H-SVC: Reaktör Sürücülü Kompanzasyon denemesi.


Sayin tknsyn size diyecegim tek sey su kompanzasyon yapmakla hedeflediginiz veya kompanzasyon yapilmasi ile hedeflenen nedir?
Trafolarin en iyi sekilde maksimum kullanip daha fazla aboneye daha kaliteli Elektrik vermek mi yoksa cok kisiye elektrik vereyim ama calisan cihazlari ucarsa ucsun patlarsa patlasin banane mi?
Bu dusunceleriniz bana gore disim agriyor diyip komple butun dislerinizi cektirmeye benziyor neyse sizin SVC hakkinda dusuncelerinize katilmiyorum bence etkili cozum degildir. Etkili cozum elektrikte enerji kalitesini bozmaz cunku EPDK ile ilgili dusuncelerinize de ayrica katilmiyorum su an uygulamada degil olmasi uygulanmayacagi anlamina gelmez hatta bir dedikoduya gore de hazirlik yapilmaya baslanmis bile.
 
Merhabalar.
Sayın nuriefe Bey.
Sanki gizlemeye çalıştığımız bir hususta açık konuşmuyoruz gibi bir yaklaşımınız var.
Konunun daha öncede bahsi geçti. Bir sistem ne kadar yüklenir? ne kadar harmoniğe müsade eder? toplam güç nedir? bu gibi bilgiler
lokal değerlerdir. Eğer bölgesel sınır değerlere yaklaşılmışsa elbet kurmaya devam edemezsiniz. Ama bunu ben diyememki.
Sistem kurucu, sisteminin kapasitesini yönetimini ve yöntemini kendi beliler.
Her bir cihazın teknik etiket değerleri vardır. Aranan her değeri temin edebilirsiniz.
Gücü söylenen kadar çoğuda bilinen şeydir zaten.
Ama diyemesinizki 100 kwat'lık 10 tane motoru bir şebeke bağlarsam, şebeke ne olur.
Herhangi bir değerde aşım varsa motor üreticisinemi sorarsınız.
Her bir malzeme, her bir ürün yapısına uygun çözüm sunar. Sistem kurucu, hangisini kullanacağına bir takım kriterlerel kendi karar verir.
Birde Sabah ve akşam ne olur sorunuzu anlayamadım.

Ayrıca:
Önceki, %10 şeklindeki kapasite değerlendirmesinin başında örnek ifadesi yer almaktadarı.
Bunun dışında muhakkaki sistem kurucunun hesaplamasına bağlıdır.


Yine tavsiyemiz odurki, yaptığımız tüm çalışmalarda, çok değişken yüklerde dahi %10 kapasitenin üzerine çıkılmamışır.
Bununla ilgili dikkate alınacak noktalardan daha önce bahsetiştim.
Çünki çoğu küçük işletme kolaylıkla çözülebilir bir çalışma rejimine sahipken, önemi faturalar ödüyor.

Saygılar.
 
