Gaz türbinlerinde reaktif güç kontrolü

Katılım
2 Tem 2009
Mesajlar
199
Puanları
1
Yaş
46
Arkadaşlar 5MW lık 2 adet gaz türbini ünitesine sahibiz ve ürettiğimiz elektriğin bir kısmını üretimde kullanıyoruz geri kalanını tedaş'a satıyoruz.Geçen gün tedaş şebekenin reaktif oranlarını bozduğumuz şeklinde yazılı uyarı yaptı sorum şu;

1- 1 adet Türbinin aylık bazda ürettiği toplam aktif güç 2.913.053Kwh, toplam reaktif güç 710724kvarh bu değerleri türbinin remoot PC den aldım cosQ hesaplanırsa buradan %24,3 çıkıyor bu hesap doru mudur.Üretim santralleri için şebekeye verilecek elektrikte reaktif oran kaç olmalıdır.
2-Generatörün ikaz akımını artırarak cosQ yi 1 yaklaştırsam ve reaktif oranı düşürsem gaz türbininde herhangi bir sıkıntı olur mu teşekkürler.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Cevap 1: doğrudur, ciddi bir ceza kesmiş olabilirler yada hazırlık yapıyor olmalılar. Yurtdışında bir rüzgar türbinine EKT serisi bir kompanzasyon kurmuştuk, aktif yanında reaktif basmasını istemiyorlardı şebekeye..
Cevap 2: Bir hastanenin kojen uygulamasında cos fi düşük seyrettiği için çok ceza yemişler. Kojen yazın yetersiz geldiğinden hastane şebekedende enerji çekiyor sorun olmuyordu, kış aylarında şebekeden ererji çekmiyor ancak reaktif çekiyordu, böylece cezai durum oluşuyordu. Kojen firması cos fi ayarını yaptı bir miktar ama kafi gelmedi, 550 kw aktife karşılık 200-220 kvar reaktif basıyordu, bizden yeni kompanzasyon sistemi almak zorunda kaldılar.
Sizin sistem farklı olabilir yapı itibariyle, ancak üreticiler cos fi ayarı yapıyorlar sorun olmuyor, yinede bir danışın..
 
Santralde AVR sistem vardır. Genetörlerinizin ikaz akım cos fi değerini 1'e yaklaştırınız, problem çözülecektir.
 
Cosfiyi 1'e yaklatırırken gaz türbinlerinde herhangi bir sıkıntı olacağını zannetmiyorum. Sadece gerilimi kontrol ediniz. Gerilimde düşüş gözlemleyebilirsiniz.
 
Gaz türbinlerinde ürettiğimiz elektriğin bir kısmını fabriakada tüketiyoruz geri kalanını şebekeye veriyoruz şebekeye verdiğimiz elektrik için endüktif reaktif/aktif ve kapasitif reaktif/aktif enerji oranları nedir.Otoprodüktör olarak faaliyet göstermekteyiz.
 
uyartım dan ayarlayabilrsiniz ancak cosq değeri 1 e yaklaştıkca gerilimi düşürecektir.yaptığınız işlemle orantılı olarak güç trafonuzun kademe ayarını yapmanız gerekir.
 
Benzer bir sorunda bizde var.1 adet 4.6 MW'lık gaz türbinimiz var.normalde bizim ihtiyacımızı tam karşılıyor.Ama bazen ihtiyacımız peak yapıyor ve 5 MW kadar yükselebiliyor.bu durum da tedaş a paralel bağlanıyoruz. 700-800 kW lık kısmını tedaşdan çekiyoruz.Ama bu sefer de reaktif cezası yiyoruz.kompanzasyon sistemi devre dışı kalıyor(türbin reaktif kısmı şe
bekeye atıyor) ve manuel olarak ayarlamaya çalışsak da yeterli olmuyor.Bu konu hakkında tavsiyesi olabilecek arkadaşlara ihtiyacım.Teşekkürler.

not:sadece tedaşla çalıştığımız zaman kompanzasyon sıkıntısı yaşamıyoruz...
 
Şebekeden çektiğiniz enerji hattının voltajı nedir? Alçak gerilim hattı varsa, çift yönlü çalışan (enerji çekerken yada basarken) tristörlü kompanzasyon uygulamalarımızdan faydalanabilirsiniz, rüzgar türbinlerinde ve kojenerasyon sistemlerine uyguluyoruz.
 
Generatörlerde ikaz voltajını arttırmak cos fi yi 1 e yaklaştırmak değildir şimdi generatör misal veriyorum max güç 5 Mw olsun generatör ün 2 MW ürettiğini varsayalım bu durumda sizin reaktif üretiminiz 3 Mvar ise zaten cos fi niz 0.80 küsürlerde geziyorur siz bu durumda ikazı arttırırsanız cos fi yi dahada aşağıya çekersiniz buradaki mantık sizin makinada cos fi yi denetlemeniz 0.90 civarından aşağıya düşmesini önlemeniz.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,828
Mesajlar
920,819
Kullanıcılar
450,920
Son üye
cihan.demir

Yeni konular

Geri
Üst