Güneş Paneli sisteminde "düşük voltaj/yüksek amper mi ? - yüksek voltaj/düşük amper mi ?"

Katılım
11 May 2013
Mesajlar
92
Puanları
1
Yaş
33
Konum
Mersin
Merhaba arkadaşlar ağabeyler öncelikle herkese iyi forumlar dilerim.

Öncesinde hayvanlarımızın bulunduğu ağıl için ufak çaplı bir güneş panel sistemi kurmuştum.











130w panel - 12v 20Ah şarj regülatörü - 12 v 300w yarı sinüs inverter - orbus 12v 38Ah jel akü

Şimdi çalıştığım iş yerine dükkanın elektrik enerjisini karşılayacak güneş paneli sistemi kurmak istiyorum. Hesaplamaları yapmaya başlamadan önce aklıma bir husus takıldı.

Örneğin :
1-
4x 12v 100Ah aküleri paralel bağlayıp 12v regülatör ve inverter kullanarak 12v 400Ah lik bir kapasite sağlayabilirim.
2- 4x 12V 100Ah aküleri 2 - 2 seri bağlayıp 24v regülatör ve inverter kullanarak 24v 200Ah lik bir kapasite sağlayabilirim.
3- 4x 12v 100Ah aküleri seri bağlayıp 48v regülatör ve inverter kullanarak 48v 100Ah lik bir kapasite sağlayabilirim.

Başlıkta da belirttiğim gibi düşük voltaj yüksek amper saat mi kullanmalıyım yoksa yüksek voltaj düşük amper saat mi ikisi arasında bir fark olur mu ? Bu farklılıklar neye dayanıyor ? Beraberinde neyi getirir neyi götürür.

İlginiz için teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

Saygılarımla Dinçer
 
Bu farklılıklar kullanılan solar gücün büyüklüğüne göre belirleniyor.Araçların büyüklüğüne ve güç ihtiyacına göre 12/24 voltun seçimi,ups’lerin gücü arttıkça 12/24/48 voltun seçimi de buna çok benzerdir.Küçük güçlerde 12, orta güçlerde 24 ve nispeten daha büyük güçlerde 24 volt dc. olanı seçilebilir.Avantajı büyük güçlerdeki kablo kesitini hem dc>dc(panel-reg.de) ‘de hem de dc-ac (Akü-inverter çıkışındaki) dönüşümde, tüm kablolardan geçen amperi azaltmak maksatlıdır,yani düşük voltajda çok daha kalın,yüksek voltajda çok daha ince kesitli kablolar kullanılması yüzündendir..

Ağılda 12 volt dc.yi kullandığınız gibi dükkanın güç desteği için,dükkan çok küçük ölçekte ise yine 12 voltluk dc. sistemini fazla düşünmeden seçebilmelisiniz.Ama örneğin,triplex,dublex villaların güç ihtiyacı fazla olacağından 24 voltluk sistemi,fabrikalarda,orta büyüklükte veya daha büyük işletmelerde daha fazla solar güç desteği gerekiyorsa 48 voltluk dc. sisteminin seçilmesi daha uygun olur.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Öncelikle ilginiz ve alakanız için teşekkür ederim

yüksek voltaj seçilmesi nedenlerinden birinin kablo kesitlerini düşürmek için olduğunu tahmin ediyordum evet. Ama asıl merak ettiğim husus şudur

Örneğin elimizde 2 adet 12v 100Ah akü var

12v kullanacağımız sistemde aküleri paralel bağlarız ki bu bize 12v 200Ah lik bir enerji sağlar

24v kullanacağımız sistemde aküleri seri bağlarız ki buda bize 24v 100Ah lik bir enerji sağlar

Voltajda yükselme olmasıyla beraber amper saat değeri 100Ah olarak kalıyor. Buda aklımda kapasite farkı olabilir mi sorunsalını oluşturuyor.

Saygılarımla
 
Soru:
1. Elektriksel Güç nedir?
2. Elektriksel Enerji nedir?

Soruları cevaplayın bulursunuz cevabı
Buyrun size olta, bu sene balık bol... Afiyet olsun.
 
