Danışregülatör
Üye
- Katılım
- 19 Ocak 2008
- Mesajlar
- 20
- Puanları
- 1
- Yaş
- 41
Galvano redresörler & Galvano
Galvano & Kaplama : Galvano kimyasal ürünlerin bir araya gelerek, Bir tambur yada üreticilerin tabiri ile
Banyo içerisinde ürünlerin dış yada iç yüzeylerinin kaplanmasıdır.
Kaplama çok çeşitlidir
• Aleminyum kaplama
• Bakır kaplama
• Kataforez kaplama
• Çinko kaplama
• Eloksal kaplama
• Yüzeysel kaplama
• Metal kaplama
• Kromaj kaplama
• Gümüş kaplama
• Nikel kaplama
• Pirinç kaplama
• Bronz kaplama
• Kurşun kaplama
• Nikel kaplama
• Gibi çeşitleri vardır.
Galvano redresörler : Galvano redresörler , galvanoda amaçlanan doğru akım voltajını ve amperini vermesi için kullanılmaktadır.
Her kaplamada farklı voltaj ve amper vardır
Galvano redresörler çıkışlarında vermiş oldukları doğru akım sayesinde banyo’ya (kaplama tesisine) içindeki kimyasallar sayesinde ürünü kaplamayı sağlamaktadır, Elektrometal voltaj banyonun içerisindeki anot ve kimyasal ürünleri (Müşteri bunu kendisi belirler) harakete geçirerek ürünün belli bir ısıya ulaşması ile kaplanması sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Galvano redresör çeşitleri
Varyak kontrollü galvano redresörler (İstenilen voltaj varyak tarafından ayarlanır)
Tristör kontrollü galvano redresörler (Elektronik devre sayesinde redresör’ün çıkışındaki voltaj ayarlanır)
Kademeli galvano redresörler (Şalter yardımı ile redresör’ün çıkışı ayarlanır kademeler şeklinde redresör’ün çıkış voltajı değiştirilir)
Mikroişlemcili galvano redresörler (Mikroişlemcili ünitedir cihazın içerisinde koruma ünitesi vardır cihazın çıkışındaki anot ve katot çıkışları birbirine temas ettiği zaman diyot koruma olarak adlandırılır çıkış voltajı vermez ve cihaz zarar görmez)
ELEKTROKAPLAMA VE ENERJİ
Elektrokaplamada elektriksel ve kimyasal ENERJİ ile ilgilenmeniz gerekecek.
Basit deyimiyle ENERJİ; iş yapabilme gücüdür.
Bazen İş’ in uzaktan güç uygulamak olarak tanımlandığı durumlarda, uzaktan güç uygulayan şey olarak da tanımlanır.
ELEKTRİK iş yapabilir ve ELEKTRİK ENERJİSİ’ nden sözedilir.
ISI iş yapabilir ve ISI ENERJİSİ’ nden (TERMAL ENERJİ) sözedilir.
HAREKET EDEN MADDE iş yapabilir ve HAREKET ENERJİSİ’ nden (KİNETİK ENERJİ) sözedilir.
KİMYASAL REAKSİYON iş yapabilir ve KİMYASAL ENERJİ’ den sözedilir.
MIKNATIS iş yapabilir ve MANYETİK ENERJİ’ den sözedilir.
SES DALGALARI iş yapabilir ve SES ENERJİSİ’ nden sözedilir.
IŞIK DALGALARI iş yapabilir ve IŞIMA ENERJİSİ’ nden sözedilir.
Yukarıda verilmiş olan enerji kaynakları listesi bütün enerji kaynaklarını içermemektedir. Çok fazla bilinmeyen, örneğin YÜZEY ENERJİSİ gibi çeşitleri de vardır. Bu enerji, maddenin yüzeyindeki atomların, içindekilerle aynı sayıda komşu atoma sahip olmamasından kaynaklanır olan temizleme ve paklama kısmında bu enerji çeşidini kullanarak elde edilecek büyük farkı göreceğiz. Yağlı bir yüzeyin üzerindeki su damlasına dikkat ettiyseniz, yuvarlağa yakın bir şekil alır. Belli miktardaki bir maddenin en küçük yüzey alanına sahip olduğu şekil küredir. Diğer taraftan tam olarak temiz bir levhaya damlayan bir damla, film halini alana kadar yayılır. Bir damlanın böyle değişik şekillerde davranmasının nedeni nedir? Bir diğer enerji çeşidi olan GERİLME ENERJİSİ, biçimi bozulan veya yer değiştiren atomların normal düzenlerinin dışına çıkmalarından kaynaklanır . Böyle bir enerjinin varlığını bilmek için gerekli olan tek şey gerilmiş sapandır.
