Güneş Pili İle Telefon Şarj Devresi hk.

benhur

Üye
Katılım
21 Kas 2009
Mesajlar
321
Puanları
1
Yaş
30
öncelikle mrb okulda bi güneş pili devresi yaptık.devre çalışıyo ölçü aletiyle çıkışında sabit 5v alabiliyorum.istersem de ayarlı gerilim alabiliyorum.Fakat bi yük bağladığımda örn telefon gerilim aninden 0.25v civarına düşüyo ama telefon şarj oluyor uyarısı verdikten sonra düşüyor.sanırım yük yokken kondansatörler şarj oluyo yük bağlayıca ise birkaç saniye idare ediyolar.

güneş pilleri seri bağlıdır ve her biri 1.5v 100mA güçtedir.

sorularım:

*Gerilim düşmemesi için bişey yapabilirimiyiz?
*yapamazsak şöyle bi şey düşünüyorum. devrenin çıkışına 10.000uF yada 20.000 uF kondansatör bağlasak ve tam çıkışa transistörlü bi devre yapsak kondansatörler şarj olunca transistör iletime geçip yükü beslese kondansatörler boşalınca kesime gidse ve kondansatörler tekrar şarj olsa bu şekilde telefonu şarj edebilirmiyim?bence olabilir çıkışta 1000uf lik kondansatör birkaç saniye idare ediyosa 20000uf 1 dk filan idare eder herhalde.Görüşünüzü bekliyorum...
 
kullandığın güneş paneli miktarını arttırman lazım bu kadar basit:)
 
Özel mesaj atamadım mesaj sayımdan dolayı. bir ricam olacak :)

Sakarya uni mekatronikte okuyorum sonsene fakat uzaktan eğitim olduğu için uygulamada bişey gormedik bu konular bana cok yabancı geliyor. bitirme tezi konum şöyle

Güneş veya rüzgar enerjisi ile bir objenin çalıştırılması
Örnek: Bir küçük elektrik motoru veya bir ışık kaynağının güneş veya rüzgar enerjisi ile çalıştırılması.
Güneş pili ile çalışan elfeneri vb. bişey yapabileceğim soylendi. kaç gündür araştırıyorum internetten kafam iyce karıştı. güneş pili ile şarj edilebilir pili şarj edip feneri çalıştırmam lazım yada led gibi bişey. bu konuda yardımcı olabilirmisiniz ?
 
4.2V Güneş Pili Al.Bir Diyot,Bir Şarjlı Pil 1.2V 1000mA lık pil Kutuya Yerleştir Şarj Olsun.Sonra Küçük 1.2V to 3V converter Devresi ile Güneş Enerjili Fener Yapabilirsin ,En Basiti bence bu.
Kolay Gelsin.
 
Size DC-DC convertör gerekiyor veya güç elektroniği bilginiz varsa bu devreyi siz de tasarlayabilirsiniz ama amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok.

Farnell'den bakabilirsiniz max 10 TL ye dc-dc convertörler var.

MCP1252 için konuşacak olursak 2.2V-5V arasını sabit belirlediğiniz düzeyde mesela 3.3V'da tutabilirsiniz. Energy pumps, dc-dc convertor isimleriyle anılabilir.
 
Interesting Electronic Schematics and Circuits - Novotill ----------------------------
Bu siteye bakın güneş paneliyle yapılabilecek ihtiyacınızdan fazlası var. Güneş panelleri tam güneş alamazlarsa gerilim ve akımı çok düşer buradaki devrelerde güneş pili 2 v ve nanoamper seviyelerine de düşse bu enerjiyi kondansatörde depolayıp tetiklemeli olarak çıkışa verme esasına dayalı benim denediğim iki devre var bu sayfada linki de bu Interesting Electronic Schematics and Circuits - Novotill ------------ ben 2n4401 ve 03 bulamadığım için yerlerine bd136 ve bd 139 kullandım bc 555 ve bc 546 serileride kullanılabilir hatta başka transistörlerde kullanabilirsiniz tasarlayacağınız devreye göre çıkış gerilimini yani devrenin tetikleme yapacğı gerilimi yükseltmek için devrede small greenn led yazan lede bir iki seri led daha bağlıyabilirsiniz ama burda dikkat edilecek husus devrenin 5 volt çıkış vermesini istiyorsanız güneş panellerinin 7 volt gibi bir değeri devreye veriyor olması gerektiğidir bu devvrenin amacınıza uygun kullanılabilmesi için benim de aynı amaçla yaptığım şekilde güneş paneline bağlı kondansatörün değerini 4700 uf devrede olduğu gibi yeterince yüksek bir değerde seçin bu değer yükseldikçe sarj olma süresi uzayacaktır fakat devrenin çıkışına bağlayacağınız yükün gerilimianında 0.2 volt gibi değerlere düşmesini de önlemiş olacaksınız bunun yanında ben devrenin orijinali pek bozmadan devre çıkışına dc-dc converter yada boost converter diye tabir ettiğimiz devreyi yaparak 1.78 volt çıkışı 4 volta yükseltip bununla 3.7 volt bataryayı tetiklemeli yani trickle sarja tabi tuttum sonrasında bunu 5 volta çevirip çoğu taşınabilir cihazı sarj edebilirsiniz aslında güneş panelli devre çıkışı 6.5 7 volta yükseltilip 6 voltluk (bulabilirseniz) bir batarya sarj edilip bu batarya akım sınırlandırılarak sarj edilecek cihaza direk uygulanabilir ama 6 v batarya elde etmek biraz zor. Başta verdiğim linki inceleyince sizinde aklınıza birçok fikir gelir ayrıca solar robots diye araştırırsanız ( ben şimdi tam linki bulamadım karşıma 200 transistör circuits adlı indirdiğim kolay bulunan bir e-book ta güneş panelli devreler bölümü içinde çıkmıştı isterseniz bir bakın bulursunuz) karşınıza basit yapılı güneş enerjisiyle çalışan robotcuklar çıkar buradan kendinize uygun devre kısımlarını da alabilirsiniz.
 
