Güneş paneli ve akü önerisi

D@nger

Üye
Katılım
13 Eki 2016
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
35
Arkadaşlar Merhabalar


Saatte 200 w tüketen bir sistemim var. Bu sistem uzak ve birden fazla noktalara kamera görüntüsü göndermek için dağlık bir araziye kurulmuş wifi aktarıcılardan oluşmakta ve 10 adet cihaz bulunmaktadır. Bu cihazların toplamının saatte tükettiği güç 200 w. Özellikle kışın 24 saat kesintisiz şekilde çalışacak bir enerji kaynağı gerekiyor. Bu sistemi dediğim gibi özellikle kışın kesintisiz 24 saat çalıştırabilmem için kaç w güneş paneli kaç ah akü veya hangi bileşenleri kullanmalıyım ?

Yer : Balıkesir

Yardımlarıızı bekliyorum.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Panellerin kurulacağı yerin ekte hangi ayda ne kadar güneş ışığı aldığına dair hesaplama var ama ben pek anlayamadım. Kullanacağım cihazlarlar 8-30v aralığında çalışan cihazlardır. Sistemi ya 12v ya da 24v olarak düşünüyorum.Hangisi daha sağlıklı olur ?

6mV1J7.png


Kapalı havalarda max 3 gün beni kesintisiz idare edebilecek bir depolama istiyorum.
 
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/güneş-paneli-ile-şerit-led-yakmak.91233/

Merhaba. Çok ince hesaplarla veya tam projelendirilmeden yapılan bir seçimle bu işlemin yapılabilmesi,en baştan çalışma şekli bakımından oldukça da kritik bir sistem olacağından bu seçimi asıl sizin yapabilmenizi, bu temel seçim kriterlerinde sadece yol gösterebilmek, bilgi verebilmek amaçlı tüm bunları belirtmiş oluyorum. Olası bir güç yetmezliği probleminde regülatörü en baştaki seçimde yüksek amperli seçerseniz eğer sonradan ihtiyaç duyulduğunda yapılacak olan elektrik üretim kapasitesini daha kolay artırma imkanınız olacaktır,ilk önce de bunu belirtmeliyim.

Saatte 200 watt tüketim şartı varsa eğer panel-reg.den sonraki akü-inverter bağlantısıyla bu gücün kayıplardan sonra 200 watt. çıkması bir ön şart olacaktır. Güvenlik amaçlı bu güç 250 watt veya 300 watt olarak en sondaki bir isteğe bağlı artırılmış güç olarak da alınabilir. Dc(panel)>dc(regülatör)> dc(akü) >ac(inverter) dönüşümlerinde enerji kayıplarını ortalama (yüzde) olarak zaten göz önüne de almışsınız.

Balıkesir ilinin tüm yıl boyunca güneş alabilme haritasına veya yıl boyunca güneşlenme çizelgesine göre PV'‘leri kış ayındaki en düşük verimle çalışacakları bu özel zaman dilimine göre tam projelendirip,bu solar sistemi kayıplar,yetersiz güneş ışınımı,bulunduğunuz ilin yer aldığı coğrafi bölgeyi tam baz alarak, saatte tüketilen 200 watt.'ın biraz üzerinde (250-300 wat gibi) ve inverter çıkışının saatte bu gücü devamlı verebileceğini göz önünde bulundurmalısınız, ayrıca belirttiğiniz gibi.

Normalde solar sistemde önce panel,bu panele göre akü,akü şarjına girecek bu max. şarj akımına göre regülatör,harcanıp kullanılacak en düşük güce göre bu inverterin seçimi genellikle de yapılır. Ama 200 watt çıkış değeri kritik güç değeri olarak her zaman baz alınıp (24 saat için) ve en az 3 gün boyunca sistemi kesintisiz beslemesi gerekli olduğundan tüm bu hesaplar en sondan başa doğru yapılmalıdır.