Tüm bu enerji formları, kinetik enerji hariç, hepsi depolanabilir. Örneğin, bir sapan gerildiğinde daha sonra geri vermek üzere bir GERİLME ENERJİSİ depolar. Gerilmiş olan sapan serbest bırakıldığında ise bu depolamış olduğu enerjiyle taşı fırlatır. Bir tepenin üzerinde durmakta olan kayada kendisinden aşağıda bulunan vadinin tabanına göre bir YERÇEKİMİ ENERJİSİ depolanmış haldedir. Bu kayanın düşmesine izin verildiğinde depolamış olduğu enerjiyi aşağıya düşerken harcar.
DEPOLANAN BİR ENERJİ SERBEST BIRAKILDIĞINDA BİR İŞ YAPILABİLİR. BUNA POTANSİYEL ENERJİ DENİR.
Yukarıda açıklandığı üzere iş yapabilmenin birkaç yolunu görmüş olduk.
İş ölçüsü birimi kilogram-metre veya foot-pound’dur. Bu aynı zamanda temel enerji birimidir. Başka enerji birimleri de vardır.
1 kilogram-metre (kgm), 1 kilogramlık yükü 1 metre yükseğe çıkarmak için yapılması gereken İŞ’ tir. Aynı şekilde 1 foot pound, 1 poundluk bir yükü 1 footluk bir yüksekliğe çıkarmak için gereken iştir. Hangi birimde ölçülmüş olursa olsun enerjinin bütün formlarından yükü kaldıracak bir kuvvet üretilebilir. Yukarıda daha önce adı geçen enerji çeşitlerini hatırınıza getirin ve her biri için bunun nasıl yapılacağını düşünün. Örneğin ELEKTİK ENERJİSİ’ ni ele alalım. Kolayca söylenebileceği üzere bir Elektrik motoru ve makara düzeneği yardımıyla yükü kaldırmak mümkündür. ISI ENERJİSİ? Buhar motoru yük kaldırılmak amacıyla tasarlanmıştır, İngiliz kömür madenlerindeki suyun dışarı boşaltılması için icat edilmiştir. KİMYASAL ENERJİ? Kaslarımız kimyasal enerjiyi dönüştürerek ağırlık kaldırabilir. Kas organik moleküller içeren uzun polimer zincirlerinden oluşur. Bir önceki sayfayı çevirirdiğinizde beyniniz kaslardaki vücut sıvılarında kimyasal bir değişiklik yaptırır. Bu değişiklikten dolayı kaslar gerilir ve sayfayı çevirirsiniz.
ENERJİNİN NİTELİKLERİ
1. ENERJİ YOKTAN VAREDİLEMEZ VEYA YOKEDİLEMEZ
Biraz önce bahsedilen ve bir potansiyel enerji çeşidi olan, tepenin üzerindeki bir kayada depolanmış halde bulunan yerçekimi enerjisini düşünelim. Kayadaki potansiyel enerji iş yapmaya hazırdır. Eğer kayanın orada durmasını sağlayan önündeki engel kaldırılırsa, yere ulaşana kadar potansiyel enerjisini kinetik enerjiye (hareket enerjisi) dönüştürerek kaybeder ve sonunda durur. Bu durumda herhangi bir enerji yoktan varolmamış veya yokolmamıştır. Enerji kayanın yer değiştirmesi için harcanmıştır. Şayet aşağıda bir ev varsa ve kaya bu eve çarparsa hasar verir. Enerjisinin kalan bölümünü harcamış olur.
METAL KAPLAMA NASIL MEYDANA GELİR
Kuartz kristalinin çok güzel görünümü vardır. Eğer bir kuartz kristali görmüşseniz muhtemelen neden mükemmel derecede muntazam bir geometrik şekle sahip olduğunu kendi kendinize sormuşsunuzdur. Dış görünüşünün bu kadar düzenli olmasının sebebinin atom yapısındaki düzenlemeden kaynaklandığını düşünmüşseniz haklısınız.
Kristallerin dışarıdan bir müdahale olmadan kendi kendilerine oluşmasına izin verilirse atomları birbirine üç boyutlu uzayda çok düzgün bir yapıda bağlanacağından mükemmel bir geometrik yapı meydana gelir. Atomların bu şekilde dizilmelerinin iki sebebi vardır. İlki, doğadaki düzenlemeler en düşük serbest enerjili ve en kararlı hale ulaşacak şekilde yapılır (enerjinin 4. niteliği). İkincisi de doğada asla yer israf edilmez. Yer kaybına mümkün olduğunca sebebiyet verilmez. Buradaki düzenleme insan eliyle yapılan düzenlemeye benzemez. Bizim yaptığımız düzenleme kusursuz değildir. Taş blokların üst üste dizilerek yapıldığı piramitler bile aslında daha mükemmel şekilde yapılabilir. Yani belli koşullarda en düşük serbest enerjili hali sağlayacak bir dizilişe ulaşmak atomların veya kristallerin düzenlenmesinde esas noktayı teşkil eder.
YÜZEY GERİLİMİNİN KONTROLÜ
Islatıcılar veya yüzey aktif kimyasallardan metal yüzeylerinin temizlenmesindeki rolü ele alınmıştı. Hafızanızı biraz tazeleyelim: Islatıcı yüzey aktif bir maddedir. Islatıcının molekülleri yüzeyleri veya arayüzeyleri tercih eder. Temizleme işlemlerinde doğrudan yağ damlası ile metal yüzeyin arasına girerler. Yağ damlasını yavaş yavaş sökerler çünkü metal yüzey ile aralarındaki çekim kuvveti, yağ damlası ile metal yüzey arasındaki çekim kuvvetinden daha fazladır. Yağ ile metal arasındaki çekim kuvveti (Van der Waals) yeteri derecede zayıflatıldığında metal yüzeyindeki yağ sökecektir.
Yüzey aktif kimyasallar ile kaplama banyoları arasında önemli bir ilişki vardır. Örneğin bir nikel kaplama banyosunda anti-pit kimyasalı yaygın olarak kullanılır. Anti-pit kimyasalı da ıslatıcı ile aynı şekilde iş görür. Kir parçalarının ve katoda yapışmış hidrojen kabarcıklarının altına ilerler ve kaplama yüzeyinde çukurluklar oluşmasına neden olmadan önce sökülmesini sağlar. Eğer kir parçasının veya kabarcığın etrafı kaplanmaya devam eder ve bir süre sonra kir parçası veya hava kabarcığı sökülürse geride bir boşluk bırakır. Buna çukur (pit) denir.
KAPLAMA İŞLETMESİNİN ZEMİNİ
Genel olarak bahsedecek olursak, iyi bir kaplama işletmesi, yer seviyesinden yüksek inşa edilmelidir. Olabildiğince düşük bakım harcamaları ve hasar masraflarıyla en iyi çalışma koşullarını sağlamak istiyorsanız (özellikle yer seviyesinden yüksek zeminlerde), iyi bir zemin tasarlayın.
Genelde, yüksek ölçekli bir işletme kurulmayacaksa, uygun şekilde kanallanmış ve ziftlenmiş açık tip bir zemin sağlayın. Bu basitçe, çukur ya da tümsek içermeyen düzgün bir zemin anlamına gelir. Büyük ölçekli işletmelerde kaplama tanklarının tek bir deliğe girdiği ya da her bir tankın kendi özel deliğine girdiği delikli zeminler kullanılabilir ve bu şekilde bütün tankların üst noktaları aynı seviyede olur. Eğer delikli bir zemin göz önünde bulundurulacaksa bütün zemin için tek bir delik seçilip daha yüksek derecede esneklik sağlanabilir. Delikli zeminler, işçilere kimyasal bir fabrika havası yarattığından ben açık zeminleri tercih ederim. Kaplama işletmesinin “kimyasal bir fabrika” olduğu bir açıdan doğrudur, fakat bir insan altındaki zeminin sağlam olduğunu bilirse daha iyi çalışır ve daha iyi hisseder
Kaynak : www.danisregulator.com
Galvano & Kaplama : Galvano kimyasal ürünlerin bir araya gelerek, Bir tambur yada üreticilerin tabiri ile
Banyo içerisinde ürünlerin dış yada iç yüzeylerinin kaplanmasıdır.
