Gerilim Düşerse Akım Artar mı?

Gerilim düşür ve akım artarsa gerilim düşümü problemi olmaz şebekede. Isıtının direnci R değişmez dolayısıyla gerilim düşerse akım artmaz, örnek evdeki akkor lamba gerilim düşümünde gücü azalıyor, gerilimle orantılı olarak çünkü R sabit. Cihazların üstünde güçleri yazar ancak 230V nominal gerilim içindir.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
arkadaşım gerilim yükselirse akım düşer bu bulmak için P=U*I
P=watt değeri
U= voltaj değeri
I= akım değeri buna göre hesaplayabilirsin kolay gelsin
 
Çok saçma ifadeler kullanılmış. Ohm kanunu açık. Ufoyu da rezistans olarak düşünün. Yanlış bilgilendirmeler yapılmış konuda.
 
Gerilim yükseldiğinde akımın düşeceğini ohm kanununu ileri sürerek(R=U/I, U=I*R, P=U*I,P=I2*R )söyleyen arkadaşların kaçırdığı çok önemli bir nokta mevcuttur.Gerilim düştüğünde akkor flamanlı bir ampulün daha az kızararak yanacağı,daha az ısı ve ışık vereceğinde hemfikiriz okuduğum kadarıyla.Bakın buradaki akkor lambanın anma gücü olan,diyelim ki 100 watt. yalnızca 220 voltluk Şebeke geriliminde çekeceği asıl gücüdür.(dc.220 gerilimde olsa omik olduğundan ayni ısı ve ışıkla ayni gücü çeker)Lambanın flaman direnci sabit kalarak voltajı düştüğünde ayni flamanda daha az gerilim ve akımla daha az güç sarfiyatı olacaktır.Dolayısıyle akım şiddeti prensibiyle dönen sayacın sekonder akım srgılarından daha az geçen akımla gelen fatura düşecektir.

Yalnız ayırt edici nokta burada başlamakta.Buraya kadarki olan gözlemlerimiz omik dirençli devrelerin ac. değişken geriliminde(Yine frekans değeri olan 50 hz.sbt.) arkandasen(Flamanlı)lamba,rezistanslı soba(Ufo),ocak,vb. devrelerdeki gerilim-akım değişiminin lineer(Doğrusal) yönde olmasıydı.Bu defa gözlemlerimizi SMPS'li cihazlar,balastlı flüoresans ampuller,üniversal,asenkron,senkron motorlara doğru çevirelim.Burada 3.ve 4. formüllerde bir de güç çarpanı Cos fi eklenip karşımıza artık dc. ve ac. de direnç değeri ayni kalan normal direnç(Omik) yerine bildiğiniz gibi "empedans" kavramı çıkıyor.

300 watt.lık bir pc'nin tam olarak 300 watt. deperinde ups ile(Sıradan regülesiz ucuz bir ups) çalıştığını varsayalım.Gündüz saatlarinde ups cihazınız yani SMPS'niz pc'nin normal güç talebi olan 300 watt.'ı çok kolaylıkla nominal çekmesi gereken akımı çekerek zorlanmadan(Fazla ısınmadan) pc'nin birimlerine sağlayacaktır.Akşam üstü-akşam(Pik)saatlerinde,şebekede oluşan bir voltaj düşümünde(200-195 gibi)bir de nasıl çalışacağını gözlemleyelim.U=195 voltta SMPS cihazınız,pc'nin talebi olan 300 watt.lık gücü karşılamak için daha fazla akım şiddetinde elektriğe ihtiyaç duyacak ve çekecek,daha fazla ısınacak,ancak neticede yine nominal değeri olan 300 watt.'ı bir şekilde karşılayacaktır.Güç faktörü katsaıyısı cos fi ne kadar düşükse,ayni 300 watt. güç değerini sağlamak için o oranda çekeceği akım şiddetini arttıracaktır.Örneğin 80+ kaliteli bir psu'da,300 watt.lık güç için çekeceği akım o oranda da(Cihazın cos fi'sinin 1.0 değerine ne kadar yakın olduğuna bağlı olarak) düşük olacaktır.Burada sayaç değerinde,voltaj düşmesiyle orantılı olan bir azalma görülmeyecektir.