Son düzenleme:
Sayın Onurtim bey benim anlatmaya çalıştığım şudur akım harmoniğidir. %10 kıstası olsa dahi ufak işletmelerden bahsediyorsunuz 1 trafoda 150 abone var ve 150 kişidede sizin ürünleriniz var diyelim sabah işe başlama saatinde oluşacak rejim 150 abonedeki ürünleriniz değişik açılarda şönt reaktörleri tetikleyeceğidir ve bu durumda da trafoya en yakın abonede ise oluşacak harmoniği sizce ne olur ? Hiçbirşey olmaz mı diyorsunuz ? Bir deney yapabiliriz isterseniz? Bu olay bakın tekrar ediyorum ve ısrar ediyorum şönt reaktör toplamı 1 trafoda akımı 200 amperin üzerine çıktığında trafoya en yakın abonede doğru düzgün çalışan hiç bir alet kalmayacagıdır. Bu tehlikeli bir durumdur. Önlemide yoktur nedeni birden fazla harmonik oluşumudur ve olsa dahi 150 aboneye ayrı ayrı filtre yapamazsınız çünkü amaç kompanzasyonda trafodan daha çok aboneye en kaliteli Elektrik enerjisini vermektir. Yanlış bir düşüncem varsa lütfen beni uyarınız. Sizin yukarıdaki yazıdaki söylemleriniz münferit geneline bakıldığında ise tablo sizin dediğiniz kadar parlak görülmüyor malesef. Bakınız bir ark ocağı inceleyin çözümünü inceleyin ve filtreleme sistemlerini inceleyin sadece ne kadar tehlikeli bir durum olduğunu daha net göreceksiniz bu uygulamayı ABB ve SİEMENS firmaları yıllar önce zaten yapmaktadır ve hala yapmaktadırlar sizce alcak gerilimde neden yapmıyorlar dersiniz o kadar pazarlama ve satış yönünden beceriksizler mi?
Neyse demem o ki emeğinize sağlık sizin gibi insanlara bu ülkenin ihtiyacı var allah en iyi şekilde mükafatlandırır inşallah benim amacım sizi kötülemek değil eğer görmediyseniz farklı bir bakış açısından sizlere durumu anlatmak. EPDK bu arada bir kanun yayınlamıştı %10 harmonik kısıtlaması bu durumda trafoya en yakın abonenin vay haline demekten başka bir şey düşünemiyorum.

Saygılar.
 
Tekrar selamlar.
Sayın nuriefe bey
Samimiyetle söyeleyebilirimki, İyi niyetinize ikna oldum. Sırf bu yüzden cevaplıyorum.
Konuya yaklaşımınızda mantık hatası var. "Atıyorum 200 amperde ne olur diyemezsiniz".
Teknik konular böyle yürümüyor. Daha öncede söylediğim gibi net kriterler verirsiniz.


Sizin kuşkunuz şu. Bir trafoya harmonik kaynağıyla aşırı yüklenilirse nötür sapması, nötür akımı büyür.
Harmonik kaynaklı nötür akımı aşırı büyürse şebeke kullanılmaz hale gelir ve tehlikelidir. Evet burda bir yanlışlık yok.
Bu büyüklüğünde kriterleri vardır oda söylendi.


Zarar diyorsunuz. Sigaranın zaraları, arbanın zaraları, telefonun zararları vs,vs.
Cep telefonunun zaralarından bahsedebilirsiniz, arabanın yıllık ölüm oranından bahsedelirisiniz.
Araba ile sigaranın zararlarını eşit tutamazsınız.
Sigarnın azıda çoğuda zarardır.
Arabaya gelince, arba bir çözümdür. Haddinde ve ölçüsünde kurallarına göre kullanacaksınız.
Arabanın hele birde ehliyetsizlerin eline geçtiğini düşünsenize. Tam kontrolsüz güç.
Hadi oturalım arabayı ve onun mucitlerini vijdansızlıkla suçlayalım.


Netice olarak, siz kullanmanız gereken cihazı hele bir nominal değerlerde kullanın.
Faydasını öyle değerlendirin. Ve varsa daha güncel iyi bir çözümünüz buyrun.
Tutumumuzun tribüne olmaması dileğiyle.
Hayırlı cumalar. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Ben SVC sistemlerin kullanımının kompanzasyon açısından avantajlarını biliyorum , bir kaç yerde uygulama yaptım ve çok harika değerler yakaladığını gördüm. Ama dağıtım sistemine etkileri konusunda sayın nuriefe'nin tezleri de sn. onurtim'in değerlendirmeleri de beni ikna etmedi. Sadece zihnimde bir bulanıklık oluşturdu, acaba kullanmasam mı; veya yok birşeycikler olmaz kullanmaya devam mı edeyim....... Sn nuriefe birşeler soylüyor , s. onurtim savunmaya geçiyor ama ikisininde bana göre iddiaları sağlam bir zemine oturmuyor. Ama ülkemiz dışında O.G dışında uygulama bulmamış olması garip bir durum.. Diğer ülkelerde sayaçlar bileşke reaktife göre kayıt yapıyor; veya indüktif ve kapasitif oranlar bu kadar dar bir alan sıkıştırılmamış dolayısıyla bu kadar düşük güç faktörüne gerek kalmıyor diyebilirsiniz. Ama bu tartışma veya daha doğru bir ifadeyle bu değerlendirmelerin sonuçlanması için ben forumdaki diğer arkadaşlardan varsayımların ötesinde görüşlerini sunmalarını rica ediyorum.

