Güneş paneli'ni 60 metre uzağa koyma

orhantan92

Üye
Katılım
31 Ağu 2013
Mesajlar
25
Puanları
1
Yaş
32
Merhaba

Güneş paneli:40 watt 2.28 amper+90 wat 5 amper=130 watt 7 amper (+ uçlar bir, -uçlar bir bağlanmıştır)
10 amperlik regületör
1000 volt'luk invertör
65 amper akü

Güneş panelinden daha fazla yararlanmak için klübe'den 60 metre uzağa(2.5'luk kablo ile) paneli koydum. Panelin hemen çıkışındaki değer 18 volt,60 metre ilerde regületördeki değer 12.82,regületörden(3'lük kablo ile) 2.5 metre ilerdeki aküde ise 12.70
[Panelin ucu boşken ölçtüğümde 22 volt civarında]

Kablolarda ekstra diyot vs yok,sadece panel çıkışında 2 ayrı ucu tek uc yaptığım klemens(adından tam emin değilim) var.

Soru (n);
1- Voltaj hemen çıkışta yüksek olmasına rağmen regületörde ve aküde neden az

2- Voltaj kaybı aynı zamanda amper kaybınada yol açarmı?

3- 7 amper 130 watt için en az kaçlık kablo gerekir

4- Panelin dikliğini saat 12'de güneşe dik olacak şekilde mi ayarlamalıyım , yoksa sabah ve akşamıda işin içine katarak tam yataymı koymalıyım ?

5- akü kutup başında farklı saatlerde ölçme yaptığımda yavaş yavaş artıyor. İlk ölçtüğümde 11.70'di. 3 veya 4 saat sonra ölçtüğümde 12.85

İlginiz için şimdiden teşekkürler.
 
dc gönderiyorsun. 60 metrede tabi ki çok düşer. ac akım biraz daha az düşer.
 
Klübenin yanına koyuncada apaçlardan 3 -4 saat kaybım oluyor. Eğer kayıp çok değilse böyle kalsın,kayıp fazla ise tekrar klübenin yanına götüreyim.
 
Düşük gerilimi ve DC akımı taşımaya çalıştığınız için çok fazla kaybınız oluyor, Sanırım invertör ile 220 V AC ye çevirip kullanıyorsunuz, çevirme işlemini güneş panelinin yanında yapıp 220 V AC yi 60 metre taşıdığınızda kaybınız çok daha az olucaktır.
 
Evet,çevirip kullanıyorum. Dediğiniz gibi yapabilirim.
 
Merhaba.Yaptığınız bu işlem doğru değildir,bu şekilde ne kadar kalın kesitli kablo kullansanız da voltaj düşümü ve amper kaybı yine çok fazla olur.Üretilen dc akımı bu kadar uzun mesafe taşımak (Araçlardaki alternatörden üretilen örneğin 14.4 volt bile) bu kadar uzağa çok kalın kablolar (Akü takviye kabloları gibi) ile iletilirse eğer voltaj ve amper düşümü yine çok fazla olacaktır,benzer şekilde.) doğru değildir.Kulübenin çok yakınına konuşlandırmalısınız bu panelleri,bu kadar uzakta çalışması elektrik veriminde çok fazla düşmelere neden olacaktır.İnverterle dc’den 220 volt ac’ye çıkardıktan sonra belki 60 mt’yi kalın kesitle kablolar ile daha az kayıplarla taşırsınız,asıl kullanılacak olan ortama veya asıl mekana.

Cevaplar;

1-Voltaj oldukça düşük,amper fazla ise ve mesafe de çok uzunsa,bu yüzden kayıplar reg.'den hemen önce çok fazla olacaktır.

2-Evet,biri fazla düşünce diğeri de buna bağlı düşüşleri gösterir,ohm yasasına göre.