Balastlı flüoresan ampulerin değişik şebeke voltajlarındaki davranışına bakalım.Şok bobini indüktif değeri olan bir dirençtir.Dirençlerde gerilim düştünde geçen akımın düşüklüğü oranında sarfedilen gücün de düştüğünden hareketle,örneğin 195 voltun seri bağlı balast(İndüktif direnç) devresinden daha az akımla geçeceği,böylece azalan volt ve amper oranında lambayı daha sönük yakacağı(Flamanlıdaki gibi,ancak düşük gerilim yüzünden ilk ateşleme=Starter'de bir miktar güçlük olacağı) ve sayaçtan daha az akım geçip,daha az elektrik harcaması göstereceği kesindir.Güç faktörü değeri ve 50 hz.frekans değerini,her iki gerilim halinde de sabit olarak kabul ettik.

SMPS ile çalışan tasarruf lambalarına bakalım.Bunlarda 180-240 volt aralığında lamba parlaklığı çok az değişir bildiğiniz gibi.Voltaj düştüğünde,ayni ups SMPS'indeki gibi cihaz devresi,kendi ihtiyacı olan örneğin 20 watt.lık gücü karşılamak için daha fazla amper çeker.Güç faktörü kötü(Düşük) olanlarının çekeceği amper değeri biraz daha artabilir.Yani güç sarfiyatı voltaj düşüklüğünden pek etkilenmez,çekeceği nominal güç(20 watt.) sabit kalır,sayaçta da her voltajda sabit bir değer okunur.

Ac. ile çalışan tüm elektrik motorlarının stator veya seri sargılarından geçen akım,ayni omik dirençteki gibi sabit bir indüktans değeriyle(Sabit bir direnç diyelim) karşılaşır.Voltaj düşük olduğunda,bu sabit empedans direncinden daha az akım geçer,daha düşük güç(İş)meydana getirmiş motor sebebiyle sayaçtan okunan değer azalır.Üzerinde yazan nominal güç değerleri(kW) belirli voltaj değerinde(220-380 volt gibi) ortaya çıkarabildikleri nominal güç(Asıl güç) değerleridir.

Sonuç olarak;voltaj değişiklikleri her cihazın kendi iç yapısı nedeniyle şebeke karşısında çok farklı durumlar ortaya koyabiliyor.Geçen sene bir tanınmış işadamımız bu konuda oldukça iddialı konuşarak,180 voltta çalışan ev şebeke sistemleri için gerilim düşürücü sistemler temin ettiğini,bu yolla voltajı düşürmekle enerji tasarrufu sağladığından internette bahsetmişti.Ancak bu yolla tasarrufu sağlanacak olan cihazlar,yalnızca yukarıda ayrı kalemler halinde incelediğimiz cihazlar için geçerli olacaktır.Hepsi için geçerli olamaz.
 
Son düzenleme:
Buraya kadar anlatılanlardan halihazırda tatmin olamayıp,ikna olamayan arkadaşlara hemen hergün devrelerinizde kullandığınız en popüler bir örnekle cevap vermek istiyorum ve inanın bu defa yüzde yüz ikna olacaksınız.

1 kohm'luk dirençle seri bağlı olarak çalışan kırmızı renkli bir LED devresi.Bu LED devresi bu direnç değeriyle 12 v dc. veya ac.de(Kırpışır) çalışmak üzere hesaplanmıştır.Şimdi ben bu devreden 9-10 volt dc. veya ac. geçirsem,gerilim düşünce akım artar diyen arkadaşlarımın tanımlamasına göre akım değeri artacak ve LED'de bu şekilde kurulan mantık üzerine rahatlıkla bozulmuş olacaktır.Haklbuki bu devredeki direnç de omik bir dirençtir ve akım-gerilim davranışı voltaj değişiminde lineerdir(Doğrusaldır.) 9-10 dc. de dirençten daha az akım geçer,LED daha sönük ve güvenli,bozulmadan yanar.Akım artışı olsaydı(Tersi olarak) 3-5 volt uygulandığında aşırı artan akımla LED kolayca bozulurdu.Ama o şekilde olmayıp,ayrıca LED daha az ışıkla,daha yüksek olan bir güvenlik sınırında olarak çalışır.

