Güneş panelini Termosifona bağlamak

80 litre olsa 45 derece için 2.32 kW enerji gerekir. Bunu 5 saate bolseniz 465 watt Panel yapar.

Kayıplar hariç.

İdeal seçenek nedir? Önce enerjinin depolanması.
Cihaz rezistansının 2000W gücünde olduğunu varsayarsak ve 1 saatte suyu ısıtabiliyorsa, 2000W/h lik enerji depolamalıyız.
2 adet akü için gerekli enerji kapasitemiz için...
2000/24= 83A/h İdeal olan 2 adet 100A/h akü kullanımıdır.
takribi 6 saatte aküleri doldurabilmek için..
100/6=16.6A/h ile şarj gereklidir.
Gerekli Panel gücü = 100X16.6X2=kabaca 335W yapacaktır. 2 metre kare panel 480W/h enerji toplayabildiğine göre küçük çaptaki verim ve kayıp hesapları ihmal edilerek sonuca gidilebilecektir.
ÖZETLE:
Sabahtan akşama kadar iki panel ile elde edilen güç depolanabilirse, yaklaşık 1 saatlik kullanım süresi sunabilecektir. Bu sürede sıcak su ihtiyacı karşılanacaktır.
Aynı durum bir çamaşır makinası veya bulaşık makinası için de geçerlidir.
Hesaplamalarımız kesin olmayıp, termosifonun rezistans gücü başta olmak üzere, su kapasitesi, kullanım şartları ve kullanım özelliklerinin bilinmesi gerekmektedir.

David Poz'u benzer bir deneyi var. Ne yazik ki eski tip güneş paneliyle (su ısıtan; solar değil) deniyor. Keşke vakumlu tip olsaydı.
Thermal ve PV'yi su ısıtmada karşılaşırmada küçük de olsa bir refenrans olacağını düşünüyorum.

Merhabalar
Benim köyde 3kw invertor 6 adet 285w poly panel 4 adet 150a jel akü var bu sisteme 2000w 80 lt elektrikli termosifon baglasam sistem kaldırır mı.

4x150=600A => yüzde 80'i 480A
12x480=5760 watt depolama kapasiteniz var.

6x285x5 saat=8550 watt teorik maksimum Panel gücü. Yüzde altmış küsür verim olsa, aküleri doldurur. Fakat kapalı ve kış aylarında verim dramatik olarak düşecektir. Yaz aylarında sıcak suya çok ihtiyaç olmasa da gerekli güç üretilir. Yüzde 30 gibi de inverter çevrim kayıpları olacaktır (rezistanslar akü voltajında olsa bu kayıp olmaz). Fakat @Mustafa KABADAYI ustanın dediği gibi bu tür yüksek güç çeken cihazlar teorik olarak çalışsa bile pratikte sistemin ömrünü hızla aşağı çekerler. Ben 60 lt termosifonu köydeki konteyner evin çatı arasına koydum, yaz sıcağında 34 dereceyi gördüm. Kış aylarında düşen panel gücü ile ısıtmak mümkün olmaz. Panellerin arkasına ince bir saç yapıştırılıp üzerine ince bakır ya da alüminyüm boru gezdirilerek bir sirkülasyon pompası ile termosifondaki suyu ısıtmak mümkün.

Pardon ben akü sayısını görmemişim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…