Gerilim ve watt hesabı hakkında bir soru

Syn. Morbeyaz; önemli olan, o lambayı nerde kullanacağın. Eğer evde kullanacaksan, 1 fazlı sisteme göre imal edilen ampullerin üzerinde 220V / 60W , 220V / 75W, vs.. vs.. şeklinde gerken bilgiler zaten verilmiştir. Yani besleme gerilimin sabit. Senin aydınlanma talebine göre de harcayacağın güç ( W ) ve bu güçle doğru orantılı olarak, çekilecek akım ( A ) ve yine bu değerlerle doğru orantılı olarak, elde edeçeğin ışık şiddeti değişir.
Yani 75W'lık ampulden elde ettiğin aydınlık yetmiyor ise, aynı beslemeyle 100W, 150W kullanabilirsin. Ama ışık şiddetinin yükselmesiyle birlikte faturası da yükselir...
 
elinde ki voltajın akım veya direncin belli olmadıgı sürece önemi yok. güç=akım*voltaj eşitliği kullanılarak gerekli olan ampulun gücü bulunur.
 
p=UxI... yani Güç = GerilimXAkım formülünden istediğini bulabilirsin
burada gerilimin sabit olduğunuı düşünürsek akım arttıkça ona bağlı olarak güçte artar veya güç arttıkça akımda artacaktır aslında bu formül genelde omik yüklerde kullanılır
reaktif yükler işin içine girerse biz bu formülle görünür gücü bulmuş oluruz o zamanda aktif gücü bulmamız için sistemin cosfisini bilmeliyiz
 
Arkadaşlar Muhtemelen bu muhabbetin süresi geçmiş ve umarım arkadaşımız sorduğu sorunun doğru cevabını bulmuştur. Ama daha basitçe şu şekilde anlatmak gerekirse arkadaşımızın sorduğu soru aslında şu; biz 220V luk 100w lık bir ampulü farklı voltajlar verirsek yanar mı yanmaz mı yada patlar mı patlamaz mı şeklinde diye anlıyorum. Morbeyaz arkadaşım. ana kural şu bir ampule üzerinde yazan çalışma geriliminden fazla gerilim (voltaj) uygulayamazsın. daha düşük bir gerilim uyguladında ise tam gücüne ulaşamayacaktır. çünkü uygulanacak olan gerilime göre watt hesabıda yukarıda diğer arkadaşların yaptığı hesaplara ek bir formül daha eklenerek yapılır. ama şimdi o kadar karışık formüllere ihtiyacın olduğunu sanmıyorum.

Saygılar,sevgiler.
 
Bayağı zaman olmuş.Konuyu canlandırmış oldum.Arkadaşın anlayabileceği şekilde açıklayacağımı umuyorum.

Hangi gerilimi kullanıyorsan ona göre ampul alacaksın.
Diyelim buzdolabına takacaksın ampulu.Ampule uygulanan gerilim ne kadarsa ona göre ampul alacaksın.Ayrıca o duyu kavurmamak için belli bir maksimum güç değeri vardır.Ona görede maksimum güç de bir ampul kullanabilirsin.
Dikkat ettiysen bazı apliklerde max:80 W ibaresini görürsün.O değer apliği kavurmadan içinde çalışacak ampulün gücüdür.
Minimum diye bir şey yoktur.Gerilime uygun ampul aldıktan sonra kaç watt istersen ona göre ampul takarsın.

75 voltluk bir ampulü 40 voltluk sisteme takarsan o ampulün akkor flamanı kızarmakta güçlük çeker ve olması gerekenden daha az ışık verir.
 
Arkadaşım merhabağlar.
sorunu acizane şöyle cavaplamaya çalışayım.:Lambalarım çalışma voltajları bellidir.Voltaj çok düşük olursa lamba yanmaz.Haaa eğer dersen ki lambaları nasıl kısık yakıyorlar onuda akımla oynayarak yapıyorlar. yani 100W lık bir lambanın eğer çalışma gerilimi 220v.ise çekeceği akım100/220=yaklaşık 0,5Amp. dir akımı burada düşürebilerek lambanın verdiği ışığı düşürebilirsin.ama voltajla çok oynayamazsın lamba yanmaz.Şimdi eğer 50V.luk bir enerji kaynağın varsa bir kere 50V. bir lambaya ihtiyacın var .Gelelim güce senin güç kaynagından kaç amp.akım çekebilirsen gücün değişir. yani 50V. lamban ve 50V. 2000W.bir kaynağın var kaynaktan 2500/50=50 Amp(en fazla) akım alabilirsin o zaman lambanın gücü 50x50=2500W.lamba kullanabilirsin bu da kaynağın gücü ve besleme kablolarının kesitine bağlı.
Yardımcı olabildiysem ne mutlu.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…