Mevcut kullanım kılavuzlarında reklam ağırlıklı içerikler ön plandadır. Bana göre ilaç firmalarının uyguladığı (veya sağlık bakanlığının istediği gibi demek daha doğru bir ifade olabilir) gibi

1- İlaç etkileşimleri gibi dağıtım sisteminde etkileşimler

2 -Yan etkileri

3- aşırı doz durumlarında zararları ve telafi edici önlemler

4--

5---

6--

ve devamını siz tamamlayabilirsiniz...

Kullanma kılavuzlarının reklam boyutunun arka plana alınarak yeniden düzenlenmesi gerekir. Ve bunun gerekirse denetleyici bir kuruluş ( EPDK mı dersiniz veya ...) tarafından takib edilmesi gerekir
 
Son düzenleme:
tebrik ederim ali kardeşim... başarılarının devamı getirmen temennimle..
 
Saygılarımı sunyrum moner69 bey,

Bu arada moner69 bey reçeteden bahsetmişsiniz reçeteyi ferdi yanlış kullanabilir sıkıntı değildir fakat bir çok kişinin yanlış kullanımı ben kullanmadığım halde beni etkiliyorsa ve zarar veriyorsa ben iyi bir şey olmadığını açıkça söylerim Yazmış olduğum örnekte SİEMENS ve ABB neden satmadığı şüphe uyandırmış sizde inşallah bu şüphelerinizin üstüne gider araştırır ve sonuca ulaşırsınız.
 

Sayın onurtim arkadaşım saygılarımı sunuyorum.