Kaplama çok çeşitlidir
• Aleminyum kaplama
• Bakır kaplama
• Kataforez kaplama
• Çinko kaplama
• Eloksal kaplama
• Yüzeysel kaplama
• Metal kaplama
• Kromaj kaplama
• Gümüş kaplama
• Nikel kaplama
• Pirinç kaplama
• Bronz kaplama
• Kurşun kaplama
• Nikel kaplama
• Gibi çeşitleri vardır.
Galvano redresörler : Galvano redresörler , galvanoda amaçlanan doğru akım voltajını ve amperini vermesi için kullanılmaktadır.
Her kaplamada farklı voltaj ve amper vardır
Galvano redresörler çıkışlarında vermiş oldukları doğru akım sayesinde banyo’ya (kaplama tesisine) içindeki kimyasallar sayesinde ürünü kaplamayı sağlamaktadır, Elektrometal voltaj banyonun içerisindeki anot ve kimyasal ürünleri (Müşteri bunu kendisi belirler) harakete geçirerek ürünün belli bir ısıya ulaşması ile kaplanması sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Galvano redresör çeşitleri
Varyak kontrollü galvano redresörler (İstenilen voltaj varyak tarafından ayarlanır)
Tristör kontrollü galvano redresörler (Elektronik devre sayesinde redresör’ün çıkışındaki voltaj ayarlanır)
Kademeli galvano redresörler (Şalter yardımı ile redresör’ün çıkışı ayarlanır kademeler şeklinde redresör’ün çıkış voltajı değiştirilir)
Mikroişlemcili galvano redresörler (Mikroişlemcili ünitedir cihazın içerisinde koruma ünitesi vardır cihazın çıkışındaki anot ve katot çıkışları birbirine temas ettiği zaman diyot koruma olarak adlandırılır çıkış voltajı vermez ve cihaz zarar görmez)
ELEKTROKAPLAMA VE ENERJİ
Elektrokaplamada elektriksel ve kimyasal ENERJİ ile ilgilenmeniz gerekecek.
Basit deyimiyle ENERJİ; iş yapabilme gücüdür.
Bazen İş’ in uzaktan güç uygulamak olarak tanımlandığı durumlarda, uzaktan güç uygulayan şey olarak da tanımlanır.
ELEKTRİK iş yapabilir ve ELEKTRİK ENERJİSİ’ nden sözedilir.
ISI iş yapabilir ve ISI ENERJİSİ’ nden (TERMAL ENERJİ) sözedilir.
HAREKET EDEN MADDE iş yapabilir ve HAREKET ENERJİSİ’ nden (KİNETİK ENERJİ) sözedilir.
KİMYASAL REAKSİYON iş yapabilir ve KİMYASAL ENERJİ’ den sözedilir.
MIKNATIS iş yapabilir ve MANYETİK ENERJİ’ den sözedilir.
SES DALGALARI iş yapabilir ve SES ENERJİSİ’ nden sözedilir.
IŞIK DALGALARI iş yapabilir ve IŞIMA ENERJİSİ’ nden sözedilir.
Yukarıda verilmiş olan enerji kaynakları listesi bütün enerji kaynaklarını içermemektedir. Çok fazla bilinmeyen, örneğin YÜZEY ENERJİSİ gibi çeşitleri de vardır. Bu enerji, maddenin yüzeyindeki atomların, içindekilerle aynı sayıda komşu atoma sahip olmamasından kaynaklanır olan temizleme ve paklama kısmında bu enerji çeşidini kullanarak elde edilecek büyük farkı göreceğiz. Yağlı bir yüzeyin üzerindeki su damlasına dikkat ettiyseniz, yuvarlağa yakın bir şekil alır. Belli miktardaki bir maddenin en küçük yüzey alanına sahip olduğu şekil küredir. Diğer taraftan tam olarak temiz bir levhaya damlayan bir damla, film halini alana kadar yayılır. Bir damlanın böyle değişik şekillerde davranmasının nedeni nedir? Bir diğer enerji çeşidi olan GERİLME ENERJİSİ, biçimi bozulan veya yer değiştiren atomların normal düzenlerinin dışına çıkmalarından kaynaklanır . Böyle bir enerjinin varlığını bilmek için gerekli olan tek şey gerilmiş sapandır.
