Güneş Enerji Sistemi - PANEL+ŞARZ KONTROL CİHAZI+AKÜ+ İNVERTER ( Tam Sinüs -Modifiye )

Deneyin ayrı ayrı değilde aynı anda yapılması daha isabetli olur kanaatindeyim.
 
Konuyla ilgili bir soru daha eklemek isterim. Malum inverterlerde şarj kontrol cihazı da entegre bulunmakta, hatta bazılarında çift şarj kontrol cihazı olduğu özelliklerinde yazmaktadır. Bu çift olayı acaba 24V'luk bir çift akülü sistemde (ya da 2x12V) aküleri ayrı ayrı şarj etmek için mi yoksa hibrid denen inverterlerde bir cihaz panellerden gelen akımı diğeri şebeke enerjisi ile şarj etme işine mi yarıyor? Ayrıca şarj kontrol cihazının ayrı ayrı olması mı yoksa inverterle birlikte olması mı daha avantajlı. Çünkü aynı anda ne kadar modül o kadar arıza riski demek!:(
 
çift şarzdan benim bildiğim iki ayrı gurubu beslemektir. bazı cihazlar 3 veya 4 çıkışlı olabiliyor. multi cihazları tavsiye etmiyorum, bir tarafını mutlaka bozuyor. şarz için ayrı ünite, invertör için ayrı ünite kullanmanızı tavsiye ederim. hibrid konusunda yeterli bilgiye sahip değilim.
 
Hibrid cihazlarda pv panellerde üretim olduğunda öncelik seçimi yapılabilen invertörlerde şebeke de bağlıysa panelde şarjdan artan fazla üretim ya da tümü doğrudan tüketime yönlendirilebiliyor. Ayrı şarj kontrol cihazlarıyla bu işlem mümkün mü bilemiyorum. İncelediğim invertörlerde o şekilde.

//
Güneş enerji sistemlerinde 5 saat güneşlenme üzerinden hesap yapıldığını biliyorum.

Şöyle bir örnekte;

2x100Ah jel akü (seri bağlı 24 V)
2x200Wp gücünden Panel (12V seri ya da 24V paralel bağlı)

Paneller toplamda 5 saatte tam güçte 2000W, yarı güçte 1000W enerji üretirler. Bahsedilen 5 saatlik güneşlenme yıl ortalamasıdır diye düşünüyorum.

Netice itibariyle panel gücü ne olursa olsun akü kapasitesinin onda birine kadar üretilen enerji depolanabileceğine göre ya akü hiç dolmayacak ya da en az üretilen günler dikkate alınarak günlük tüketimin o değeri geçmemesine dikkat edilecek. Yoksa aküler derin deşarj durumuna düşeceklerdir.

Yani kapasitelerinin onda biri (1/10) oranında akımla şarj olan aküler, teorik olarak 5 saatte en fazla yarı kapasitelerini doldurabileceklerinden ve de doldukça 1/10 oranının daha altında bir akımla şarj olabileceklerinden bu doldurma oranı yüzde 30'lara kadar düşecektir. Bu durumda sırf güneşe, mevsimine bağlı olmak yanında ayrıca akü şarj süresine de dikkat etmek gerekiyor. Aküler için 5, 7, hatta 10 sene ömür verenlerin bu durumu dikkate aldıklarını zannetmiyorum. Yani arabaların tüketim değerleri nasıl ki bir stadyumda ideal şartlarda hesaplanıyorsa, bu akü ömür olayı da aynı şekilde hesaplanıyor diye düşünüyorum.

Yapılacak iş, şarj süresini bir şekilde artırmaktır. Paneller, günün ilk ve son saatlerinde yatık gelen güneş ışınlarından daha fazla yararlanmak için panelin, güneş takip sistemi ile sürekli güneşe yönelmesi, onda birin çok altına düşen saatlerden faydalanmayı sağlayacaktır. Bu iş için de pwm tabanlı yerine mppt özellikte bir şarj kontrol cihazı amaçlanan verime ulaşmayı kolaylaştırabilecektir.

Kısacası ihtiyaç enerjisi 100Ah (teorik 12x100=1200W) olsa da 2x100Ah ya da 1x200Ah akü tavsiyesi bütün bu hesapların yanında çok genel bir hesap olarak kalıyor!
 
Son düzenleme:
400w yükünüz olduğunu kabul edelim ve bunun 5 saat çalışmasını istediğinizi farzedelim. Hesaba başlarken ilk olarak bunun net belirlemelisiniz.
400x5=2000wh
24v akü sistemi kurulacağı için 2000/24=83,33Ah akü kapasitesi çıkar akü kaybı göz önüne alındığında Sn @silvestir 'ın dediği gibi en az 100Ah 2 adet aküye ihtiyacınız var !
Aküyü de belirledik şimdi bakalım paneller aküleri kaç saatte dolduracak ?
275w/24v Panel verim %80 kabul edelim iki panel toplam gücü 440w yapar. 5 saat güneşlilik durumu kabulüyle 2200w yapar. Akülerimiz 24vx100A=2400vA Aküler bu panellerle 1 saatte dolacaktır. Gördüğünüz üzere panel gücü fazladır, yada akü gücü azdır. Bunu belirleyecek olan yükünüzün gücü ve kullanacağınız süredir.
Hocam selamlar hesaplama yaparken 5 saat için 2200W bulup, daha sonra 2400VA akü dolumu için 1 saat yeterli olacağını söylemişsiniz. Burada bir hata mı var yoksa hesap doğru mu?

Teşekkürler
 
1 saat sehven hatalı yazılmış olmalı. Zaten günlük 2200 watt üreten paneller aküleri de yüzde 80 kapasite ile etkili kullabileceğiniz düşünüldüğünde ucu ucuna şarjı karşılar. Tabi kurşun tabanlı akülerde şu da var, günlük 5 saatte yüzde 10 şarjla ancak akünün yarısı doldurulabilir. Derin döngülü akünün yüzde sekseni ihtiyacı fazlasıyla karşılayacak şekilde hesap edilmeli. Panellerin de bu kapasiteyi fazlasıyla rahatça üretebilmeli. Kağıt üzerindeki hesap birkaç bulut tarafında alt üst olabiliyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,818
Mesajlar
930,470
Kullanıcılar
452,634
Son üye
Mehmet_3540

Yeni konular

Geri
Üst