İlk önce benim samimiyetime ikna olup güvendiğiniz için teşekkür ediyorum. Sizin gibi imalatçıları biz kullanıcılar bilgi almak için allah başımızdan eksik etmesin yüreğinize sağlık diyeyim. Teknik konular kısmında ben isterseniz teknik olarakta sizinle yazışabilirim ama çok az bir kesim anlar sonucunda bu işlerle uğraşan teknik olan veya olmayan bir çok arkadaşım var amacım bütün kullanıcıların bu ürünlerin faydalı bir ürün olup olmadığını idrak etmesidir bu durumda sizin söyleminize göre faydaları daha açık net gün yüzüne çıkacaktır en iyi şekilde reklamınız olacağıdır bu durumda sakın yazışmalarımdan yanlış anlaşılmasın reklamı yapan şahsım değil Kontrol Kalemi forum sitesi olduğudur. Bende bu durumda faydam oluyorsa ne mutlu bana. Mantık hatam olduğundan bahsetmişsiniz olabilir doğrudur da '' atıyorum 200 amper de ne olur ''kelimesi yanlış bir cümledir kusuruma bakmayın. Bu arada tutumumun tribüne olmaması kısmını anlamadım cehaletime verin lütfen eğer anladığım tarzda bir yazı ise okuyanlar az çok kimin ne olduğunu biliyordur. Bu arada kalben aynı şekilde bir mukabil hayırlı cumalar size ve herkese.
Güncel çözüm derken bir çok çözüm var özellikle kompanzasyon konusunda ama kime göre günceldir kime göre eskidir o da tartışılır. Örnek vereyim Klasik Kontaktörlü Sistemler var, Tristörlü (Dinamik) Sistemler var, Klasik kontaktörlü sistemler ile Tristörlü sistemleri ortak çalışan kompanzasyon sistemler var, UPS ile birlikte kompanzasyon yapan sistemler var, Aktif filtre ile kompanzasyon yapan sistemler var, birde sizin imalatını yapmış olduğunuz SVC mantğı ile çalışan kompanzasyon sistemleri var. Bu durumlar alçak gerilimde yapılan kompanzasyon çeşitleri ve hemen hemen hepsinin kullanıldığı alanlar ve harmonik sonuçları, çözümleri vardır. Benden daha iyi bildiğinizi düşünüyorum bu çözümleride ama isteyen olursa onlarada çalışma yapılarını oluşturacakları harmonikleri ve çözümleri bir bir anlatabilirim. Günümüz Türkiyesinde faal firmalarda fazlardaki akım dengesizliği kullanılan makinelerden aydınlatmalardan ve en kötüsü cehaletten ve denetimsizlikten dolayı gün içerisinde veya normal çalışma modu bakımından hemen hemen %97 diyebilirim. Yani zaten şebekede bir harmonik söz konusu ister kullanılan cihazlardan deyin ister başka bir şeyden ama bu olay bilinir durumdadır. Birde Statik Var Kompanzasyonlar devreye girdiğinde oluşacak tablo firmaların açılış veya kapanış saaterinde en yüksek harmonik oluşturacak duruma çıkacaktır bu durum bir çok abonenin aynı trafodan beslenmesi sonucu daha fazla zarar vereceği yönündedir. Siz normal şartlardan bahsediyorsunuz bizim ülkemizde normal şart diye bir durum mevzubahis bile olamaz sizin gibi güzide akıllı arkadaşların bu durumu dahada arttırması yerine azaltıcı yapılarda ürünler geliştirmesi gerekmektedir. Ayrıca oynar akım harmoniklerinin tekrarlıyorum çözümü çok aboneli yerlerde yoktur her ne kadar Grup Arge firması var desede yoktur. Bir trafoya bağlı çok aboneli sistemlerde oynar akım harmoniğine çok taraflı çözüm malesef yoktur ve trafoya en yakın firmadan alacaktır hıncını. Boş verin akım harmoniğini günümüz Türkiyesinde daha Elektrik Dağıtım Firmaları doğru düzgün günün her saatinde istenilen voltajı bile her abonesine verememektedir sırf bu durumdan dolayı muzdarip bir çok firma varken oynar akım harmonik oluşumunu sağlayacak ürünler kullanılmasında oluşacak durumda fazla zeki olmaya gerek yok durum ne olacağı bariz bellidir. Siz istediğiniz kadar nominal kullanım yapın. Bu durumdaki düşüncelerim kısmını şimdi daha iyi anladım " trübüne oynamama kısmını " korkularımı anlatmak tribüne oynamak değildir nedeni benimde iş ve yaşamsal olarak o trübünde olmamdır.

Neyse ben bu konuda başka yazı yazmak istemiyorum affınıza sığınıyorum sanki bir alıp veremediğim varmış gibi görünmeye başladı amacım tekrarlıyorum hiç bir şahsı veya firmayı kötülemek değil imalatcı, kullanıcı veya okuyucu kişileri değişik açılardan bakmalarını sağlamak araştırmalarını sağlamak ve korkularımı dile getirmekti hepsi bu.

Saygılarımla...
 
Son düzenleme:
svc li bir sistemde , tristörü degisken bir sekilde hangi acıda sürerseniz sürün , sadece 3 ve 5 ci harmonikleri süzdügünüzde bile %85 oraninda bir iyilestirme elde edersiniz , biz bunların hesaplarını ve grafiklerini ilgili linklerde gosterdik , arkadaslarımız bu grafikleri incelerlerse eminim daha gercekci bir kanaate varacaklardır .
 
Son düzenleme:
impuls arkadasim samimiyetimle soyluyorum konu hakkinda baska tek kelime yazmayacagimdir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…