Tüm bu enerji formları, kinetik enerji hariç, hepsi depolanabilir. Örneğin, bir sapan gerildiğinde daha sonra geri vermek üzere bir GERİLME ENERJİSİ depolar. Gerilmiş olan sapan serbest bırakıldığında ise bu depolamış olduğu enerjiyle taşı fırlatır. Bir tepenin üzerinde durmakta olan kayada kendisinden aşağıda bulunan vadinin tabanına göre bir YERÇEKİMİ ENERJİSİ depolanmış haldedir. Bu kayanın düşmesine izin verildiğinde depolamış olduğu enerjiyi aşağıya düşerken harcar.
DEPOLANAN BİR ENERJİ SERBEST BIRAKILDIĞINDA BİR İŞ YAPILABİLİR. BUNA POTANSİYEL ENERJİ DENİR.
Yukarıda açıklandığı üzere iş yapabilmenin birkaç yolunu görmüş olduk.
İş ölçüsü birimi kilogram-metre veya foot-pound’dur. Bu aynı zamanda temel enerji birimidir. Başka enerji birimleri de vardır.
1 kilogram-metre (kgm), 1 kilogramlık yükü 1 metre yükseğe çıkarmak için yapılması gereken İŞ’ tir. Aynı şekilde 1 foot pound, 1 poundluk bir yükü 1 footluk bir yüksekliğe çıkarmak için gereken iştir. Hangi birimde ölçülmüş olursa olsun enerjinin bütün formlarından yükü kaldıracak bir kuvvet üretilebilir. Yukarıda daha önce adı geçen enerji çeşitlerini hatırınıza getirin ve her biri için bunun nasıl yapılacağını düşünün. Örneğin ELEKTİK ENERJİSİ’ ni ele alalım. Kolayca söylenebileceği üzere bir Elektrik motoru ve makara düzeneği yardımıyla yükü kaldırmak mümkündür. ISI ENERJİSİ? Buhar motoru yük kaldırılmak amacıyla tasarlanmıştır, İngiliz kömür madenlerindeki suyun dışarı boşaltılması için icat edilmiştir. KİMYASAL ENERJİ? Kaslarımız kimyasal enerjiyi dönüştürerek ağırlık kaldırabilir. Kas organik moleküller içeren uzun polimer zincirlerinden oluşur. Bir önceki sayfayı çevirirdiğinizde beyniniz kaslardaki vücut sıvılarında kimyasal bir değişiklik yaptırır. Bu değişiklikten dolayı kaslar gerilir ve sayfayı çevirirsiniz.
ENERJİNİN NİTELİKLERİ
1. ENERJİ YOKTAN VAREDİLEMEZ VEYA YOKEDİLEMEZ
Biraz önce bahsedilen ve bir potansiyel enerji çeşidi olan, tepenin üzerindeki bir kayada depolanmış halde bulunan yerçekimi enerjisini düşünelim. Kayadaki potansiyel enerji iş yapmaya hazırdır. Eğer kayanın orada durmasını sağlayan önündeki engel kaldırılırsa, yere ulaşana kadar potansiyel enerjisini kinetik enerjiye (hareket enerjisi) dönüştürerek kaybeder ve sonunda durur. Bu durumda herhangi bir enerji yoktan varolmamış veya yokolmamıştır. Enerji kayanın yer değiştirmesi için harcanmıştır. Şayet aşağıda bir ev varsa ve kaya bu eve çarparsa hasar verir. Enerjisinin kalan bölümünü harcamış olur.
METAL KAPLAMA NASIL MEYDANA GELİR
Kuartz kristalinin çok güzel görünümü vardır. Eğer bir kuartz kristali görmüşseniz muhtemelen neden mükemmel derecede muntazam bir geometrik şekle sahip olduğunu kendi kendinize sormuşsunuzdur. Dış görünüşünün bu kadar düzenli olmasının sebebinin atom yapısındaki düzenlemeden kaynaklandığını düşünmüşseniz haklısınız.
