat ilk basta olcu aletinin prob uclarini birbirine deydir sonra buzer sesi gelene kadar kademeleri degistir (diyot kademesi) sesi duyunca kartin ustundeki cam sigortanin iki ucuna problari deydir resimdeki gibi eger buzzer sesi duyarsan Sigorta saglamdir ses yoksa sigortayi degis 50 krs felan

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.

Tamamdır Veysel. Akşam deneyeyim. Sağolasın.

Forum istatistikleri

Konular
129,837
Kullanıcılar
452,666
Son üye
balkır1111

Yeni konular

Geri