Selamlar.Ben özellikle şu max 50 Watt gibi ifadelerin ne anlama geldiğine değinmek istiyorum. Ben geçenlerde 3 kollu, 2,5 metre büyüklüğüne bahçe aydinlatma armatürleri monte ettim. Kaç metrede bir direk dikeceğimi hesaplamaktansa tahmini ve dekoratif açıdan yaklaşıp, '' aydınlatma az gelirse ilerde gerekirse lambaların gucunu artırırım '' diye düşündüm. Fakat armaturler geldiğinde bir baktım ki hepsinin de duylarının üzerinde Max 60 Watt yazıyor. Lambalar ise 45 Wattlık. Lambalar 220 Voltluk bildiğimiz ekonomik ampül. Burada max 60 watt yazmasındaki sebeb, 220 voltluk sistemlerde max 60 watt guc kullanılır şeklinde kesinlikle yorumlanmamalı. Bu taamen duyun ve lambanın diğer tesisatının üretildiği sıcaklık dayanım sınırı ile alakalıdır. Yani üretici isteseydi, lamba tesisat aksesuarlarını daha sağlam ve dayanıklı yapıp max 150 watt da yazabilirdi. Yani volt değeri ile bu değerin kaldırabileceği max watt değeri arasında doğrudan bir ilişki yoktur.
220 voltluk bir şebekede,
Max 60 watt a dayanıklı bir duy da üretebilirsiniz, 250 watt a dayanıklı duy da üretebilirsiniz. Mesela trafosuz, direk E27 dediğimiz duya takılabilen 125 Watt gücünde Civa buharlı lambalar vardır. Evimizdeki herhangi bir armut ampulu sokup yerine civa buharlı ampülü takabiliriz. Rahatlıkla yanar. Ama ben taktıktan sonra oturup düşünürüm : evimdeki eski duy 125 wat lık bir lambaya ne kadar dayanacak kadar kalitelidir.
Gecenin uykusuzluğunda fazla uzattım ama umarım anlatabilmişimdir. Sevgiler