Gerilim ve watt hesabı hakkında bir soru

Selamlar.Ben özellikle şu max 50 Watt gibi ifadelerin ne anlama geldiğine değinmek istiyorum. Ben geçenlerde 3 kollu, 2,5 metre büyüklüğüne bahçe aydinlatma armatürleri monte ettim. Kaç metrede bir direk dikeceğimi hesaplamaktansa tahmini ve dekoratif açıdan yaklaşıp, '' aydınlatma az gelirse ilerde gerekirse lambaların gucunu artırırım '' diye düşündüm. Fakat armaturler geldiğinde bir baktım ki hepsinin de duylarının üzerinde Max 60 Watt yazıyor. Lambalar ise 45 Wattlık. Lambalar 220 Voltluk bildiğimiz ekonomik ampül. Burada max 60 watt yazmasındaki sebeb, 220 voltluk sistemlerde max 60 watt guc kullanılır şeklinde kesinlikle yorumlanmamalı. Bu taamen duyun ve lambanın diğer tesisatının üretildiği sıcaklık dayanım sınırı ile alakalıdır. Yani üretici isteseydi, lamba tesisat aksesuarlarını daha sağlam ve dayanıklı yapıp max 150 watt da yazabilirdi. Yani volt değeri ile bu değerin kaldırabileceği max watt değeri arasında doğrudan bir ilişki yoktur.
220 voltluk bir şebekede,
Max 60 watt a dayanıklı bir duy da üretebilirsiniz, 250 watt a dayanıklı duy da üretebilirsiniz. Mesela trafosuz, direk E27 dediğimiz duya takılabilen 125 Watt gücünde Civa buharlı lambalar vardır. Evimizdeki herhangi bir armut ampulu sokup yerine civa buharlı ampülü takabiliriz. Rahatlıkla yanar. Ama ben taktıktan sonra oturup düşünürüm : evimdeki eski duy 125 wat lık bir lambaya ne kadar dayanacak kadar kalitelidir.
Gecenin uykusuzluğunda fazla uzattım ama umarım anlatabilmişimdir. Sevgiler
 
Bu açıklamalar benim için yeterli oldu. Teşekkür ederim.
 
arkadaşım morbeyaz sen elektrikci kalfası olduğuna eminmisin
diyosunki 12v max.50w yazıyor ve ben 12v a 75w taksam ne olur patlarmı diyosun "w"harcanan gücü balirler.evleri düşün istediğimiz w ta ampul taka biliyoruz yüksaek watt ta ampul takarsak fatura yüksek gelir yani bağlantılarda watt ı biz belirleriz şukadar taksam yanarmı bukadar taksam patlarmı diye bişey yok.
ha bide şuvar mesela arabalara yükselticiler takarız 12v u 220v a çıkartır bu yükselticilerin üstünde watt değerleri vardır misal 1000w eğer biz bu yükselticiye 3000w tüketen bir alet bağlarsak tabiki alet çalışmaz çalışsa bile verim alınmaz anlata bildimmi bilmiyorum
 
mobeyaz arkadaşım 24 volt a istediğin watt da lamba takarsın bu senin volt unla değil beslediğin trafonla yada kablonla yada soketinle ilgilidir dayanacağı yükü yazdıklarından max 50 veya 60 diye yazıyorlar yani sen 24 volt ta 100 watlık lambayıda yakarsın 50 watlık lambayıda yakarsın istersen projektör bile yakarsın sadece fazla akım çekmiş olursun
umarım yardımcı olmuşumdur. iyi akşamlar
 
ha bide şuvar mesela arabalara yükselticiler takarız 12v u 220v a çıkartır bu yükselticilerin üstünde watt değerleri vardır misal 1000w eğer biz bu yükselticiye 3000w tüketen bir alet bağlarsak tabiki alet çalışmaz çalışsa bile verim alınmaz anlata bildimmi bilmiyorum

Arkadaş verdiğin örnek doğru olmamış. Diyelimki evdeki prize yüksek güçte bir ısıtıcı bağlarsak burada ısıtıcının çalışmamasından daha önemli olan sistemden aşırı akım çekileceği için koruma elemanlarının devreyi açmasına daha da kötüsü, sigortanın atmaması sonucu tesisatın yanmasına neden olur. Bunu açıklığa kavuşturalım eminim sende biliyorsundur ama dalgınlığına geldi herhalde
 
herkes ampül tarafından gitmiş. senin asıl sorunun anladığım kadarıyla besleme tarafında. "12 volt için maksimum 50 watt ise, 40 veya 75 volt için maksimum takılacak watt değeri nedir o zaman." bu sorudan gidersek. elindeki güç kaynağının ya da direk prizden alıyorsan hat kapasitesinin ne olduğunu bilmen gerekli. 12 volt için maks. 50watt diye birşey yok senin güç kaynağın 1000watt kapasitesi varsa 1000 wattlık da takabilirsin.
 
:d Soruyu ben sormadım ama, hiçbir bilgisi olmayan ben bile cevabı anladım walla...
 
konu kimilerine göre basit ama bilmeyen arkadaşlar için güzel açıklamalar var.tüm açıklamalar için teşekkürler emeğinize sağlık bu forumda olmaktan çok mutluyum.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Şimdi benim kafam iyice karıştı. Maksimum veya minimum takılacak ampulün watt değerini nasıl hesaplayabilirim. 12 volt için maksimum 50 watt ise, 40 veya 75 volt için maksimum takılacak watt değeri nedir o zaman. Bunun içinde bir formül olsa gerek değilmi? Benim aradığım bu aslında.


morbeyaz, takılacak ampulün değerini volta göre düşünme,bu konuda kafan karışmasın,arkadaşlar çok güzel açıklamalar yapmışlar. Senin herhangi bir yere takacağın ampulün watt değeri o mekanın eni-boyu,yüksekliği,ampulün yüksekliği ya da tij boyu,kaç tane ampul kullanılacağı,duvar rengi (renklerin ışığı yansıtmaları farklıdır),lüks (aydınlık şiddeti),lümen (ışık akısı) gibi birimler ve sabit katsayılar ile hesaplanır.
Güç kaynağın (trafo) ve kabloların,sigortan,şalterin,duyun kaldırabildiği takdirde istediğin kadar büyüklükte ampül takabilirsin.
hiçbirşey de güzel bir noktaya değinmiş,misal cam olmayan pvc gloplarda max:60w yazar. Oraya 100 W'lık ampul takılamaz mı? takılır,ama pvc ısıdan dolayı erir.
Başka bir örnek de lambalar röle çıkışından besleniyorsa,denebilir ki max:100W ampul kullanınız yazabilir.250 takılamaz mı,taklır ama röle kontakları yapışır.Akımı taşıyamaz.
 
Son düzenleme:
Girişimi affedin..:)
en zoruda bu herhalde..yazıları takip etmeye çalışıyorum ama hiç bir alt yapı olmadan anlatılan şeyler dogru yeri buluyormu demektende kendimi alamıyorum.. arkadaşımın heyacanı ve isteği takdire şayan ama fizik konu olunca alınması gereken bilgiler olması gerektiğini düşünüyorum. aslında sorulan sorulara gerekli cevapları degerli arkadaşlarım verdiler..hemde gayet açık.. yapılması gereken sadece elektriksel formüller hakkında birazda olsa bilgi sahibi olmak.. buda emek ve çalışma ile olacaktır.
iyi çalışmalar dileğiyle affınıza sıgınıyorum
 

Forum istatistikleri

Konular
129,837
Mesajlar
930,659
Kullanıcılar
452,670
Son üye
fearles3422

Yeni konular

Geri
Üst