Kristallerin dışarıdan bir müdahale olmadan kendi kendilerine oluşmasına izin verilirse atomları birbirine üç boyutlu uzayda çok düzgün bir yapıda bağlanacağından mükemmel bir geometrik yapı meydana gelir. Atomların bu şekilde dizilmelerinin iki sebebi vardır. İlki, doğadaki düzenlemeler en düşük serbest enerjili ve en kararlı hale ulaşacak şekilde yapılır (enerjinin 4. niteliği). İkincisi de doğada asla yer israf edilmez. Yer kaybına mümkün olduğunca sebebiyet verilmez. Buradaki düzenleme insan eliyle yapılan düzenlemeye benzemez. Bizim yaptığımız düzenleme kusursuz değildir. Taş blokların üst üste dizilerek yapıldığı piramitler bile aslında daha mükemmel şekilde yapılabilir. Yani belli koşullarda en düşük serbest enerjili hali sağlayacak bir dizilişe ulaşmak atomların veya kristallerin düzenlenmesinde esas noktayı teşkil eder.
YÜZEY GERİLİMİNİN KONTROLÜ
Islatıcılar veya yüzey aktif kimyasallardan metal yüzeylerinin temizlenmesindeki rolü ele alınmıştı. Hafızanızı biraz tazeleyelim: Islatıcı yüzey aktif bir maddedir. Islatıcının molekülleri yüzeyleri veya arayüzeyleri tercih eder. Temizleme işlemlerinde doğrudan yağ damlası ile metal yüzeyin arasına girerler. Yağ damlasını yavaş yavaş sökerler çünkü metal yüzey ile aralarındaki çekim kuvveti, yağ damlası ile metal yüzey arasındaki çekim kuvvetinden daha fazladır. Yağ ile metal arasındaki çekim kuvveti (Van der Waals) yeteri derecede zayıflatıldığında metal yüzeyindeki yağ sökecektir.
Yüzey aktif kimyasallar ile kaplama banyoları arasında önemli bir ilişki vardır. Örneğin bir nikel kaplama banyosunda anti-pit kimyasalı yaygın olarak kullanılır. Anti-pit kimyasalı da ıslatıcı ile aynı şekilde iş görür. Kir parçalarının ve katoda yapışmış hidrojen kabarcıklarının altına ilerler ve kaplama yüzeyinde çukurluklar oluşmasına neden olmadan önce sökülmesini sağlar. Eğer kir parçasının veya kabarcığın etrafı kaplanmaya devam eder ve bir süre sonra kir parçası veya hava kabarcığı sökülürse geride bir boşluk bırakır. Buna çukur (pit) denir.
KAPLAMA İŞLETMESİNİN ZEMİNİ
Genel olarak bahsedecek olursak, iyi bir kaplama işletmesi, yer seviyesinden yüksek inşa edilmelidir. Olabildiğince düşük bakım harcamaları ve hasar masraflarıyla en iyi çalışma koşullarını sağlamak istiyorsanız (özellikle yer seviyesinden yüksek zeminlerde), iyi bir zemin tasarlayın.
Genelde, yüksek ölçekli bir işletme kurulmayacaksa, uygun şekilde kanallanmış ve ziftlenmiş açık tip bir zemin sağlayın. Bu basitçe, çukur ya da tümsek içermeyen düzgün bir zemin anlamına gelir. Büyük ölçekli işletmelerde kaplama tanklarının tek bir deliğe girdiği ya da her bir tankın kendi özel deliğine girdiği delikli zeminler kullanılabilir ve bu şekilde bütün tankların üst noktaları aynı seviyede olur. Eğer delikli bir zemin göz önünde bulundurulacaksa bütün zemin için tek bir delik seçilip daha yüksek derecede esneklik sağlanabilir. Delikli zeminler, işçilere kimyasal bir fabrika havası yarattığından ben açık zeminleri tercih ederim. Kaplama işletmesinin “kimyasal bir fabrika” olduğu bir açıdan doğrudur, fakat bir insan altındaki zeminin sağlam olduğunu bilirse daha iyi çalışır ve daha iyi hisseder
Kaynak : www.danisregulator.com