Güneş paneli ile şerit led yakmak

Katılım
24 May 2012
Mesajlar
74
Puanları
1
Konum
Ankara
Merhabalar ,

Gunes paneliyle akuyu sarj edip yarim metrelik serit ledle hava karardiginda akvaryumu aydinlatmak istiyorum.

Akü ve Panel seciminde neleri referans almaliyim ?
Ve gerekli sarj devre semasi nasil olmali ?
Sadece + uca diyot kullansam neden yeterli olmaz ?
Elektronik bilgim temel seviyede
Bu konuda yardimci olabilir misiniz ?

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Merhaba.Seçtiğiniz 1 metre şerit ledin kaç watt çektiği (Çip sayısına göre çektiği bu akım da değişiyor,kaç çipli ise watt değeri de o değerde,söz konusu bir tablodan çıkar karşınıza,internetten araştırıp bakarsınız) belli olunca 1 metrenin çektiği watt değeri/2 size gereken watt gücünü verir,ilk başlangıç olarak.

Daha sonra bu şerit kedi kaç saat yakabileceğiniz sorusu gelir akıllara,o da akü kapasitesi= amper * volt = örneğin 7 amper-saatlik 12 voltluk bir kuru akü seçilirse; 12*7=84 watt. güç değeri olur. 84 watt./ yarım metre şerit ledin çektiği güç değeri' nden kayıplarla biraz daha az saat değeri karşılığı kadar olur,şerit ledi tam yakıp kullanacağınız bu süre.

Daha sonra ise seçtiğiniz amper-saat ve 12 voltluk kuru bir akünün şarjı için gereken şarj ünitesi seçimi gelir.7 amperlik akü için 7/10=0.7A yani 700 mA en fazla amper değerini güneş panelinden sonra akü şarj ünitesinden sonra size verebilmiş olmalı ki akünüz örneğin seçilen bu aküyle 10 saatte 700 mA ile tam şarj olabilsin.

Güneş paneli watt değeri seçimi de bu seçilen aküyü,şarj kontrol ünitesi ile uyumlu olacak şekilde (Belirli bir amper-h kapasite,yani amper değerine kadar şarj ünitesiyle birlikte kullanılacak akü kapasitesi bunların kullanım özelliği kısmında belirtilir.) volt* amper değeri olarak çıkan watt değeri karşılığı olarak da seçilmiş olmalıdır.Şarj kontrol ünitesini tek akü olduğunda 12 volt olarak bu şarj kontrol ünitesinin akü girişine uygun (boştaki) bir çıkış voltajı değerinde (Örneğin 17 volt,0.7 amper gibi) kalacak şekilde de seçersiniz.

Ancak şarj kontrol ünitesinde,bu panelden gelen amperin bir kısmı harcanıp da,geriye örneğin 0.4 A tam olarak da kalırsa,o zaman güneş panelini 1A, 17 volt boştaki çıkışı (Geri boşalmayı önleyen hızlı diyottan çıktıktan sonra) olacak şekilde de akü şarjı için seçersiniz.Böylece şarj kontrol ünitesinden çıktıktan sonra 12 volt,7 A'lık akü için şarj akımı 0.7A, 13.8-14.40 volt arasında,akü şarjı için en uygun şarj akımı şeklinde çıkabilmiş olsun.

Şarj kontrol ünitesi de belirli bir amper değerine kadar akü şarjı için ve akü şarj akımını sağlayabilecek sınırda kalabilecek şekliyle,yani sonuçta da en uygun olanını sizin kullanım şartlarınıza (Uygun seçilen bu değerlerle yakından ilişkili olarak da kalarak) tam kapsayacak şekilde de seçilmiş olabilecektir.Örneğin 0.7 A çıkışı uygun olarak da bulunmazsa eğer 1.5-2 A 'lık olanı da,kendi kullanma talimatında yazılı olduğu şekliyle,daha üst değerde olanı da yine seçilebilir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
10 wat güneş paneli 12v 7 ah akü ve gün ışığı şerit led ile başla. Sonra akünün aşırı şarj olmaması için bir devre yaparsın biter.

binbaşı güzel anlatmış da senin gözünü korkutmasın :)
 
Cok tesekkurler paylastiginiz bilgiler icin . Peki Malzemeleri sectikten sonra bu devre şemasi nasil olmali

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Cok tesekkurler paylastiginiz bilgiler icin . Peki Malzemeleri sectikten sonra bu devre şemasi nasil olmali

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.

Gn07nZ.jpg
 
Abiler cok teşekkür ederim..
Bircok sey netlesti fakat
Son bi sorum kaldi
Şarj kontrol ünitesi devrelerine intermetten bakiyorum.
Herhangi bir 12v girisi olan devreyi kurmam yeterli mi
Devreyi secerken referans almam gereken baska bisey varmi ?
Veya bu proje icin gerekli sarj kontrol devresi nasil olmali ?


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Şarj kontrol devresi olarak LM2596adj entegresi ile hazırlanan step down devresini öneririm. 3 ampere kadar kontrol sağlar. giriş gerilim aralığı yüksek ve çıkış gerilimi ayarladığınız grilimde ( akü voltajına göre ayarlanacak ) sabit tutmaktadır. Şemasına datasheet sayfasından ulaşabilirsiniz. bence en ideal ve basit bir kaç yan elenamla hazırlanabilecek fena sayılmayan bir kontrol elemanı. Daha önce başka bir topikte şema v.s. paylaşmıştım.
 
Teşekkürler paylaştiginiz bilgiler icin..
Uygulama tamamlandı ve faal çalışmakta :)

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,758
Mesajlar
929,727
Kullanıcılar
452,512
Son üye
ozvnkoc

Yeni konular

Geri
Üst