Günej enerji sistemi için yardım ve fikir

msait30

Üye
Katılım
15 Ara 2008
Mesajlar
2
Puanları
1
Selamunaleyküm cümletten
Aranızda yeniyim site çok hoşuma gitti. Keşke önceden görüp faydalansaydım. Epeydir aklımda solar sistem kurmak var. Ufak ufak araştırıyordum. Eve ilk başta Sadece tv yi ve uyduyu çalıştıracak ufak çaplı sistem kurmayı düşünüyorum. Bugün Marketin birinde Guardian marka akü şarj ünitesi aldım 49tl ye :) üzerinde 5amp/12v yazıyor. Evdeki tv nin arkasında 130w yazıyor. Şimdi merak ettiğim ne kadarlık bir invertor lazım. ne kadarlık akü lazım. Sanırsam bide şarj regülatörü lazım. Tv im led ekran 32 inç. Şimdilik onu çalıştırsa yeter. Maksadım hep aklımda olan bu şeyi somutlaştırmak. Şimdiden fikirlerini esirgemeycek arkadaşlara teşekkürler.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Aleykümselam Sayın msait30. Aramıza hoşgeldiniz.
Önce kullanmak istediğiniz cihazların toplam gücünü ve günlük kaç saat kullanılacağını bilmek gerekiyor. Ondan sonra güneş panelinin ve akünün kapasitesini hesaplamak gerekir.
Yalnız sizin marketten aldığınız şarj ünitesi prize takılan cinsten galiba. Öyle ise güneş paneli sisteminde işe yaramayacaktır.

Tv.nin gücü 130 w. uydu alıcılarda bildiğim kadarıyla 40-50 w. civarı olsa gerek. Toplamda 180 w. güç diyelim. Günlük 5 saat izlediğinizi varsayarsak günlük 900 w/h enerji demektir. Yaz aylarında ortalama 6-7 saat güneşden faydalandığımızı da ele alırsak 300 w.lık panel yeterli olur. 300 x 7 = 2100 w. eder gibi görünse de güneşten alınan enerji her saatte aynı olmayacaktır. Sabah saatlerinde çok az enerji alırkan öğleye doğru giderek artan bir performans gösterecektir. Öğleden sonra tekrar azalmaya başlayacaktır. Bu durumda hesaplanan enerjinin yarısını alabileceğimiz görünmektedir. Yani 300 w.lık panelden günde ancak 1000 w. civarı elektrik alabiliriz. Hatta paneli 400 w. yapmak daha akılcı olur.

Gelelim akü kapasitesine ve inverter gücüne. Sadece tv. için 500 w.lık inverter yeter.
180/12=15
180 w.lık alıcı aküden anlık olarak 15 amper harcar. Günlük 5 saat çalışacağını düşünmüştük. 15x5=75 amper eder. Demekki 5 saatte 75 ampere ihtiyaç var. Matematiksel olarak her ne kadar böyle görünse de uygulamada böyle olmaz. 150 Ah aküye ihtiyaç olur.
Paneli 400 w. düşündüğümüzde 400/12=33 amper yapar. Hiç bir zaman tam 33 amper alamayacağımız için 30 amperlik şarj regülatörü yeterli.

400 w.lık bir panel grubunu 12 v. yerine 24 v. olarak kullanmak daha mantıklıdır. 200 w.lık paneller 24 v.dur. Ya panelleri 24 v. alıp paralel bağlamak gerekir ya da 4 tane 100 w.lık panel de iş görürü. 2 paneli seri bağlayıp 24 v.luk grup oluşturulur. Diğer 2 panelde kendi arasında seri bağlanır. Daha sonra bu grupları paralel bağlayarak iş çözülür.
 
Anladım üstat bende marketten şu mantıkla aldım akü şarj unitesini Inverter elektrigi normale çeviriyor bende invertere baglarim diye düşündüm


Sent from my SM-N9000Q using KontrolKalemi.Com Forumu mobile app
 
Arkadaş çok aydınlatıcı bilgiler vermiş. Akü şarj cihazı prize takılıp 220V dan dönüşüm yaparak aküyü şarj eder. Güneş panelinden şarj etmek için ise şarj kontrol cihazı gereklidir. Bizim satışını yaptığımız şarj kontrol cihazları 12/24V ile (otomatik tercihli) şarj ediyor (modellerine göre akım sınırları var). Ayrıca güneş paneli paket sistemlerimize göz atmanızda fayda var. Hangi sistemlerle ne tür cihazların çalıştırılabileceği bilgileri ürün detaylarında belirtilmiştir. Ayrıca fiyatlar konusunda da fikir sahibi olursunuz isterseniz online olarak da satın alabilirsiniz.

Güneş Paneli Paket Sistemleri
 
arkadaşlar elektrik olan yerde bu sistemleri kurmanın şu an için hiç bir mantığı yok.. solar sistemler elektrik olmayan yada elektrik götürmenin maliyetli yada imkansız olduğu yerlerde avantajlıdır. Şeff üyemizin hesap mantığı doğrudur, elbetteki daha net hesaplarda yapılabilir
 
Doğru bir projelendirme ile elektrik olan yerlerde de güneş paneli sistemleri kurulumu mantıklı olur. Yeter ki hangi tür güç sarfiyatının güneş paneli ile karşılanacağına doğru karar verilsin. Güneş paneli ile elektrik elde etme projelerinde daha kararlı enerji tüketim profili olan cihazların karşılanması daha mantıklıdır. Ör. aydınlatma hem uzun süreli hem de yüksek güç gerektirmeyen bir harcamadır. Bunu güneş paneli ile karşılamak mantıklı ve ekonomik olur. Bunun dışında sürekli çalışan buzdolabı gibi bir cihaz da kararlı elektrik tüketimi yapacağından bunu da karşılamak mantıklı ve faydalı olur. Aynı şekilde sisteme ihtiyaca göre televizyon, bilgisayar gibi cihazlar da eklenebilir. Bunlar da çok yüksek güçlü olmayan ancak sık kullanılan cihazlar arasındadır. Bunlar dışında bir evde bulunan cihazlardan bulaşık makinesi ve çamaşır makinesi gibi kısa süre çalışan ancak yüksek güç ihtiyacı olan cihazları ise sisteme dahil etmek eğer Şebeke elektriği mevcut ise pek mantıklı değildir. Çünkü bu tür cihazlar sistemde bulunması gereken inverter cihazının kapasitesinin ciddi şekilde arttırılmasını gerektirecektir. Biz böyle özel durumlarda bazen müşterimize biri düşük güçte diğeri yüksek güçte olan iki çeşit inverter ile sistem kurulmasını tavsiye ediyoruz. Çünkü yüksek güçteki inverterin kendi harcaması da düşük güçteki invertere göre yüksek olur. Küçük bir güneş paneli sistemine ör. 3kw inverter kullanmak sistemin verimini kötü etkiler ve mantıklı değildir. Böyle bir sistemde enerji depolama hızı düşük ancak harcama ise yüksek olacağından aküler kısa sürede bitecektir ve gerekli ihtiyacı karşılamayacaktır. Yani kısaca sistemde kullanılan her öğenin (panel,akü,inverter,şarj kontrol cihazı) sistemin gücüyle orantılı ve mantıklı bir kapasitede olması gerekir. Projelendirmesi iyi yapılmış bir güneş paneli sistemi yatırımının geri dönüş süresi daha makul olacaktır.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,550
Mesajlar
927,876
Kullanıcılar
452,171
Son üye
G.uygun

Yeni konular

Geri
Üst