H-SVC: Reaktör Sürücülü Kompanzasyon denemesi.

Evet arkadaşlar o kadar yazı yazan var tebrik eden kişiler var bende tebrik etmek istiyorum şahısları bu işi yapan yerlerde yani ark ocaklarında nasıl önlemler alındığını neden yazmıyorlar biride bunları yazsın lütfen bende tebrik edeyim hatta yapılacak olan özel filtrelerin fiyatlarından da bahsetsinler.
 
EDE kondansatör fiyat listesinde fiyatlar ve modeller mevcut. Sürücülü istemiyorsan Klemsanında aynı özellikte ürünü var biliyorum.
 
EDE kondansatör fiyat listesinde fiyatlar ve modeller mevcut. Sürücülü istemiyorsan Klemsanında aynı özellikte ürünü var biliyorum.

Amasyalı arkadaşım ben nerede ne var diye sormuyorum yazılarımı okumadın sanırım. Ben diyorum ki ark ocaklarında kullanılan bu tarz ürünlerin nasıl harmonik yaydığı ile alakalıdır. Nasıl önlemlerin alınabildiği ile alakalıdır. Bir trafoda 50 abone olduğunu düşün ve 50 firmada da SVC olduğunu düşün işe başlama saati ile iş bırakma paydos saatini düşün nasıl bir harmonik oluşacağını düşün oluşacak akım harmoniklerinin nasıl gidereceğini düşün yoksa bu tarz ürünleri yapan gırla yeni bir ürün değil bu ark ocaklarında alınan önlemlerin fiyatlarını ve neler yapıldığını yaz bende seni tebrik edeyim diyorum kötü bir şey demiyorum anlayacağın tebrik etmek istiyorum bende
 
Totalde 200 amperin üzerinde SVC lerde oluşan harmoniklerin şebekeye ve şebeke üzerindeki abonelere neler yapabileceğini de yazsınlar amasyalı arkadaşım.
 
sn. nuriefe biz bu konu hakkındaki bilgimize göre arkadaşları tebrik ettik. Sizin bu konu hakkında bilgi birikiminiz daha fazla olmalı ki haklı olarak bazı endişeleriniz var. Bu konudaki düşüncelerinizi varsayımların ötesine taşıyabilirseniz bizde goremediğimiz, bilemediğimiz ayrıntıları sizin sayenizde öğreniriz . Ve forumun bu başlığı altında mesajları katkıları bulunan iki üretici firma temsilcileri de bunlara açıklık getirir. Sonuç olarak varsa bir eksikliği siz tamamlamış olursunuz.
 
Bende sizden ziyade o arkadaslarin anlatmasini yukarida sormus oldugum sorulara cevap vermelerini isterdim sordugum soruda zor bir soru degil ayni trafodan beslenen 50 adet firmaya arka arkaya svc bagladigimizda trafoda nasil bir akim harmonigi olustugunu yazmalarini isterim birde ufak tiyo vereyim hadi diyelim ki toplamda da 200 amper sont kullanildigini farz etsinler denklem basit en az senin kadar bende merak ediyorum cevabini.

Bu arada moner69 bey size tavsiyem bir ark ocagini incelemenizdir nasil calistigina bakmaniz ve nasil onlemler alindigini arastirmanizdir. Alcak geciren filtresinden tutunda notr korumalarina varincaya kadar esasinda siz bu konulari bilmeniz lazim bildigim kadari ile sizlede hemen hemen ayni sektordeyiz meslektasiz. Sizin kim oldugunuzu eski kael deki arkadaslardan ogrenmistik yazilarinizi takip etmistik. Bu konuda sizin benden daha fazla bilginiz olmasi lazim EPDK yayinladi bu kanunlari...
 
Merahabalar.
Herkeze ayrı ayrı teşekkür ederim.
Yorumlarda az bir uslup gerilmesi hissettim yanlıyor olabilirim.
Formumuzun teknik konuları kapsaması bakımından yorumlarında öyle kalmasını dilerim.
Arkadaşlarımızın üzerinde durduğu konu bir yönüyle şebeke kirlenmesi ve ileriki
dönemlerde bunun faturalandırılacağıyla ilgili.
Bu yönde bahsetmek gerekirse,
Nerdeyse bir şehrin tüketimine denk gelir güçte olabilen ark ocaklarında, şebeke kirlenmesinin yüksek oluşu nedeniyle kirli bara yöntemi kullanılır.
Çünki ark ocakları aşırı darbeli çalışır. Filiker kompanzasyon kullanımları mecburidir. Ayrıca TCR üniteleri ocağın reaktif güçlerine denktir.
Önemli bir maliyetleride var malumunuz.
Harmonikler, elektriki açıdan yumşak karın gibi görünsede, gücü ve kompleks oluşu çözümleri pahasına etki ediyor kanısındayım.
SVC Sistemlerde trsistörlü 3 faz Yıldız bağlı indüktif yük anahtarlanması kullanımı, 3,5,7,9..& tek rakam harmoniklerini ön plana çıkartıyor.
En büyük harmonik akım 120 derece anahtarlamada 0,13 ile 3.harmonikte olmaktadır. Bunu mevcut tablodan görmek mümkün.
Her harmonik akımının karesi ve bunların toplamın kare kökü, toplam harmonik akımını verdiğine göre, bir hesaplamayla neticeye ulaşabiliyoruz.
Harmoniklerin şebekeyi etkilemesi ve oranı yönü ise,
Şebekenin kısa devre gücü, Şebeke Trafosunun yüklenme oranı vs bakımından, ancak lokal ölçümlerle yapılması zorunluluğunu getiriyor.
Burda SVC sistemlerinin durumunu açmak gerekirse.
Örnek:Tavsiyemiz 90 kVAR 9 kademe kondansatör sayabileceğimiz bir kompanzasyon gurubuna 9 kvarlık bir SVC kurulumu. Faz başına 3 kVar demektir.
SVC'nin devreye girme oranı daima en az bir kademeye denk gelir kapasitif yük oranında olacağını düşünürsek,
devredeki kondansatörler zaten doğal filitre pozisyonundadır. Burda riske girecek olan kondansatörlerdir.
Çok uzun denemeler sonucu kondansatörlerin ömrüyle ilgi yıpranma, devredeki anlık kondansatör sayısı ve kondansatör kalitesiyle değişebilmek kaydıyla
kayda değer olmamıştır. Hatta hiç olmamıştır.
Enteresandır ilk devre tasarımımızda, kontaktörle girip çıkan kondansatörlerin ürettiği harmonikle nasıl baş ederizle uğraşmıştık.
Saygılar.
 
Son düzenleme:
Sayın onurtim,

Esasında gergin bir ortam yok ben bu tarz cihazların kontaktörden daha fazla tehlikeli olduğunu düşünmekteyim. Sizin örneğinizi ele alalım ve yine aynı denklemi kuralım 1 trafodan 50 kişi beslenmekte ve 50 abone de de sizin ürününüz var sabah ilk çalışma anında harmonik oranı ne olur çok ufak mı kalır veya akşam kapanma anın da nasıl olur burada trafolara yakın firmalarda ne gibi sorunlar çıkar hiç sorun çıkmaz mı diyorsunuz şimdi zaten kondansatör bağlı filtre de yapıyor mu diyorsunuz sorduklarımıda unutun bu aboneleri besleyen trafonun nötr hattında veya aman allahım birde kompanzasyonu varsa hiç bir şey olmayacağını mı söylüyorsunuz. Bana kalırsa çoğu firma hangi harmonik filtreyi nasıl bağlayacağını veya sisteme nasıl yerleştireceğini bile bilemez. Nedeni SVC'nin şönt reaktörün üzerinde tetikleme açılarının sürekli değişeceğinden dolayı birden fazla harmonik görüleceği ve NÖTR hattı üzerine de ayrıca harmonik oluşturacağıdır.
Sayın ONURTİM bizim ülkemizde hiç bir şahıs daha doğrusu kompanzasyon ile uğraşan şahıslar sizin dediğiniz gibi %10 şönt reaktör uygulaması yapmaz nedeni ise fazlardaki akım farkının fazla olmasıdır sizin demeniz sigara sağlığa zararlıdır içmeyin demek gibi bir şey ama milyonlarca içen insan var malesef bile bile de içmekteler vede sizinde bu %10 sınırlamasını takip etme gibi bir imkanınız olamayacağına göre siz bu durumu göz ardı etmemelisiniz derim etmeyeceğinizide tahmin ediyorum.

Diyelimki harmonik oluşturmuyor ne NÖTR de ne de Fazlar üstünde... benim bir tesisim var 100 kva'lık ve bu işletmede çalışan 2 adet punta makinem var 1adet kaynak makinem var birde vincim var diyelim geri kalanda lamba vs.. yani 70 kvar'lık bir kompanzasyon panosu yapacağım ben 9 kademe yapacağım kademe dizilimimde 1;1,5;2,5;5;10;20;30 kvar demenize göre ben buraya 7 kvar üç faz toplamda şönt reaktör yerleştireceğim o da demekki 2,3 kvar faz başı şönt demek bu şekilde bir çözümle bizim ülkemizde malesef ceza yeriz hocam hadi diyelimki 6 kademe monofaze yaptınız 6 kademe de trifaze kondansatör yerleştirdiniz yine ceza yersiniz birazcık daha abartayım olayı üç kademe trifaze yaptınız 9 kademe monofaze yaptınız yine yersiniz ceza şimdi bir çözüm örnek verdiniz bende verdim ve bu tarz durumda olanda bir sürü firma var piyasada şimdi ben bir firmanın işini aldım sizin %10 sınırlamanızı dinlermiyim veya siz olsaydınız dinlermiydiniz nede olsa ceza gelmezse paramı alacağım.

Ben sizden şunu bekliyorum bu ürünü heryerde gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz ne şebekeyi kirletiyor nede herhangi bir riski var 1 trafoya bağlı değil 50 işletme 100 işletme bağlı olsa dahi 100'ünede bu ürünlerden bağlayın ne nötr hattında ne fazlarda ne işletmelerde veya işletmelerde bulunan makinalarda herhangi bir sorun olmaz mı diyormusunuz. ?

Firma çözümleri üzerinde sizinle aylarca tartışabiliriz ama sizin örnekte verdiğiniz gibi kompanzasyon uygulaması bu kadar basite indirgenecek bir konu da olmadığını düşünmekteyim.

İnşallah benim korkularımı çürütecek açıklamalar yaparsınız bu açıklamaları sadece sizden değil sizin gibi imalat yapan arkadaşlardan da beklemekteyim.

Bu yazılarımdaki cesaret edepsizlik veya ortamı germek şahısları firmaları kötülemek olarak algılanmasın lütfen siz ve sizin gibi imalatcı şahıslardan konulara daha vakıf olan kişilerden daha doyurucu bilgiler almak ve bu konuları ben dahil bilmeyen şahısların daha iyi algılamasını sağlamaktır.
 
Sn.nuriefe,haklısınız.Bahse konu sistemlerin kirlilik yaratmaması mümkün değildir.Sayıları arttıkça hele hele aynı bölgede birçok abonede çalıştığında sorunlarıda çığ gibi büyüyecektir.Diğer yandan çok etkili ve başarılı çözüm oluşturmaktadırlar.Şimdi ne yapmak lazım;harmonikler yol açtığı için kullanımasın mı?yoksa hiç bir şeye aldırış edilmeden kullanılsın mı?.Ben kullanılmaya devam edilmesinden yanayım.Hatta çok yaygınlaşacağınıda tahmin ediyorum.Asıl yapılması gereken devletin kirlilik konusunda yıllardır muhabbeti yapılıpda bir türlü hayata geçirilmeyen yönetmelikleri hayata geçirmesidir.Eeee senmisin benden bu oranları isteyen.Sen bu oranları istemeyi biliyorsan,milletinde kendine göre çareler üreteceğinide düşüneceksin değilmi ama.(sen=Bakanlık,EPDK)
 
Geçmişi hatırlamakta yarar var.
 

Ekli dosyalar

  • Tedaş reaktif sunum.rar
    3.3 MB · Görüntüleme: 38
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…