elektrikli bir cihazın gücünün sabit olması gibi bir şey söz konusu değildir. Anlatacak olursak;
Her elektrikli cihazın bir empedansı vardır. Bu empedans yalnızca omik , yalnızca endüktif yalnızca kapasitif olabildiği gibi bunların her türlü varyasyonundan(parelel, seri) oluşabilir(R-L, R-C, R-L-C, L-C) ve her bir elektikli cihazın bu elemanlardan oluşan bir modeli vardır. bir ısıtıcı sadece R direnci ile modellenirken, bir motor R ve L'yi içeren modelden oluşur. Kondansatör ise R ve C'den oluşur ve R iptal edilebilecek kadar küçüktür. Bu modellenmiş devre kendisine uygulanan gerilime göre bir akım çekilmesini sağlar. Burda ısıtıcı ve kondansatöre uygulanan gerilim arttıkça akımda artar. çünkü I=V/Z dir. Z'in değişmediğini düşündüğümüzde(sıcaklığa bağlı olarak değişim olur), bu denklemde gerilim arttıkça akımın arttığı görülecektir. Dolayısıyla P=U*I olduğundan ve hem akım hem gerilim değiştiğinden güçte değişken olacaktır.
Motorlarda ise durum farklıdır. motorlar miline bağlı yükün büyüklüğüne göre, gerilimin artmasından yada azalmasından farklı etkilenirler bu nedenle gerilimin düşmesi ve yükselmesine göre direk olarak çok akım çeker yada az akım çeker diyemeyiz. Yukarıda linkini verdiğim iki adresi inceleyiniz.
Diğer bir konu ise dönüşüm yapılan noktalarda(transformatörlerde) gerilim akım ilişkisidir. Enerjinin korunumu kanuna göre giren ile çıkan birbirine eşittir. Transformatörün primerindeki güç ile sekonderindeki güç aynı olmalıdır.(Trafo kayıplarını ihmal edersek). U1*I1=U2*I2 eşitliği olmalıdır. Bu eşitlikte primer gerilimi yüksek iken sekonder gerilim düşük olursa, primer akım düşük sekonder akım yüksek olacaktır.
Yani diyeceğim o ki gücün sabit olması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Güç türeyen bir birimdir türeten değil.
saygılar..