İnverterin en az 250-300 wat.lık olanı,12 volt >220 vac olanı seçilmelidir. Bu solar sistemi 12 volt seçiyorsunuz,çünkü 24 volt dc sistemi daha yüksek güçlerde en uygunudur. Saatte en az 250 watt’ın akü+panel-reg.ile olan bu güç toplamında elde edilmesi şart olacak.Ancak bu dengeyi öyle kurmalısnız ki örneğin “havuza su dolması problemleri”ndeki gibi dolan su boşalan sudan her zaman fazlası olacak şekilde ve bu aküde 200 watt cihazlarda tam tüketilirken devamli artı şarjda kalıp biriktirebilmeli,hiçbir zaman (Havanın kapalı ve bu güneşin en az olduğu şartta bile) eksi şarja geçip 200 watt.ı inverterden aküdeki şarjın yetersiz kalıp çalışmayıp çıkmayacağı çok kritiğe getirmemiş olması da gerekli.

250 watt.’a göre artırılmış güçle,bunun PV üretim gücüyle doğrudan (Aküde hiç depolanmadan on-grid olarak) tek başına sağlanacağı (panelle üretilip biriktirilmeden direk kullanımı gibi) düşünülürse eğer; panelden elde edilen nominal şarj akımı ve voltajının,bu reg.den sonra çıkan amper*volt değeri 250 watt.In kesinlikle daha üstünde olabilmeli,daha azı hiç olmamalıdır. Akü amper-saat kapasitesi de bu 250 watt.lık panel gücünü, 24 saatte, aküyle hiçbir cihaz inverterle kullanılmasa bile şarj edip içinde biriktirebilecek bir kapasite değerinde, 12 voltluk jel akülerden seçilebilmiş olmalıdır.

Kışın güneşin toplam ışık saati yaza göre daha düşük olup geceler uzun olacağından panel/panellerin 24 saatte gündüz ayni araçlardaki gibi,hem cihazı çalıştırıp hem şarjla dolması,gece olunca da sadece aküdeki amper-h kapasitesiyle güneş doğuncaya kadar bu inverteri tam çalışırabilmesi yaklaşımıyla akü/güneş panelinin bu kapasite değerini (amper-saat/amper*voltun reg.den çıkış çarpımıyla) seçmiş olacaksınız. Gündüz cihazları çalıştırırken eğer yeteri kadar amper (akım) bu akülerde birikmediğinde,akşam-sabah aralığında bu cihazların çalışması çok kritik duruma gelmiş olacaktır,buradan hareketle.

Not: Bu regülatörün 12 volt olanının amperini tam seçerken daha esnek olmalı ve geçen amper değerinin biraz daha üstünü seçebilmelisiniz ki ileride çok gerektiğinde panel sayısını paralelde artırmak gerektiğinde reg. ayni kalır, akünün amper-saat kapasitesini de tam değiştirip, bu yolla reg.'ü hiç değiştirmeden mevcut elektrik üretim kapasitesini artırmış da olursunuz. Kolay gelsin.
 
Açıklamanız için çok teşekkür ederim. Bana daha net olarak hangi panelden ve aküden kaç tane kullanmam gerektiğini, hangi şarj kontrol ve inverter kullanmam gerekeceğini söyleyebilir misiniz?

Birde Bu konuda bilgisi olan ve sistemi kuracağım konum hakkında bilgisi olan birisi bana 2x250watt monokristal güneş paneli ve 2x135ah akü ile sistemi kışın dahi sorunsuz olarak çalıştırabileceğimi söylüyor. Sizce bu mümkünmüdür ?
 
Son düzenleme:
Sayın D@nger , forum Donanım haberde de aynı konuyu açtınız mı? Orada saatlik ihtiyacınız 104 Watt olarak yazıyor ? İhtiyaç olarak burada Yazdığınız mı diğer forumda Yazdığınız mı geçerli
 
Açtım evet ileride cihaz eklemeyi düşündüğüm için 200w olarak yazdım. Şimdilik kuracağım sistem 104w tüketecek.
 
Bence rüzgar tribünüyle güneş panelini kombine kuran bir firmaya ikisini bir düşünerek sözleşme yaparak işinizi garantiye alın güneş paneli kışın çok riskli siatem çok büyük
 

Forum istatistikleri

Konular
129,145
Mesajlar
923,649
Kullanıcılar
451,477
Son üye
peekyblinderss

Yeni konular

Geri
Üst