3 fazlı değil ama 3 fazlı kablo kullanıyorum ve 4X6 ve herbir projektoru bir fazdan besliyorum yani örneğin 12 projektorum varsa 4ünü R den 4ünü S ten 4ünü de T den besliyorum Bu durumda dengesiz dağılım ortadan kalkmış olmazmı ayrıca 3 faz formulu kullanmam gerekmezmi?
3 fazlı değil ama 3 fazlı kablo kullanıyorum ve 4X6 ve herbir projektoru bir fazdan besliyorum yani örneğin 12 projektorum varsa 4ünü R den 4ünü S ten 4ünü de T den besliyorum Bu durumda dengesiz dağılım ortadan kalkmış olmazmı ayrıca 3 faz formulu kullanmam gerekmezmi?
yaklaşık 20m mesafe aralıklarıyla yükleri vermişsiniz. O mesafe aralıklarında yani 20m sonunda 800W gücü 200W R fazına 200w S fazına 200w T fazına dağıtabiliyorsanız bir noktada üç faz dengeli dağıtılıyorsa üç faz formülü kullanabilirsiniz ancak 20m sonu R fazı 800w 40m sonu S fazı 800w durumu varsa üç faz formülü kullanmak doğru olmaz. Verdiğim örnekte bu açıkca belli zaten.
Not: Her zaman anında cevap veremiyorum iş ortamı kusura bakmayın.
Adem bey artık tüm aydınlatma hesaplarında bu yöntem kullanılıyor. Avrupada da böyle yeni çizilen projelerde de böyle. İzah edeyim;
Bildiğiniz üzere 0,074 tek faz gerilim düşümü hesabındaki kat sayı.
%e=2x100x1000xLxN/56xSx220x220
%e=0,074xLxN/S
Faz ve nötr iletkenlerindeki gerilim düşümü ayrı hesaplandığı için baştaki 2 (Faz ve nötr) iletkeni değil tek iletken yani kat sayı 2 değil 1.
0,074/2= 0,037
Nötr iletkeninden dengesiz yük miktarı oranınca akım akacağından o miktardada gerilim düşümü olacağı mantığıyla çıkartılmış son derece mantıklı bir hesaplama yöntemidir.