Kaçak akım rölesi ile 32 amper
Sigorta yanyana bitişik oldupu için ısınan 32amper sigorta kaçak akım rölesinede etki ediyordu. 2 si yanyana bağlı iken 32a kontakta kablo sıcaklığı 60 derece iken kaçak akım rölesinin kontaktaki kablo sıcaklığı 52 derece idi. 32 amper sigortayı çıkarıp iptal edince kaçak akım rölesindeki kontaktaki kablo sıcaklığı 40 a düştü.
Bu tür ısılar asla olmamalıdır.
ortam sıcaklığından fazla ısı asla kabul edilemez. Ne sigortalarda, ne kaçak akım rölesinde ne de kablolarda.
Isı demek güç kaybı demektir. Güç kaybı olduğuna göre gerilim düşümü de oluyor demektir.
Biraz önceki örnek formül doğrultusunda 0.2ohm luk bir kontak direncindeki güç kaybımızı hesaplayalım.
25A yük akımı için kontak üzerinde 5V gerilim düşümü hesap etmiştik.
P=V.I P=5.25=125Watt.
Bu değer oldukça güçlü bir KALEM HAVYA gücünden bile fazladır diyebiliriz. Zaten o kadar kalın ve uzun bir teli bu denli ısıtabiliyorsa o bölgede ciddi güç kaybı oluyor demektir.
Eğer sigorta iptal edildiği halde bile kaçak akım rölesi de ısınıyorsa, ki ortam sıcaklığından fazla ısı olmamalıdır, kaçak akım rölesi veya bağlantıları da sorunlu demektir.
Bir sigorta veya kaçak akım rölesi anma akımında asla ısınmamalıdır. Yani 36A lik bir sigorta 25A hatta 35A de bile ısınmamalıdır. Sigorta içerisindeki kontaklarda veya dışındaki bağlantılarda sorun yoksa anma akımından çok daha yüksek akımlarda ısınabilir. Bu olay ancak laboratuar ortamlarında özel koşullarda test edilebilir.
Firma iyi bir firma ise, bu konu ile ilgili bilgi vermelidir. Kontak max akım değeri 10 saniye için 100A gibi.