Aslında savunduğunuz konularda hem fikiriz. Hes teknikeriyim ve enerji santralinde çalışmaktayım. Generatör stator sargı uçlarına seri bağlı olan akım trafosun paralel çalışma esnasında sekonderine bağlı ampermetrede akım değeri görünmekdir.
İlk açıklamamda da belirttiğim manyetik alana maruz kalmış iletken telin en uc noktasın dan itibaren elktronlar manyetik alanın yönüne göre diğer yöne doğru haraket eder ve iletken tel uçlarında gerilim indüklenir. Bunda da hem fikiriz.
Sorum şu şekilde :
Bu iletken tel stator sargısı ve kesiciye kadar ulaşan sargı uçlarıdır. Bu sargı uçlarınada seri bağlanmış akım trafosu ve paralel bağlanmış gerilim trafosu mevcuttur. Paralellik şartlarını sağlamış fakat kesicisini kapatmamış generatörün gerilim trafosunda nominal voltajı görebilmekteyim fakat gerilimi meydana getiren elektron haraketini amper cinsinden ampermetreden görememekteyim. Bunun nedenini araştırmaktayım.
Hassasiyet sınıfı çok yüksek bir akım trafosu ve ampermetre bağlanmamış mı demektir.
Saygılarımla
Jenaratör çıkışında kullanılan gerilim trafosu,bu gerilimi ölçmek için çok küçük bir akım değerini çekmiş,çekilen bu akım değeri,akım trafosundaki sargılarda,jeneratör sarımının tam üzerinde iken(Kapalı devre bir şekilde de bu haliyle de olsa teşkil etmişken),bir burada çekilen akım değeri az olduğundan,herhangi bir indüksiyon akımına da neden olamadığından herhangi bir değeri gösterememiştir.Sizin kastettiğiniz asıl konunun,aslında gerilim ölçümünün yapılırken,az da olsa,bu gerilim trafosundan,yine ölçme amacıyla akıp giden elektronların,jeneratör sargısı üstündeki akım tarfosunda,az da olsa bir akımın geçmesine mutlaka neden olup da,bunun neden hassas olarak,bir akım trafosu yoluyla ölçülüp de farkedilememesidir,benim tam anladığım şekliyle eğer burada kastettiğiniz bu noktayı tam olarak doğru anladıysam.
Ancak ilk sorunuzdaki soru şeklinizde,"Uçların hiç birleştirilmeden değişken mağnetik alanın sargılara uygulanmış halinde ampermetreden neden akım geçmiyor" şeklindeki cevabınıza diğer üyelerimiz,bu nedenle ampermetrenin yüke paralele bağlanmaması (Kısa devre olması riski) ve kesinlikle seri bağlanması şeklinde tepkilerini dile getirebilmişlerdir.İlk mesajınıza göre bu cevaplar olağandır.Ancak benim alıntı yapmış olduğum son mesajınızda,bu işleme paralel bağlı gerilim ölçülmesini de devreye koymuşsanız,cevap da buna göre değişmiş oluyor.
Jeneratörü biz bir kenara bırakıp,220/110 volt,50 hz.,ac/ac değişimini yapan bir trafonun sekonderindeki 110 volt ac.yi ölçmeye çalışalım isterseniz.Dediğiniz gibi,ayni jeneratör sargılarının bir benzeri,trafo nüvelerinde değişken mağnetik alanda sekonder sarımın iki ucunda bir gerilimi de yine indükler.Ama siz bunu dijital bir multimetre ile paralel olarak ölçerken,bu sırada bu sarımlardan birinde var olan akım trafosunda veya pensampermetrede,bu geçen çok küçük akım miktarı (Elektron hareketi) sayısal bir değer şeklinde,eğer bu cihazlarımız,bunu sezecek kadar çok hassas da değilse hiç de görülmeyecektir.Yani sorunuzun son kısmında "Hassasiyet sınıfı çok yüksek bir akım trafosu veya ampermetre bağlanmamış mı demektir.?" şeklinde sorduğunuz sorunuzun cevabı bu noktada "Evet!" olmuş oluyor.Haklısınız çok aşırı hassas bir cihazımız da olsaydı bunu dahi kolaylıkla sezip ölçebilecekti,ama malesef sıradan yapılmış olan bu cihazların sezgisi de bu noktada yetersiz kalmış oluyor.
Tebrik ediyorum ben sizi,niye diyeceksiniz?Bu işinizi sadece "iş olsun,torba dolsun" diye yapanlardan değil,"Neden böyle oluyor,nasıl böyle oluyor,böyle de olmaması lazım!" diyerek yaptığınız işte bilinçli olarak bir sorgulama yapıyor,kesin bilimsel temellere ve açıklamalara olayları tam dayandırmak istiyorsunuz.Sizin gibi düşünen insanlar,belki parmakla bile gösterilecek kadar bu ülkede az da olabilir! Sizin gibi araştırıcı insanlara bu ülkenin aslında çok çok ihtiyacı var. "Salla kafayı al maaşı" zihniyetinden tam olarak kurtulmadıkça,biz ne bilimde,ne teknolojide bir yerlere ne yazık ki hiç gelemeyiz.Ancak bu demek değildir ki özel sektör ve resmi kurumlar hiç teknoloji ve ar-ge çalışmasından çok uzaklar,hiç yapmıyorlar.Bu noktalarda da,hiç tahmin edilemeyen özel ve resmi kurumların çok güzel ve çok başarılı çalışmaları da meyvesini yeni yeni vermektedir.Sözüm yalnızca belirli bir kesime,daha fazlasına veya tümünü de içine alacak şekiliyle de değildir.Zaten başarı yolunda,faydalı,iyi olan düşüncelerin de temelllerini filizlendirmiş durumdasınız.Kolay gelsin,herkes sizin gibi inşallah böyle büyük ve detaylı,sürekli sorgulayarak düşünsün!.Canım Türkiyem,işte ancak o zaman ileri ve çok gelişmiş medeniyetler seviyesine,teknolojsine belki bir nebze daha da yaklaşabilir.Tekrar başarılar diliyorum.Saygılarımla.Not:"Canım Türkiyem" sloganı Cem Ceminay'dan bir alıntıdır,benim değildir.