genova mekanizması_malta haçı

Katılım
8 Nis 2007
Mesajlar
65
Puanları
1
Yaş
40
merhaba

arkadaslar genova dıslısıyle alakalı bılgısı olan veya elınde bır dokuman olan varmı...
her keze calısmalarında basarılar
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba Onur,
Genova mekanizması,diğer adıyla malta haçı;
Malta Haçı mekanizması, Cenovalı bir saatçi tarafından saat yayının aşırı kurulmasını önlemek için icat edilmiş bir mekanizmadır. Günümüzde kesikli hareket elde etmek için kullanılan yaygın bir mekanizmadır. Dönen bir pim 3 veya daha fazla kanalı olan haç biçiminde bir mekanik parçaya girip çıkarak bu parçanın bağlı olduğu mekanik sisteme kesikli bir hareket verir.


Alıntıdır
 
emrah bey konuyu gayet ıyı acıklamıs ve sımulasyonlada gostermıs olmanız gayet guzel olmus tesekkur ederım.
 
Ben bu malta hacı nın farklı bir versiyonunu yıllar önce görmüştüm fakat şu anda resi vs. Bulamıyorum

en sonunda benim gödüğüm ve üzerinde günlerce uğraştığım malta hacı
bu dişli 4mt çapında tablayı çeviriyor motor sürekli çalışıyor fakat tabla dur kalk çalışıyor tablanın durduğu sırada pimin karşısında görünen ay biçimli parça sayesinde tablayı frenliyor.
 

Ekli dosyalar

  • Flash.pdf
    3.2 KB · Görüntüleme: 216
Moderatör tarafında düzenlendi:
Buda farklı tasarlanmış bir malta hacı...
 

Ekli dosyalar

  • malta hacı.gif
    malta hacı.gif
    295.6 KB · Görüntüleme: 169
[
emrah bey genova haçı nı daha fazla aralıkla çevirebilirmiyiz.mesela 15 aralığı olan bir dişli vb.dönüşte ne gibi sıkıntıları olur çap büyür mü bu konuda yardımcı olursanız sevinrm şimdiden tşkrler..
 
ilk defa görüyorum. gerçekten dahiyane bi fikirmiş. beğendim..
 
Bizdeki makinalarda mevcut, kullanılıyor. Ama mekanikçi olmadığımdan nasıl çalıştığı konusuna hiç kafa yormamıştım. Emrah Bey'in gönderdiği animasyon gerçekten çok güzel açıklamış. Teşekkürler...
 
Sinema kameralarında ve film gösterme makinalarında özellikle kullanılır ki resim perdede belirli bir süre hareketsiz kalabilsin... Bir çok varyasyonları var..
 
Merhaba;
Malta hacının kullanımı,animasyonlardan da anlaşılacağı gibi herhangi bir mekanizmanın gecikmeli olarak dönmesini saglamak amacı ile yapılmıştır.Burada eski zaman birimindeki teknoloji söz konusu olmakla beraber bu mekanizma tamamiyle mekanik bir düzenek ve dönen mekanizma / haç mekanizmasıdır.Yani haç mekanizmanın 4 kanallı oldugunu ele alırsak dönen mekanizma 4 tur attığında,haç mekanizma 1 tur atacaktır ve buda sabit bir kalıp olacaktır.Artık bu işlemi günümüz teknolojisinde ele alırsak step (adım) motoru kullanmak daha doğru bir seçim olabilir.Yani 15 kanallı bir malta hacı üretmektense düşük açılı bir step motor kullanmak doğru bir karar olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst