Güneş enerjsi

Katılım
8 Nis 2022
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
57
selam arkadaşlar
benim 205 vatlık 3 adet guneş panelim 3 adet 100 amper jel aküm 1000 vat invertor um var
1 adet akilli tv 1 adet leptop 10 vatlık 3 adet lambam var
bu sitem kesintisiz çalışır mı?
saygılarımla
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Merhabalar.
Sisteminiz 12 volt 3 adet 100 amper akü paralel bağlı 3 adet paneliniz de paralel bağlı şekilde varsayarsak,
Tam kapasite güneş altında panellerden gelen akım 24-27 amper civarı.
300 amper akü grubunuz yaklaşık 10 saatte tam kapasite şarj olur.
Kullandığınız cihazlar ile bu sistem günlük olarak sorunsuz çalışır diye düşünüyorum.
 
3x205Wh panel 615Wh etse de siz toplam saatlik güç üretimini 400Watt gibi düşünün. Ortalama güneşlenme saati de 5 saat olduğuna göre günlük üretiminiz 2000 watt olur.

Aküleriniz 300Ah olsa da tümünü hesaba katamazsınız. Sağlıklı şarj için kapasitenin yüzde onu şarjla yüzde ellisi ama biraz daha zorlarsanız en fazla yüzde 70'ini kullanabilirsiniz (jel akülerde sınır değer yüzde seksen, kullanım oranı arttıkça akü ömrü önemli oranda kısaltır!).

Yaz aylarında güneşlenme süresinden dolayı yukarıda hesaplanandan biraz daha fazla güç üretebilirsiniz. Fakat kış aylarında bu değer dramatik bir şekilde düşecektir.

Bu hesaba göre ürettiğiniz güç yeterli olarak akülere depolanacaktır. Şimdi sıra günlük ihtiyacınız olan gücü hesaplamaya geldi.

Farazi olarak yazıyorum.

1xTV 100 watt x 5 saat => 500 watt
1xLaptop 50 watt x 5 saat => 250 watt
3xampul 10 watt x 7 saat => 210 watt

Toplam günlük gereksinim: 960 watt. (Siz cihazların üzerlerinde yazan güç değerlerini ve kullanım sürelerini doğru olarak belirleyip daha isabetli sonuç elde edebilirsiniz.)

Yüzde otuz gibi inverter kayıpları da düşünülünce 1300-1500 watt arası güç yeterli olacaktır. Yani yukarıdaki kabullere göre sistem beklentileri karşılar. Güneşlenmenin azaldığı günlerde ve mevsimlerde bu gücü üretmeyecektir.

Ekleme: Yukarıdaki kabaca hesaptan gündüz güç üretim esnasında akülerin dolu olduğu sırada üretim fazlası da tüketimlerde hesaba katılabilir. 24 saatlik tüketim miktarından mesela dizüstü bilgisayar sadece gündüz saatlerinde kullanılıyorsa tüketimi 250 watt hesaptan düşülebilir. Böylece sistem üçte bir oranında küçültülebilir. İki panel ve 200Ah akü yeterli olabilecektir.
 
Son düzenleme:
İlginize teşekkür ederim.
Açıklamalarınız ve verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…