gerilim düştükçe akımın yükselme sebebi

gerilim düştükçe akımın yükselme sebebi nedir ?

böyle birşey yoktur bir devreden geçen akım devreye uygulanan gerilimle doğru orantılı dirençle ters orantılıdır ancak bazı yüklerde mesala bir asenkron motorda gerilim belli bir yüzdenin altına düştüğünde veya çıktığında (bu yüzde birçok şarta göre değişir mesala yükte ,boşta ,yarı yükte gibi daha önce formda grafikleri yayınlandı)sizin dediğiniz olay gerçekleşir buna da kaymalardan dolayı akım artışı denir...
 
Motorların en yüksek verimde çalıştıkları bir optimum gerilim seviyesi vardır. Bu gerilim seviyesinin üzerindeki gerilimlerde ve altındaki gerilimlerde motor daha çok akım çeker. Bu optimum gerilim noktası motorum üzerindeki yüke göre değişir.
 

o grafiklerin olduğu linki bulabilirmiyiz
 
burada kesin olan gücün sabit olduğudur
mantık olarak bakarsak V düşerse I artar
arkadaşların da dediği gibi bazı durumlarda bu değişir
yani V düşmesi demek I 'nın mutlaka yukseleceği anlamına gelmez
 
elektrikli bir cihazın gücünün sabit olması gibi bir şey söz konusu değildir. Anlatacak olursak;

Her elektrikli cihazın bir empedansı vardır. Bu empedans yalnızca omik , yalnızca endüktif yalnızca kapasitif olabildiği gibi bunların her türlü varyasyonundan(parelel, seri) oluşabilir(R-L, R-C, R-L-C, L-C) ve her bir elektikli cihazın bu elemanlardan oluşan bir modeli vardır. bir ısıtıcı sadece R direnci ile modellenirken, bir motor R ve L'yi içeren modelden oluşur. Kondansatör ise R ve C'den oluşur ve R iptal edilebilecek kadar küçüktür. Bu modellenmiş devre kendisine uygulanan gerilime göre bir akım çekilmesini sağlar. Burda ısıtıcı ve kondansatöre uygulanan gerilim arttıkça akımda artar. çünkü I=V/Z dir. Z'in değişmediğini düşündüğümüzde(sıcaklığa bağlı olarak değişim olur), bu denklemde gerilim arttıkça akımın arttığı görülecektir. Dolayısıyla P=U*I olduğundan ve hem akım hem gerilim değiştiğinden güçte değişken olacaktır.

Motorlarda ise durum farklıdır. motorlar miline bağlı yükün büyüklüğüne göre, gerilimin artmasından yada azalmasından farklı etkilenirler bu nedenle gerilimin düşmesi ve yükselmesine göre direk olarak çok akım çeker yada az akım çeker diyemeyiz. Yukarıda linkini verdiğim iki adresi inceleyiniz.

Diğer bir konu ise dönüşüm yapılan noktalarda(transformatörlerde) gerilim akım ilişkisidir. Enerjinin korunumu kanuna göre giren ile çıkan birbirine eşittir. Transformatörün primerindeki güç ile sekonderindeki güç aynı olmalıdır.(Trafo kayıplarını ihmal edersek). U1*I1=U2*I2 eşitliği olmalıdır. Bu eşitlikte primer gerilimi yüksek iken sekonder gerilim düşük olursa, primer akım düşük sekonder akım yüksek olacaktır.

Yani diyeceğim o ki gücün sabit olması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Güç türeyen bir birimdir türeten değil.

saygılar..
 
gerilim değiştiğinde gücün değişmediğini idda eden arkadaşlar

19.6 ohm bir yük (rezistans) 220v ile çalışırsa
220x220=48400
48400/19.6=2469 watt bulunur çektiği akım 2469/380=11.2A

aynı rezistansımız 380v ile çalışırsa
380x380=144400
144400/19.6=7367 watt bulunur çektiği akım 7367/380=19.3A

ohm ve watt kanunlarını göz önünde bulundurursak direnç sabit kalıp gerilim değiştiğinde güçte değişir
 
arkadaşlar gülnç şeyler soyluyorsunuz ben sisteme verilen toplam güçten bahsediyorum allah aşkına siz neyden bahseidyorusunuz
yani diyelim ki bir trafonuz var giriş gerilimi 100 V akım 10 A
çıkış 10V akım da 100A burada güçler değişmez bunu dmeey çalışıyorum
yani
ayrıca yukarıdakı formulleri de çok uzun yoldan hesaplıyorsunuz joule yasasını uygulayacağınıza ohm kanunu uygularsanız daha kısa yoldan bulursunuz
 

hocam üslübunuzz çok hoşuma gitti size yardımcı olmaya çalışan insanlara çok güzel bir cevap güç ile ilgili bir hesaplama yaparken hangi mantıkla ohm kanunu kullanabilirim o hesabını yaptığınız 1:10 trafonun giriş gerilimini 50v olarak alın aynı yükü kullanın 10a çektiğiniz yükü gerilim değişince akım veya güç değişiyormu bir bakalım ben ohm kanunu ile trafonun gücünü hesaplayabileceğimi sanmıyorum
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…