gerilim düşümünden dolayı ampul sönüyor

Katılım
8 Haz 2007
Mesajlar
205
Puanları
1
Yaş
41
merhaba arkadaşlar işletmemizde motorların enerjilendiği tali panodan birde aydınlatma hattı çekilmiş sadece 3 floresanı 2x36w enerjilendiriyor. ancak şöyle bir sorunumuz var motorlar devreye girince veya bir dalgalanma olunca floresanlar devreden çıkıyor. floresanlar elektronik balastlı. zannedersem sorun gerilim düşümü. bunu gidermek için floresanların içine enerji besleme klemenslerine kondansatör taksam bu sorun giderilebilirmi. 2x36w lık floresan için ne kadarlık kondansatör işimi görür.

teşekkürler.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
kertenkelebek ' Alıntı:
merhaba arkadaşlar işletmemizde motorların enerjilendiği tali panodan birde aydınlatma hattı çekilmiş sadece 3 floresanı 2x36w enerjilendiriyor. ancak şöyle bir sorunumuz var motorlar devreye girince veya bir dalgalanma olunca floresanlar devreden çıkıyor. floresanlar elektronik balastlı. zannedersem sorun gerilim düşümü. bunu gidermek için floresanların içine enerji besleme klemenslerine kondansatör taksam bu sorun giderilebilirmi. 2x36w lık floresan için ne kadarlık kondansatör işimi görür.

teşekkürler.

kondansatör takmayla gerilimi düzeltemezsin yani olmaz mekanik balans takman sorunu düzelticektir

Faz nötr 180 volt un altına inerse lambayı yakamazsın ama sönmez yanan lamba
 
bundan 10 sene evvel bir köyün yakınlarında bulunan 70 yıllarında yapılan terk edilmiş bir fabrika tadilat yapılıp ağır makinalar monte ediliyor. ancak brançman hattı değiştirilmesi unutulup fabrika üretime başlıyor. büyük asit kazanlarına ait makinalar devreye girdiğinde köydeki tüm elektrik armatürleri komple gerilim dalgalanmalarına maruz kalıyor. bazense motorların çektiği fazla akım sonucu köydeki tüm armatürler sönüyor. köy halkı istese tedaşa itiraz eder ancak her evden 1 yada 2 birey bu fabrikada çalıştığı için suskun kalmayı tercih ediyor. en sonunda tedaş durumdan haberdar olup ayrı bir trafo yapma koşuluyla fabrikanın elektriğini kesip gidiyor. işte bu olaydan sonra fabrika üretimi iptal edip tüm malzemeleri söküp başka bir yere taşınıyor.

konuyu toparlayacak olursak yüksek akım isteyen makinaların olduğu kolon hattında düşük akımla beslenen araçlar zaman zaman sönmesi doğal. sizin öncelikle yapmanız gereken motorların ayrı kolon hattıyla armatürlerinse ayrı kolon hattıyla beslemeniz. imkanınız varsa özel trafo kurmayı düşünebilirsiniz. motorların gerilim düşümlerini gözden geçirip tadilat yapmanızda yarar var. floresant için kondansatörler kurabilirsiniz ancak ne kadar verimli olur onu bilemem.
 
arkadaşlarında bahsettiği gibi gerilim düşümünden dolayı lambalar sönüyor.
-aydınlatma linyesini motor tablosundan değilde ana panodan beslemelisin
-ana tabloya kadar olan iletken kesiti yetersiz olabilir (enerji giriş iletkeni)
fluoresan lambaya kondansatör bağlamak lambaya kompanzasyon yapmak la alakalı gerilim arttırılmaz
 
Sayin kertenkelebek. Ben ayni problem ile metro hattinda karsilsatim. 1200 metre uzunlugundaki tunelin tam ortasindaki pompa cukurunda 4'' lik pompa vardi ve pompa odasinin aydinlatmasi motor panosundan aliniyordu.
Size tavsiyem, 220/220 voltluk izolasyon trafosu satin almaniz. Sadece lambalari besleyecek kadar kucuk gucte secebileceginiz bu trafonun cikislari ile lambalari gerilim dusumune maruz kalmadan yakabilirsiniz.
Kondansator koymaniz, bu isin tek cozumu olmasa da, faydali bir fikir olacaktir.Ayurica kismen de olsa gerilim dusumune katkisi olur. Ama bu derece bir gerilim dusumunu de engelleyemez. Kolay gelsin
 
lambaların beslemesini başka bir panodan çekip deneyelim
 
Notr olarak ne kullaniyorsunuz, toprak hattina mi bagladiniz.
 
Sn. hicbirsey

* 220/220 izolasyon trafosu mantıklı gerçekten. Peki sadece gerilim düşümü sorununu çözmede mi kullanılmaktadır, farklı kullanım alanları var mıdır. Genellikle lambalardaki gerilim düşümünü önlemede mi kullanılmaktadır.
 
Sn.hicbirsey ,izolasyon trafosu(220/220) aklıma yatmadı.Nasıl olacak?Primerde gerilim düşünce aynen sekonderde de düşecektir.
Sn.kertenkelebek ,arkadaşların da önerdiği gibi hatları ayırmalısınız.Balastlara kondansatör takmak çözüm olmaz.Motorlara kondansatör takmak daha etkili olur.Şebeke bağlantı noktanızdan itibaren kablo kesitlerinde iyileştirmeler yapılabilir.Daha olmadı bu sönme anlarında karanlıkta kalmamak için akkor ampuller ile aydınlatma desteklenebilir.
 
sn kertenkelebek
elektronik balastları iptal edip normal balast kullanın. yanlız bağlantıda bir değişiklik yapacaksınız.
şöyleki balastın bir ucuna fazı giriniz. çıkış ucunu köprü diyotun ac ucuna bağlayınız. köprü diyotun diğer ac ucunu nötre bağlayın. köprü diyotun + - uçlarına 0,1 mikrofarat 1000volt kondansatör bağlayıp bu + - uçları florasan lambaya starteri ile birlikte normal bağlantınızı yapınız.kısacası balastan çıkan gerilimi doğrultmuş oluyorsunuz.bu sistem emisyondan düşmüş lambalarınızıda çalıştıracaktır. köprü diyot secerken 1000-1500 volt olmasına , kondansatör değerini farklı takmamaya dikkat ediniz.şema göderecektim gönderemedim kusura bakmayınız. netice alamaz iseniz;motorlar çalışmadan önceki geriliminizde biraz düşüklük var ise, aydınlatma tesisatınıza 50 watt trafo ile 15-20 volt ilave yapabilirsiniz..kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,910
Mesajlar
921,612
Kullanıcılar
451,065
Son üye
ümit karasu

Yeni konular

Geri
Üst