SMPS'lerin(Ups örneği) bildiğiniz üzere 110 volt ayar siwiçleri(Komütatör anahtarları) bulunur.Buradan devrenin kendisinde çok küçük bir değişiklikle,rezervuar olarak seri bağlı kondansatörlerden birini devre dışı bırakarak voltajın 110'a bağlı olarak çalışması sağlanır.Ayni güç değeri örneğin 300 watt. değerini karşılamak için SMPS iki kat fazla amperi şebekeden çekecektir.Toplam temin edip sağladığı güç değerini kompanse (Dengelemek) adına şebekeden 2 kat fazla amper çeker.220 kısmında 190 voltla çalışırken düşük olan gerilim dengesinde fazla bir akımı şebekeden çekip kendini 300 watt. güç verecek şekilde dengelemiş bulunur.Tasarruf lambalarında dikkat edilirse sabit bir voltaj verilmez,220-240 ac. denir ancak,170-180 ac.de de normal olarak çalışacağı özellikle belirtilir.Yani SMPS devreleri(Endüstriyel güç kaynakları,ups,tasarruf lamba baskı devresi,vb.)ac. şebekesi karşısında bir çeşit güç balansını otomatik olarak kendi içlerinde tamamlamış olurlar.

Tüplü tv(Crt) içindeki voltaj regülatörleri de,170-240 volt ac.aralığında, gerilime göre çekilen akımı dengeleyerek belirli bir güç değerinin altına inilmeden,cihazın ekranının görüntüsünde bozulma olmadan akımı dengelemiş olurlar.Lcd tv ve lcd led tv'lerin içinde veya dışında yer alabilen besleme SMPS devreleri de ayni şekilde,belirli bir watt.(Güç) değerini korumak için akımı dengeleyip,belirli bir değerde şebekeden çekerler.Yani sayaçta okunan güç sarfiyatları değişmez.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
güç formülü yanılmıyorsam P=V*I diye biliyordum ama akım=I ise neden karesini alıyoruz ve ne işe yarıyor.

benimde bildiğim güç formülü P=V*I dir. P=I2*R bu formül ancak voltaj ve güç billinmediği durumllardamı kullanılıyor?
 
1) Sayaçlar enerjiyi yazarlar. Enerjide 3 büyüklüğün çarpımıdır. Akım X Gerilim X zaman

2) Liner yüklerde gerilim düştükce akımda düşer. Yukarıdaki formülden anlaşılacağı gibi sayacın yazdığı enerjide azalır.

3) Liner olmayan yüklerde ise akım gerilim ilişkisi tamamen yükün karakteristiğine bağlıdır. Gerilim şu olursa akım şu olur denemez.


Kolay gelsin.........
 
Son düzenleme:

lineer yük değilde omik yük demek istediniz diye düşünüyorum
 
benimde bildiğim güç formülü P=V*I dir. P=I2*R bu formül ancak voltaj ve güç billinmediği durumllardamı kullanılıyor?

Vermiş olduğum formül son derece doğrudur. Rezistansın değeri biliniyorsa hangi voltta kaç watt harcanacağının en kolay bulunma yöntemidir. Gerilim ve akım değişimlerinde güç karesiyle doğru orantılı olarak değişir.
 
lineer yük değilde omik yük demek istediniz diye düşünüyorum

Yükün omik olması gerekmez standart kapasitörlerin (örneğin kompanzasyonda kullandığımız kondansatörler) ve standart selflerin (örneğin şönt reaktörlerin) akımlarıda gerilim düştükce düşer.

Kolay gelsin..........
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…