İş hayatı haksızlıklarla dolu, benim üniversite+yedek subayllık+12 yıldan fazla iş deneyimimde gördüğüm durum budur. Daha önce bahsetmiştim , burda biraz daha detaylı anlatayım.
Yıllar evvel taahhüt sektöründe patron ölçekli firmada çalışırken, İstanbul erenköy deki bir okul kampusunun elektrik işlerini takip ediyorum. Bir cumartesi sabahı , yağmurlu bir günde sabah saat 8.10 gibi şantiyeye yetişiyorum, o sırada o saatlerde hiç şantiyeye uğramayan patronun gelmesi tutmuş ve ben sadece 10 dakika geç kalmama rağmen bana üstü kapalı laflar söylemesine sebep olmuştu. Öyle ki ben cuma akşamı 19.30 civarı şantiyeden ayrılmış , işe yetişmek için cumartesi sabahı 7 den önce yola çıkmıştım. Canım çok sıkılmıştı. Arkasından zaman geçti kamuya girdim, bir gün cumartesi günü sheraton hotelde karbon salınımı konusunda bir panele gitmem gerekti. Müdürümün işi olduğu için benimde bir iş arkadaşımla birlikte katılmam gerekti. Panel saat 10 da başlıyacaktı. ilk konuşmacı gelen kişilere teşekkür etti ve bir kaç kez cumartesi tatil gününüzü bize ayırdığınız için şükranlarını sundu. O sırada benimle oraya beraber gelen iş arkadaşım ise sinirden köpürüyor, haftasonumuzu bu panel mahvetti diyordu. O an aklıma yukarıda ilk bahsettiğim olay geldi. Sadece cumartesi günü için 3 saat süren bir panele katılmak için teşekkür edilen mühendis murat, cumartesi sabahı 10 dakika geç kaldığı için patron tarafından laflar söylenen şantiyeci mühendis murat. İkiside aynı benim. Ama çalıştığım sektörler farklı. Karşılaştığım tutum farklı. Bir yerde cumartesi akşam 19-20 ye kadar çalışsan da yaranamayacağın yapı, bir yanda göstermelik bir panele katılmak büyük fedakarlık....
Benimle panele gelen iş arkadaşımı, şantiye sahasında düşünüyorum. 3 saatlik panele isyan eden kişi, o haftasonu full çalışırsa ne yapar?
Aynı mühendis ünvanına rağmen yaşadığım farkı, hem meslek hem sektör olarak farklı alanları düşününce kıyaslanması imkansızdır. Hangi mesleğin hangi şartların iyi olduğunu artık insanlar bilişim çağında öğrenebiliyorlar. Önemli olan hayatta ki beklentilerine göre kendine uygun mesleği seçmektir. O zaman o mis gibi işi bulmuş olursun...