Dc akımdaki Güç=P=VOLT * AMPER'dir.12 volt 200 amperlik paralel akülerle max. toplam güç=P=12*200=2400 watt=2.4 kWatt olur,24 volt 100 amperlik seri akülerden alınacak max. toplam güç=P=24*100=2400 watt=2.4 kWatt olur,matematik olarak güç formülünce de hiçbir güç farkı oluşmuyor,elektriksel güç (kapasite) bakımından bir farkı yoktur.Tek farkı yarı yarıya 24 voltta daha ince kesitte kablonun mevcut bu tesisatta kullanımıdır,inverterin,reg.ün,akünün,vb. bu voltaja göre seçilip,panellerin paralel değil seri olarak 24 volt için bağlanması,24 volt dc.'yle direk çalışacak alıcılar için 12 yerine 24 volt dc. etiketli olanlarının seçilip de kullanılmasıdır.

Paralel bağlanan 2 adet 100 amper,12 volt akü yerine 12 volt 200 amperlik tek bir akü çok daha iyidir.İleride aküler arasında eskime (Yıpranma) farkı oluşursa eğer,şarj kayıpları içten oluşmasın diye,bu amaçlı ayni kapasitede tek akü seçimi çok daha iyi olur.Seri bağlantı voltaj artırmak için yaygın kullanılmasına rağmen paraleli ise çok mecbur kalınmadıkça (200 amperliği mevcut olup satılırken) çok yakın zaman için uygun olur,ama ilerleyen zaman içinde çok sağlıklı veya uygun değildir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Soru:
1. Elektriksel Güç nedir?
2. Elektriksel Enerji nedir?

Soruları cevaplayın bulursunuz cevabı
Buyrun size olta, bu sene balık bol... Afiyet olsun.

Abilerim benim gibi acemiler için ışık tuttunuz. İlginiz için teşekkür ederim

Saygılarımla
 
merhabalar sayın yetkili helhazırda 6 adet 270 watt ve 2 adet 200 ah 2500 enveterlik bir sistem kullanıyorum kurlumu kendim yaptım 6 aydır kullanıyorum bunun dışında ( 16 adet 275 watt panel / 24/48 5000 akıllı enventer ( kendi içinde 80 ah şarz var ) , 4 adet 200 ah jel akü , 1 adet 24 volt 30 ah ve 1 adet 24 volt 60 ah şarz aleti bulunuyor bağlantı şeması hakkında yardımcı olurmusunuz saygılar
 
Plansiz programsiz iş yapmişsin. Piyangodan cikmiş gibi ne bulduysan almişsin birader.

Jel aküler hassastır. Seri bağlı şarj edilmeye gelmez. Biri dolsun derken diğeri aşiri dolar ve kisa zamanda çöp olur. Lityum pil gibi her biri ayri şarj edilmeli. Agm akü daha dayaniklidir, bu sebeple jel akü yerine Agm tavsiye edilir. Ayrica PWM şarj jel aküleri içten içe yakar. Bu aküler için şarj cihazi MPPT olmalidir.

Olmasi gereken şu. 4 panel paralel yapip Mppt şarj cihazi üzerinden paralel bağlanmiş 2 aküye girilir.

Bu şekilde toplam 8 akü ve 16 panel kullanilmiş olur.

Bu aküler ayrica birbirine seri bağli olarak 48 volt invertöre bağlidir. İnvertörün dahili şarji devre dışı birakilir.

Olmasi gereken bu. Başka alternatifler de yapilabilir ama hiçbiri sağlikli olmayacaktir. 5 yil gidecek akü 1-2 yilda elinde patlar
 
merhabalar Bilgi için çok teşekkkür ederim 2 aküleri 8 panel / 8 panel 2 akü olarak iki ayrı ayrı grupta bağlasam 48 olarak tek enventere bağlasam olmazmı ,ayrıca mppt şarz cihazı spariş geçen hafta ettim oldukça pahalı inşallah şarz cihazlarını mppt olarak değiştiricem bu konuda bir cizim gönderebilirmisiniz saygılar sunar iyi çalışmalar dilerim
 
Olur ancak akülerin dengeli olduğuna emin olmaniz lazim. şarj cihazi toplam voltaja bakiyor. Akünün biri 13.5v digeri 15.5v olursa cihaz bunu düzeltemez cunku 13.5+15.5 =29v olacak ve cihaz şarj oldu diyecek, aslinda akünün biri olmadi biri ise kaynadi ve yandi. Hele ki jel akü hiç aşiri şarja gelmez.

Dediğiniz gibi bağladığinizda akülerin eşit dolduğundan emin olmak için voltajlarini ayri ayri ölçün. voltajlari benzer gidiyorsa sıkınti olmaz. Ölçüp bakmaniz lazim.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…