Güneş paneli ve rüzgar tribünü

Katılım
4 Haz 2014
Mesajlar
292
Puanları
6
Yaş
48
Herkese merhaba solar sistem ve rüzgar tribünü bir arada kullanılacağı zaman şarj kontrol cihazı ve akü ve aynı zamanda güç üretimini neye göre hesaplıyacağız mesela güneşli ve rüzgarlı bir günde aynı anda her ikisinde devredemi yani panelden 10 amper rüzgar tribününden 10 amper gelse aküye 20 amper aynı anda doluyorum yoksa tribün gecemi devrede oluyor
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Merhaba. En sondaki inverter ortak olabilir, ama 2 ayrı sistemde kullanılan jel akü, şarj kontrol cihazı (reg.) solar sistemin ve rüzgar türbini alternatörünün DC çıkışları birbirinden çok farklı ise birbirinden tam bağımsız olmalıdır. Rüzgarlı ancak güneşsiz günde rüzgar türbinindeki, güneşli ancak rüzgarsız günlerde güneş panellerindeki alınıp bu enerji ayrı ayrı akülerde depolanır, kullanılacak inverter bir bağlantı şekliyle her ikisinden de bağımsız alınabilecek şekliyle düşünülebilir. Ancak rüzgar türbini ve solar panellerden gelen DC voltaj değeri, eğer regülatörlerden önce çok farklı değilse her 2 fonksiyonu içinde taşıyan ortak işlevli bir regülatörden geçip 2 ayrı aküde depolanan amper*saat kapasitesinin tek aküdeki toplamnı kadarr aküde her enerji biriktirilip yine ortak inverterle kullanılabilir. Bu kullanım şekli aslında türbinde kullanılan aletrnatörden sonraki redresörle doğrultmada ve güneş panellerinden bariyer (şokti) diyottan çıktıktan sonra regülatöre girmeden önceki DC voltajların birbirine çok yakın olmasında kullanılabilir. Regülatör her iki halde de çok düzensiz gelen bu DC akımları düzenli hale getirip ortak bir aküde şarjla biriktirilebilir. Daha sonra ortak inverterle bu enerji kullanılır. Kolay gelsin.
 
Benim merak ettiğim ortak şarj kontrol cihazı hibrit model hem rüzgar tribünü hemde solar panelden gelen aynı regülatöre bağlanıyor muhtemelen içinde bariyer diyotu vardır bunların her ikisi nin çıkışı ortak yani aynı aküye bağlı her ikisi birden devredeyse amper saat çıkışı bazen çok fazla olabilir buna istinaden akü şarj oranı 1/10 u düşünürsek aküyü seçmede hesapta sıkıntı olması ihtimali
 
Hibrit (iki amaçlı) bir regülatör seçilecekse eğer rüzgar türbiniyle solar panelin max olarak ikisinin toplamda (ayrı ayrı değil) verebileceği toplam akü şarj akımının, regülatörden sonraki akü seçiminde 1/1o kuralına göre bu oranı yine geçemeyecek şekliyle (uygun amper * saat kapasitesindeki) bir jel aküyü seçebilmektir. Solar panellerde de panelin/panelelrin max güneş alımıyla max. şarj akımına göre nasıl seçiliyorsa bu defa toplamda her ikisinin max. (Türbinin en yüksek şiddette rüzgarda en yüksek devirle dönebilmesinde üretebileceği max. akü şarj akımını da toplama ekleyip) şarj akımlarını hesaba katıp aküyü öyle seçmektir. Sistem olarak yalnız iki sistemdeki max. şarj akımları ve reg. çıkışında buna uygun (1/10 kurallı) akü seçimi benzer olarak yine vardır. Ancak güneşin olmadığı geceleyin uygun rüzgarda sistemin sadece birisi (Rüzgar türbini) çalışacağından şarj akımı da bununla orantıı daha düşük olarak (seçilen daha büyük akü şarj kapasitesine göre) aküye şarj için girmiş olacaktır, örneğin. Kolay gelsin.
 
Teşekkür ederim ayrı ayrı sistem yaparsak regülatör çıkışlarından sonra diyot koymalıyız deyilmi iki regülatör birbirinden etkileşim yapmaması adına
 
Regülatörlerle akü arasına aslında hiç diyot konulmaz, çünkü regülatörlerden çıkışta yarıiletken bir devre yapısından sonra bu akü şarj akımının çıkışı vardır, ayni seri bir diyottan çıkar gibi çıkarken geri boşalması/etkileşimi durumu kendi aralarında olamaz, tıpkı 2 adaptör veya 2 redresör DC çıkışlarının ayni voltajda ise birbirlerine diyotsuz olarak daha fazla amper elde edilmesi için paralel bağlanmasındaki gibidir. Yani ayrı reg. çıkışları diyotsuz olarak tek aküye (ortak bir klemensle) irtibatlanabilir, ayrı ayrı sistemlerden gelip reg.' ün hibrit reg. olmaması durumunda bu şekilde bağlanabilirler, bunun bir sakıncası olamaz. Kolay gelsin.
 
Arkadaslar bir sorum olacak elimde hub elektrik motoru var bundan hem akarsuda hemde gerektiginde ruzgara karsi kullanmak uzere kanatlar yaptim.sorum su turbin 800 watt ruzgar turbini regulatorlerim 2 adet 500 watt..ben bu 800 wattdan en yuksek duzeyde istifade etmek icin bu 2 tane 500 wattlik regulatoru ayni anda baglayabilirmiyim turbine? Mesela biri bir akuye digeri obur akuye gibi
 
Reg.’lerin girişteki ve çıkıştaki uçları paralel olarak bağlandıktan sonra; tek aküye veya paralel akülere güvenle bağlanabilirler. Ayrı ayrı bağlanmasında akülerin sonradan eşit olmayan kullanımıyla, sonradan oluşan akü iç farklılıklarıyla her birinde eşit olmayan şarj problemleri, reg. çıkışlarından 2 ayrı aküye ayrı bağlandığında aküler amper-h kapasitesi olarak 1/10 kuralına göre de ucu ucuna seçildiğinde bu durumda seçilen akü amperajları çok yüksek toleranslı seçilmediğinde ileride bu aküler arasında şarj farkı sıkıntıları muhtemelen oluşabilir.

Reg.’ler girişinde ve çıkışında paralellendiğinde ise 800 watt’lık max. tek türbin gücüne göre reg.'den çıkan bu akü şarj akımna göre akü amperajı çok daha net olarak seçilir, diğer türlü bağlamada ise 300+500=800 watt. şeklinde farklı iki kola ayrılıp akülere giden bu farklı şarj akımlarında, akülerin amper-h’leri 1/10 kuralına göre daha toleranslı (daha yüksek amperli) seçilmek durumunda kalır, aradaki bariz bağlama farkları bu şekilde olur. Türbin hub motoru 2 adet olup reg.ler yine 2 adet olsaydı 2 ayrı aküye bağımsız şarj akımları şeklinde eşit paylaşılmaktan bağımsız olarak net şarj akımları olarak bu durumda çok güvenle gidebilir, akü amperajları da daha dar amper-h toleranslarıyla seçilebilmiş olurdu. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,432
Mesajlar
926,684
Kullanıcılar
451,984
Son üye
Gandalf The Grey

Yeni konular

Geri
Üst