Özel mesaj atamadım mesaj sayımdan dolayı. bir ricam olacak :)

Sakarya uni mekatronikte okuyorum sonsene fakat uzaktan eğitim olduğu için uygulamada bişey gormedik bu konular bana cok yabancı geliyor. bitirme tezi konum şöyle

Güneş veya rüzgar enerjisi ile bir objenin çalıştırılması
Örnek: Bir küçük elektrik motoru veya bir ışık kaynağının güneş veya rüzgar enerjisi ile çalıştırılması.
Güneş pili ile çalışan elfeneri vb. bişey yapabileceğim soylendi. kaç gündür araştırıyorum internetten kafam iyce karıştı. güneş pili ile şarj edilebilir pili şarj edip feneri çalıştırmam lazım yada led gibi bişey. bu konuda yardımcı olabilirmisiniz ?
---------------http://www.atauniv.com/forum/showthread.php?t=13872&page=1& ---------------Birebir hatta biraz daha fazlası sizin aradığınız devre karranlığı algılıyor ve karanlıkta çalışıyor bundan önce aydınlıkta 1.2 voltluk pili sarj adip sonra dc-dc converter ile bunu ledin çalışabileceği gerilime yükseltiyor anlatımı kuvvetli bir kaynak tam size göre.
 
Benhur bu arada senin devrede Q2 transistörüve sonrasını çıkar 100 v bile görürsün buna benzer High efficiency LED with 1.5 volts bu devreyi ki ikisininde bahsettiğim kısımları aynı tek fark senin hazır kullandığın trafo burada elle sarılmış ikiside kullanılabilir farketmez ben iki şekildede denedim fark yok sayılır şimdi esas olay bu devre gerilimi çok yükseltiyor ayrıca kullandığın transistör çok önemli hem yüksek gerilimde çalışabilmeli hemde hızlı tetikleme yapabilmeli ki çıkışta verimli bir güç elde ederken transistörüde yakmayasın ben birkaç tane 2n2222 yi 1.2 voltla yaktım bu devre yüzünden bu devrelerde çıkışa yük bağlamazsan dediğim yüksek geerilim oluşur senei devrenin tamamında bu durumu düşünürsek Q2 ve sonrası gerilim regülasyonu yaptığı için yük gibi görev yapar yüksek gerilime çıkamazsın ama bu bölümü çıkardığında gerilimi ölç şok cihazı misali bir devre olduğunu görürsün ama akım çok düşük olduğundan yük bağlandığında gerilim çok aşağıya düşer devrenin girişini 2000 ma lik 1.2 voltluk bir pil ile sağlayıp çıkışa 10 tane seri led bağlasan çalışır ama bunun yerine bir tane 12 voltluk fan bağlasan çalışmaz çektiği akım yüksek olduğundan neyse artık bir sorun olursa yazarsın elimden geldiğince yardımcı olurum bu konu benimde çok ilgimi çekmişti biraaz uğraştım halende uğraşıyorum bu konuya girince epey bir dallandığını anladım sende uğraştıkça görürsün epey birşeyle bağlantılı konu iyi uğraştırır bütün yaz birşeyler öğrenirsin yinede bitmez ama zevklidirde. kolay gelsin
 

Forum istatistikleri

Konular
130,125
Mesajlar
933,354
Kullanıcılar
453,198
Son üye
matrix43

Yeni konular

Geri
Üst