3-Bu kadar uzun mesafe uygun olmaz,düşük voltajda bu denli yüksek amper taşıyan akım kabloları ups,inverter veya regülatöre en kısa mesafede verilmeli,bu mesafe ne kadar kısaysa kayıplar o kadar azdır,biraz arttığında kayıplar katlanarak artacaktır,amper fazla volt düşük olduğu içindir,ayni şartlardaki ac bile olsa bu durum pek değişmez,o amaçla zaten trafolar (Dönüştürücüler) kullanılır.Elektrikteki ohm kanununa göre kayıpların azalıp iletimde elektrik kaybı az olabilsin diyedir,ac ile çok uzun mesafede iletimde trafo kullanılmasındaki asıl mantık.

4-Otomatik güneşe yönlendirme (Her açıyı alıp değerlendiren özel sensörler veya özel pic yazılımları ile çalışan, pic'le çalışan ve güneşi en verimli açıyla izleyen yön kontrol devreleriyle) sisteminiz yoksa sabah,öğle ve akşam saatlerinde,bu panelin en fazla akım verebildiği bir açıyı deneme-yanılma yoluyla bularak, 3 vakit için tam ortak açıda bırakmış olmanızdır.Ama maksimum amperi alacak şekliyle onları tam ayarlayıp,bu panelleri her vakit için öyle sabit olarak bırakmalısınız.Yaz,bahar ve kış dönemlerinde bu açı ayarlarını yeniden gözden geçirmek de ayrıca gerekecektir,güneşin takip ettiği bu mevsimlik rotadaki açısı çok da değiştiği için.

5-Bu normaldir,şarj akımındaki volt ve amper değeri günün çok değişik saatlerinde çok da değişeceği için sabah,öğle veya akşam güneş battığı andaki ölçümlerde çok değişik akü kutup başı gerilimlerini okursunuz.Akü,bu şarj akımını panelden almayı keser kesmez geriye doğru bu ölçülen dc değerleri giderek azalacak ve belirli değerlerde kalacaktır.(İnverterle harcama yapılmadığı süreler içinde) Kolay gelsin.
 
Hocam
5. Cevapta shotky (hızlı) diyottan daha önceki sorularda bahsetmiştiniz ama kocaeli'de çarşıdaki elektrikçilerde bulamadım.
Geri beslemeyi regületör kesiyordu ama dün ölçtüm kesmiyor,gece regületörün panel uçlarında 12 volt ölçtüm. Akşamları panelin + ucunu çıkartıp sabah takıyorum.
 
Hocam
5. Cevapta shotky (hızlı) diyottan daha önceki sorularda bahsetmiştiniz ama kocaeli'de çarşıdaki elektrikçilerde bulamadım.
Geri beslemeyi regületör kesiyordu ama dün ölçtüm kesmiyor,gece regületörün panel uçlarında 12 volt ölçtüm. Akşamları panelin + ucunu çıkartıp sabah takıyorum.

Merhaba.Schkooty diyodunu elektronikçilerden veya internetten elektronik parça satışı yapan çeşitli sitelerden temin edebilirsiniz.Bu diyot olmazsa belirttiğiniz gibi gece üretim olmadığında aküden reg.den geçip panele doğru bir elektrik geçişi ters yönde olur.Her panel için panelden geçen bu amper değerinin 3 katını (Fazla ısınmaması için) seçip panel çıkışında, reg. öncesinde bunları koymalısınız.Yaptığınız basit önlem (panel başını çıkartmak) geçici bir çözümdür.Kesin çözüm için veya dalgınlıkla unutmama durumu için schkooty diyotları mutlaka temin etmeniz gerekli.

Not: Gece elektrik üretimi hiç yokken panel ucunda ölçtüğünüz mutlaka aküden,reg.den geçip gelen akünün o andaki kutup başı gerilimidir.Kolay gelsin.
 
panelde ters dejarj diyotları %99 olasılıkla mevcut ve olmasa bile deşarj akımı mA civarında ve bu deşarj korumasına gerek yoktur..
 
yaşlı uzman döktürmüş:)
abi, aküyü söksü şarj olunca taşısın evde kullansın. bitince geri taksın:).:):):):
 

Forum istatistikleri

Konular
130,124
Mesajlar
933,328
Kullanıcılar
453,197
Son üye
Emre5212

Yeni konular

Geri
Üst