OTOMATİK KAPI KONTROL SİSTEMİ;
Proje 2011-2012 Eğitim Öğretim yılı Mekatronik Bölümlerine verilen projelerden birisidir.
Herkes proje seçimi yaparken ben kontrolkalemi.com sitesinde dolaşırken görmüş olduğum bir projeden yararlandım ve değişik şekilde kendi imkanlarımla yapmak istedim..!
Projenin mobilya,
Elektrik, mekanik kapsamı tamamen Makinacı dostum Recep'le bana aittir. Projede kullanmış olduğum GEMO PLC Otomasyon Sektörünün Lideri Olan abim (Ç.Ü)den bana hediye edildiği için elimizdeki malzemelerden kullanmak zorundaydık sonuçta öğrenciyiz
Gemo PLC Made in Turkey olduğu için ayrıca kolay ve çözümleri daha basit olarak elde etmemizi sağladı. Proje tamamen ELEKTRO-MEKANİK Kumanda sistemlerini ve
Elektronik devrelerden oluşmaktadır. Kapı hız kontrol potansiyometresinin devresi tamamen bana aittir.
OTOMATİK KAPI ÇALIŞTIRILMASI
DİKKAT…!!!
Önce 220-240 giriş anahtarını 0 konumundan I konumuna getirin, sonra pano iç 16A Sigortayı ON konumuna getirin ve sisteme enerji verin daha sonra dış sahadaki ledler sayesinde kapı hazırmı diye gözlemleyin sonra sistemi butonlar sayesinde çalıştırabilirsiniz.
ÇALIŞMA PRENSİBİ
Şekilde görülen sistem modeli istenilen şartları yerine getirmesi için şu özelliklere sahip olması gerekir. Kapının açık veya kapalı olduğunu anlamak için SA1 ve SA2 sınır anahtarları nın şekildeki gibi yerleştirilmiştir.
Kapı önüne engel olup olmadığını tespit etmek için IR alıcı, verici , kapıyı uzaktan kontrol etmek içinde RF uzaktan kumanda modülü kullanılmıştır. Kapıyı içeriden kontrol etmek içinde açma ve kapama start butonları ,acil bir durumda durdurmak içinde sistemin kumanda gerilimini kesecek acil stop butonu bulunmaktadır.
Panoya bağladımız PLC ile daha güvenli koşullarda daha pratik çalışmasında yardımcı olacaktır. Arıza tesbitinde bize mükemmel derecede sonuç gösterecektir.
Ayrıca sisteme bağladığımız indüktif sensör sayesinde metal cisim (araba vs.) gördüğü
zaman kapı otomatik olarak açılıcak.
KAPININ ÇALIŞMASI
1- Kapı kapalı durumda RF verici butona veya start butonuna basılırsa kapı açılmaya başlayacak SA1 sınır anahtarı tahrik olduğu anda duracaktır.
2- Kapı açık durumda kapama butonuna basılırsa kapanmaya başlayacak SA2 sınır anahtarı tahrik olduğunda duracaktır.
3- Kapı açık pozisyonda ne kadar bekleyeceğini zaman rölesi üzerinden yapacağımız zaman ayarı ile belirleyip bu sure sonunda kapı otomatik olarak kendisi kapanacaktır.
4- Kapı kapanma sırasında önüne herhangi bir engel gelirse kapı duracak ve geri açılacaktır.
5- Kapı açılmaya başladığı andan bekleme süresi kadar flaşör led yanıp sönecek kapalı pozisyona geldiğinde sönecek.
6- Sisteme yerleştirmiş olduğumuz, Motor hız kontrol devresi ile kapının hızınıda ayarlayabiliriz.
7- Kapı açılırken veya kapanırken yada hazırda beklerken lambalar sayesinde de görsel olarak teyid etmiş olacağız.
8- Kapı Sistemine Bağladığımız (Programlanabilir Lojik Kontrol) PLC ile Sistemin Nasıl çalıştığını ve çalışacağını istediğimiz şekilde tasarlayabiliriz, ayrıca arıza tespitine kolayca ulaşabiliriz.
9- PLC ile kapı kontrolünde INPUT(giriş) OUTPUT (çıkış) sayesinde kolayca kontrol edebiliriz.
10- Kapı sistemine bağladığımız indüktüf sensör sayesinde metal cisimleri gördüğü zaman (araç vs.) kapı otomatik olarak açılacaktır.
Şimdilik bu kadar Kusura Bakmayın Kötü Oldu İse Öğrencilik İşte
sağlıcakla kalın